Artikel top billede

Microsoft: Open source kan ramme de svage børn

Vores kontorprogram er langt mere brugervenligt for folkeskolens elever end open source-alternativerne, mener Microsoft.

Det kan gå ud over de svage børn i folkeskolen, hvis de i fremtiden skal bruge den gratis kontorpakke OpenOffice i stedet for Microsofts Office-pakke.

Det mener Microsoft Danmark, efter Computerworld har fortalt, at danske kommuner i nogle tilfælde kan spare millionbeløb ved at skifte fra Microsofts kontorpakker til de gratis open source-alternativer.

"De gratis alternativer bliver beskyldt for at halte på brugervenligheden, mens netop brugervenlighed er en af de helt store kvaliteter ved Microsoft Office. Det betyder, at de svage elever også kan være med," siger Jasper Hedegaard Bojsen, der er teknologi-direktør i Microsoft Danmark.

"Vælger skolerne software, der ikke er brugervenlig, er det kun de dygtigste elever med de mest ressourcestærke forældre, der kan følge med. Det mener jeg er et langt større problem, end at softwaren koster nogle få hundrede kroner," siger han.

Advarsel mod besparelsesrus

En undersøgelse af en række offentlige ansattes oplevelser med OpenOffice og Microsoft Office, som er udarbejdet af lektor Jens Hørlück fra Aarhus Universitet, understøtter Jasper Hedegaard Bojsens påstand.

Brugerne i undersøgelsen oplevede nemlig Microsoft Office som et bedre og mere brugervenligt program.

Derfor opfordrer Jasper Hedegaard Bojsen landets folkeskoler og politikere til også at fokusere på andre parametre end licensprisen.

"Jeg vil gerne advare mod, at man i en ren besparelsesrus ser sig blind på, at eleverne skal have de billigste produkter. Pris er naturligvis et vigtigt parameter, men det er en fejl, hvis man glemmer kvaliteten," siger han.

Positive erfaringer

"Jasper Hedegaard Bojsen. Tønder Kommune og Psykiatrien i Århus har positive erfaringer med at bruge OpenOffice. Psykiatrien oplyser endda, at den har oplevet en mindre produktivitetsfremgang efter skiftet til OpenOffice. Hvordan forklarer du det?"

"Hvis det er så simpelt, så er det underligt, at der ikke er flere, der bruger OpenOffice. I erhvervslivet er der ikke mange, der bruger OpenOffice. Skal vores børn have et dårligere værktøj end det, vi bruger i andre sammenhænge?"

Har stadig til gode at møde en utilfreds elev

"Skolen har også en dannende funktion. Er det ikke sundt, at eleverne bliver uddannet i at bruge andet end Microsofts programmer?"

"Skolen skal være for alle, og derfor bør man også vælge det program, der tilgodeser flest. Det er jeg ikke i tvivl om, at Microsofts programmer gør. Der skal selvfølgelig være plads til elever, der ønsker flere muligheder, men vi bør ikke designe skolen for de få," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

Børnene tilvænnes hurtigt

Folkeskolerne i Tønder Kommune erstattede Microsofts produkter med open source-alternativer for cirka et år siden. Her har man ikke oplevet problemer med brugervenligheden.

Erik Sønderup Kristensen, der har stået i spidsen for det sønderjyske open source-projekt, har tidligere fortalt, at eleverne ikke har haft problemer med at bruge den nye software.

"Jeg har stadig til gode at møde en utilfreds elev. De skifter mobiltelefoner og computere som vinden blæser, og derfor vænner de sig også hurtigt til, at softwaren er en lille smule anderledes," sagde han til Computerworld for få dage siden.

Til gengæld har mange skoler haft kompatibilitetsproblemer med OpenOffice.

Morten Kjærsgaard, der er formand for de danske Open Source Leverandører, stiller sig også måbende overfor Microsofts påstand om, at open source-programmer kan være til skade for de svage elever.

Han mener, at erfaringerne fra Tønders folkeskoler er med til at afkræfte Microsofts påstand, men han henviser også til et få måneder gammelt indslag i DR-programmet Penge, hvor en almindelig dansk familie over længere tid testede en computer med open source-programmer.

"Familien fremhævede blandt andet, at open source-programmerne var mere brugervenlige. Microsoft-programmerne indeholder en del avancerede funktioner, som de færreste har brug. Derfor tror jeg, at især mange børn vil opleve OpenOffice som et mere overskueligt program," siger Morten Kjærsgaard.

Jørgen Lerche Nielsen, lektor i IKT og læring på CBIT-instituttet på Roskilde Universitet, mener også, at de alternative programmer er blevet mere brugervenlige i de seneste år.

"De forskellige open source-programmer og - styresystemer er i dag blevet langt mere strømlinede og brugervenlige end før," mener han.

En undersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2007 - der er den seneste af slagsen - viser, at blot en procent af den offentlige sektor bruger open source-baserede kontorprogrammer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere