Direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien i Danmark håber, at EU blander sig uden om prissætningen i teleindustrien.

Telebranchen om EU-prisloft: Sovjetiske tilstande

EU-reguleringer er konkurrencehæmmende, mener den danske teleindustri. Fastsatte prislofter vil især gå ud over de små selskaber, vurderer teleekspert.

Telefonregningen for mobilopkald i udlandet har igennem EU-stramninger i de senere år fået en del fedtsugninger, som går ud over teleselskabernes indtjeningsmuligheder, innovationsevne og ikke mindst konkurrenceevne, mener direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikations-industrien i Danmark.

Derfor råber han vagt i gevær, når EU nu barsler med nye nedskæringer i priserne på både samtale- og datatrafik.

Unionen har allerede i denne uge fået gennemført et prisfald på sms mellem EU-landene, der ryger ned på omkring en krone.

"Man indfører sovjetiske tilstande, hvis man bestemmer, hvad slutbrugerprisen skal være frem for at lade konkurrencen flytte bjerge, som det er sket i Danmark, hvor vi har nogle af Europas laveste priser," siger Ib Tolstrup.

Hans udsagn er især møntet på samtalepriserne, hvor EU vil sænke priserne med omkring 50 procent fra omkring 4,30 kroner til 2,60 kroner over de næste to år samt på sms-området, hvor europæerne fra 1. juli i år kan se frem til priser på en krone per sms frem for den nuværende takst på 2,50 kroner.

Engrospris rasler ned
Engrosprisen på datatrafik vil EU også have sat ned fra de nuværende 2,05 euro til 0,5 euro pr. megabyte i 2011.

Den forestående datapris-regulering på engros-siden har Ib Tolstrup nemmere ved at sluge.

"Regulering af engrospriserne kan vi tolerere, fordi teleselskaberne på den måde stadig kan konkurrere på slutbrugerprisen," forklarer han.

En gevinst for de store selskaber
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult ser også bekymret på de EU-regulerede priser.

"EU har ingen føling med telemarkedet, der vil regulere sig selv i form af den frie konkurrence," forklarer han til Computerworld.

Men er det ikke en sang, som vi har hørt mange gange før? Nu sørger EU jo for at priserne ryger ned

"Jo, men det er en sang, der virker. I Danmark har vi set, hvordan de små teleselskaber som CBB Mobil og Telmore har trukket priserne ned."

"Hvis EU får lov til at sætte et prisloft, så vil prisgabet mellem de små og de store teleselskaber ikke være særlig stort, og der vil ikke være incitament for kunderne til at skifte og derved presse priserne yderligere ned," forklarer John Strand.

Han fremhæver den europæiske telesammenslutning Mobilechallengers, hvor blandt andre teleselskabet 3 sidder med ved bordet sammen med en række mindre telespillere, som et initiativ til at sænke priserne.

"EU-initiativerne vil simpelthen gøre det vanskeligt for de mindre operatører at konkurrere med de store selskaber, der på længere sigt kan sætte sig på hele markedet og dermed fastsætte priserne," lyder det fra John Strand.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Aldrig før har så mange unge ansøgt en it-uddannelse på Københavns Universitet: "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet"
Datalogisk Institut på Københavns Universitet har sat en ny rekord, når det kommer til antallet af ansøgere til instituttets tre it-uddannelser, der i år stiger med 15 procent. "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet," lyder det fra institutleder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.