Artikel top billede

Finansminsiter Claus Hjort Fredriksen har fået en joker forærende inden økonomiforhandlingerne med kommunerne. Staten kan gøre krav på 40 procent af KMDs salgspris.

Claus Hjort kan nuppe KMD-penge fra kommunerne

Energitilsynet har meldt ud, at kommunerne skal have modregnet en stor del af KMDs salgspris i sit bloktilskud. Kommunernes formand Erik Fabrin kalder holdningen absurd.

Regeringen har fået en joker med til de kommende økonomiforhandlinger med kommunerne.

Energitilsynet har nemlig påpeget, at staten kan modregne en stor del af de penge, som kommunernes forening, KL, fik for KMD, i det årlige bloktilskud til kommunerne.

Den kringlede sag er blevet aktuel, fordi Energitilsynet på et møde i slutningen af marts fastholdt, at KMD-salget er omfattet af en lovgivining, der betyder, at staten kan modregne 40 procent af KMDs salgspris i bloktilskuddet.

"KL ejer virksomheden Kommunekemi a/s, som har en mindre energiproduktion. Endvidere indgik i samme koncernstruktur virksomheden KMD a/s. Det følger derfor af dagens møde i Energitilsynet, at kommunernes provenu fra salget af KMD a/s også kan føre til modregning i bloktilskuddet, hvis salgsprovenuet udloddes til kommunerne," lyder det i pressemeddelelsen fra Energitilsynet.

KL indkasserede 1,2 milliarder kroner på salget, så hvis den nyudpegede finansminiser Claus Hjort Frederiksen vælger at gå efter pengene, vil det betyde 480 millioner kroner mindre til kommunerne.

Rasende kommuner

Kommunerne er lodret uenige med Energitilsynet, og ifølge formanden for KL og borgmester i Rudersdal Kommune, Erik Fabrin (V), vil kommunerne gå langt for at få ret. I første omgang vil KL anke Energitilsynets beslutning.

"Det er fuldstændig absurd at forestille sig at den lov også dækker et it-selskab. Vi vil anke det til Energiklagenævnet," siger Erik Fabrin.

Erik Fabrin tilføjer, at han finder hele grundlaget for diskussionen absurd. For KMD har intet at gøre med energiproduktion, og reglen træder altså kun i kraft, fordi ejerskabet af KMD har ligget samme sted som ejerskabet af Kommunekemi. Samtidig påpeger han, at pengene ikke udloddes før sagen er afklaret til kommunernes fordel.

Det er dog ikke de eneste punkter Erik Fabrin har svært ved at acceptere. Han mener nemlig, at det er helt forkert at karakterisere Kommunekemi som en energivirksomhed.

"Kommunekemi er en affaldsvirksomhed, hvor man har været forudseende og udnyttet den energi, som opstod," siger Erik Fabrin, der påpeger, at energiproduktionen kun er en meget lille del af Kommunekemis omsætning.

Erik Fabrin ser ikke umiddelbart nogen sammenhæng mellem udmeldingen fra Energitilsynet og de kommende økonomiforhandlinger. Han understreger dog, at kommunerne er meget optagede af sagen, som KL altså vil anke, hvis Energitilsynet fastholder sin position.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension

Bunker Holding A/S

Director of Technology

Optum Computational Engineering ApS

SW developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere