Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Hvad er ligheden mellem SOA og cloud computing?

Cloud computing har muligvis overhalet SOA som it-verdenens hotteste modeord, men de to koncepter kan sammen styrke udrulningen af tjenester, mener brancheeksperter.

Computerworld News Service: Store virksomheder kan med cloud computing få adgang over internettet til tjenester, der hostes på tredjepartsservere.

Med SOA kan de udnytte integrerede applikationstjenester på en mere fleksibel facon end med traditionelle applikationsplatforme.

Analytiker Anne Thomas Manes fra Burton Group skrev for nylig en kontroversiel 'nekrolog' om SOA, hvor hun sablede akronymet ned samtidig med at erkende behovet for service-orienteret arkitektur:

"SOA's afkom har overlevet sit ophav - således har vi nu cloud computing, BPM, mashups og SaaS."

Hvor SOA og skyen mødes

"Diskussionen om SOA begynder så bestemt at glide over til at handle om cloud," mener Steven Martin, som er senior director for udviklingsplatforme hos Microsoft.

"Cloud'en er et logisk hostingmiljø for tjenester. Service-orientering er en måde at bygge applikationer på, hvorimod 'cloud' henviser til infrastrukturen og til leveringsmodellen for en applikation," siger han.

"SOA er en arkitektonisk stil til opbygning af applikationer, der er løst forbundne og tillader nye sammensætninger," fortæller Jerry Cuomo, som er teknologidirektør for IBM's forretningsområde WebSphere.

"Kan vi bygge en infrastruktur til datacentre på principper fra SOA? Ja, og det er det, cloud er, så det er en service-orienteret infrastruktur. Cloud tager SOA's arkitektoniske princip og anvender det i infrastruktur," tilføjer han.

At begynde med SOA kan ifølge Tim Hall, som er chef for SOA-produkter i Hewlett-Packards softwaregruppe, forberede en virksomhed på cloud computing.

SOA vil fremhæve, hvilke interne udfordringer en organisation står over for i forhold til at understøtte en orientering imod tjenester - udfordringer som cloud-tjenester kun vil skærpe. Orienteringen imod tjenester i SOA og cloud computing giver mange ligheder, fortæller han, såsom at begge koncepter kræver et lag af governance og en stærk forstand på processer.

Både cloud computing og SOA afgør hvilke komponenter, der kan genbruges, og hvad der er de rette teknologier til at køre komponenter i stor skala over åbne netværk, fortæller Rob Helm, som er director of research hos Directions on Microsoft.

En organisation, der har bevæget sig trinvist imod SOA, er også bedre rustet til at flytte moduler til cloud'en, bemærker han.

Samme skæbne?

Cloud computing er egnet til at udrulle tjenester i et SOA-miljø, fortæller Sanjiva Weerawarana, som er administrerende direktør for leverandøren af open source SOA-software WSO2. Han bemærker, at SOA og cloud computing støtter hinanden men ikke er baseret på de samme idéeer:

"Cloud computing er en udrulningsarkitektur og ikke en arkitektonisk tilgang til, hvordan din virksomheds applikationer skal opbygges (sådan som SOA er, red.)."

SOA kan få noget at sige i forhold til integrationen af cloud-applikationer med ældre systemer, mener Lew Tucker, som er Sun Microsystems teknologidirektør for cloud computing. (Sun forventer at løfte sløret for sine cloud-planer 18. marts.)

Vil cloud computing lide samme skæbne som SOA? En anden lighed mellem SOA og cloud computing er den overgjorte hype, der er om begreberne, påpeger Hall.

"Folk opreklamerer begreberne og gennemgår derefter en periode af desillusionering," forklarer han.

Dette er allerede sket med SOA. Efterfølgende gribes teknologierne som regel an på mere pragmatisk facon.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere