Musikpirateri på nettet bliver et forældet koncept

Fem skarpe: I samme uge som The Pirate Bay blev dømt, giver IFPI's danske marketingdirektør, Jesper Bay, udtryk for, at musikpirateri snart er er lige så forældet, som det er asocialt.

Er pladeindustrien ved at tabe kampen til piraterne på nettet?

"Sådan kan det selvfølgelig tage sig ud ved første øjekast. Men realiteten er, at det, vi i dag kender som musikpirateri på internettet, i løbet af få år vil være et lige så forældet koncept, som det i dag er asocialt.

Nye, interessante tjenester, hvor brugerne får musikken sådan, som de ønsker, og rettighedshaverne får deres rimelige betaling, vil gøre pirateriet uattraktivt for brugerne blandt andet på grund af den velkendte risiko for adware, spyware og virus, som knytter sig til den uautoriserede fildeling."

Er teknologierne til bekæmpelse af piratkopiering på internettet ikke blot et fix; en symptombehandling af en underliggende dødssyg forretningsmodel?

"Beskyttelse og bekæmpelse kurerer naturligvis ikke årsagerne til sygdommen: At indholds- og teknologibranchen hidtil ikke i fornødent omfang har formået at skabe innovative distributionsløsninger, som matcher brugernes ønsker og behov i en digital tidsalder.

Det er dér, løsningen på udfordringen primært ligger, og der er heldigvis i den senere tid kommet skred i tingene med et væld af nye tjenester.

Men for at nye digitalt baserede forretningsmodeller kan etablere sig på et realistisk grundlag, er indholds- og teknologibranchen i denne transitionsfase også nødt til at samarbejde om at begrænse pirateriet mest muligt ad teknologisk vej. Forhåbentlig med fortsat opbakning fra det politiske liv. Lovgivningen er jo ganske klar på området."

Skal internetudbyderne være mere aktive i kampen mod piratkopiering på nettet, eksempelvis ved at anvende filtreringsteknologier i deres netværk?

"Ja, det har vi jo ment længe. Det er internetudbyderne, der har den direkte kontakt til brugerne og kan se, når der foregår ulovlige aktiviteter på deres netværk. De har fælles interesser på dette område med indholdsbranchen, fordi den ulovlige fildeling belaster udbydernes netværk i et sådant omfang, at hastigheden nedsættes for alle.

Og det ironiske er, at flere udbydere allerede udfører såkaldt traffic shaping, så når det handler om at levere deres egne ydelser, har de åbenbart ikke de samme betænkeligheder ved at filtrere trafikken, som når det drejer sig om at få ryddet op i pirateriet.

Helt absurd bliver det, når de udbydere, som selv står bag lovlige musiktjenester, viger tilbage fra at gøre noget - og samtidig har svært ved at få økonomien i deres musiktjeneste til at hænge sammen."

Skal pirater forbydes at have internet­adgang?

"Der har som bekendt været drøftet mange forskellige modeller og muligheder. Blandt andet den såkaldte 'franske model', hvor en internetabonnent, der efter to skriftlige advarsler bliver ved med at begå ulovligheder, får blokeret sin internetadgang i en begrænset periode.

Personligt har jeg ikke noget problem med den model, lige så lidt som jeg har det med, at min internetudbyder afbryder min forbindelse, hvis jeg ikke betaler min regning. Men om det lige præcis er den samme løsning, der skal bruges i Danmark, er noget, der skal diskuteres nærmere, når Kulturministeriets rapport om emnet kommer her i løbet af foråret."

Er det ikke kun de små fisk, som IFPI fanger ved hjælp af den efterforskning, som eksempelvis danske DtecNet foretager, mens den professionelle organiserede piratvirksomhed går fri?

"Nu kan man jo altid diskutere, hvad der er 'små fisk'. Vi har jo set 'private' uploadere, der haft hundredtusindvis af ulovligt kopierede musiknumre liggende på deres servere. Det synes jeg ikke er 'små fisk'. Men de 'private' uploadere er jo langt fra det eneste fokus, musikbranchen har haft i indsatsen mod pirateri.

Talrige ulovlige tjenester og netværk er lukket gennem årene - sagerne mod Kazaa og All­ofMP3 er blot to eksempler. Så nej, den professionelle, organiserede piratvirksomhed går bestemt ikke fri.

Men ikke alle sager, der efterforskes, kommer nødvendigvis til offentlighedens kendskab, fx fordi de har forbindelse til andre endnu mere alvorlige kriminalitetsområder."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.