Politiet får bid i én ud af seks tele-overvågningssager

17 procent af politiets tele-overvågningssager endte med domsfældelse i andet halvår af 2007. For mange fejlskud er et overgreb på borgernes frihed, advarer advokat.

Når politiet fisker efter bevismateriale i serverne hos de danske teleselskaber for at få fanget og dømt personer, der er mistænkt for strafbar kriminalitet, er det kun hver sjette gang, at der er bid.

Det viser politiets egen offentligt tilgængelige statistik fra andet halvår af 2007.

Politiet anmodede i alt retten om dommerkendelser 1.071 gange i andet halvår 2007 og fik grønt lys 1.060 gange.

I andet halvår af 2007 var i alt 766 personer omfattet af tele-indgrebene. 132 blev dømt for strafbar kriminalitet. Syv personer fik meddelt tiltalefrafald, 19 personer blev meddelt påtaleopgivelse og fire personer blev frifundet af en dommer.

604 personer var stadig under efterforskning med et uvist sagsforløb ved udgangen af 2007 - herunder er 144 personer anført som "øvrige personer".

Ifølge Rigspolitiet betyder "øvrige personer" folk, som enten fortsat var under mistanke for kriminalitet eller var røget ud af politiets søgelys, uden at ordensmagten kan sætte præcise tal på fordelingen af disse "øvrige personer".

Tallene skal tages med et gran salt, fordi statistikken angiver et her-og-nu-kig i overvågningssituationen uden særligt hensyntagen til, hvor mange sager, der stadig verserer fra de foregående år. Derudover skelnes der mellem antallet af sager og personer, da en mistænkt eksempelvis kan have flere mobiltelefoner.

Politiet er på fisketur
Alligevel får statistikken advokat Henrik Stagetorn til at løfte en bekymret pegefinger, fordi han mener, at domstolene på den ene side er for flinke til at udstede dommerkendelser, og politiet på den anden side misbruger sin magt til at aflytte og indhente teledata om folk, uden at forespørgslerne reelt fører til noget.

Læs politiets svar her

Artiklen fortsætter på næste side...
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Om få år vil næsten alle danskere have adgang til hurtigt bredbånd: Region Hovedstaden kommer til at halte mest bagefter
Overgangen til højhastigheds bredbånd i Danmark sker langt hurtigere end ventet. Om få år vil blot 24.000 danske husstande ikke have hurtigt bredbånd. Region Hovedstaden vil halte mest bagefter.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan rammer krisen virksomheder, medarbejdere og support
Alle ved, at COVID-19 har haft store konsekvenser for virksomheder, indkøbsmønstre og medarbejdere – men præcis hvilke? Seneste indblik fra Zendesk Benchmark kortlægger udvalgte effekter af pandemien på tværs af 23.000 virksomheder verden over.