Artikel top billede

Datamængderne vokser stadig i samme tempo - finanskrise eller ej. Illustration: Torben Daarbak

BI-folkets våde drømme

IM2009: Business intelligence har været forbundet med beslutningsprocesser på ledelsesniveau. Nu vil branchen indenfor hos Hr. og Fru Danmark.

I går gik startskuddet til Nordens største business intelligence-konference, der finder sted i Kongens København.

Deltagerantallet står i skyggen af den allestedsnærværende finanskrise. Det er faldet fra 400 sidste år til 300 i år.

Optimismen fejler dog ikke noget, og visionerne er store.

"Vi skal bruge denne stille periode til at opruste og gøre os klar til de næste 10 år," sagde Michael Borges i konferencens åbnings keynote. Han er direktør for firmaet Platon, der er hovedarrangør af informationsarkitekternes årlige tam-tam.

"Læg frygten på hylden og se langt frem. Datamængderne vokser stadig i samme tempo - finanskrise eller ej," lød det fra scenen på Radisson SAS Scandinavia Hotel.

"Vi har brug for visioner for de næste 10 år, og jeg udfordrer jeg," lød provokationen, der skulle varme tilhørerne op.

BI for bønder

Business intelligence-løsninger har skabt sig en position som et ledelsesværktøj i erhvervslivet, men det er meget mere end det, lød det fra første mand på talerstolen.

Visionen er nemlig at rykke BI fra ledelsesgangen og ud til ganske almindelige brugere. Vejen skal blandt andet gå gennem de mange gadgets, i form af smarte mobiler og håndholdte enheder, som vi allerede har i lommerne.

"Den nødvendige hardware befinder sig allerede ude hos forbrugerne. Udfordringen er, at binde den eksisterende teknologi sammen med de behandlede informationer," sagde Michael Borges.

"Vi skal have fokus på det, der ikke kan ses, nemlig informationsudveksling og håndtering af disse data. Processerne skal modnes og indbygges i alt"

For at gøre BI mere brugervenligt bliver producenterne nødt til at se på de systemer, der traditionelt har været anvendt til at destillere datamængderne ned til hårde facts.

"Et af problemerne for udbredelsen er at de værktøjer, der anvendes, er alt for avancerede for den almindelige bruger. Derfor skal BI bygges ind i alle applikationer. Der er vigtigt, at man altid har informationerne lige ved hånden, og ikke skal bruge specialbyggede applikationer for at få adgang."

Også typen af information kommer ifølge Michael Borges til at ændre sig i det næste tiår.

Der vil ske et retningsskifte, således at BI - Business Intelligence - skifter betydning til Beslutnings Interaktion. Derved vil BI-branchen bringe sit produkt ud til Hr. og Fru Danmark.

"I dag handler BI meget om målbare faktuelle informationer. Vi skal arbejde på at blive bedre til at forstå processer. Vi skal have realtids informationer, der kan bruges til at tage beslutninger her og nu," sagde Michael Borges.

Fra bagende til forende

Udfordringen bliver at flytte informationerne fra BI-applikationer til hverdagsapplikationer og forskellige platforme, så de kan blive en del af dagligdagens beslutningsgrund, eller som det hedder på businessk, blive en integreret del af et workflow.

Et helt konkret eksempel på, hvordan de bearbejdede data kan bruges i dagligdagen, kan se således ud:

Din bil sender informationer om helbredstilstanden til din mobiltelefon, der så giver denne viden videre til mekanikerens it-system, som så bruger informationerne til at bestille reservedeles hos producenten, der styrer lagerbeholdningen helt automatisk og så fremdeles.

Den finansielle afregning hos mekanikeren foregår naturligvis også via mobilen.

BI i de kommende 10 år handler således ikke kun om virksomhedernes interne dataafregninger, men også om indkøb, betalinger, låntagning, lagerstyring, design eller produktion, hvor det hele skal foregå trådløst og i realtid.

Vi er forpligtet til at forsøge

Vejen til den vision er brolagt med tekniske udfordringer.

"Vi er nødt til at splitte applikationerne op i mindre enheder, som kan stykkes sammen på kryds og tværs. Desuden skal vi skabe en arkitektur, der kan håndtere strukturering og tilgængelighed. Oven på dette skal der så bygges regelsæt, som kan flette de røde tråde sammen," sagde Michael Borges fra Platon.

En af vejene er meta-data, altså data om data. De enkelte informationer skal forsynes med lokale informationer, som kan udnyttes på tværs af applikationer og enheder.

IM2009's første keynote fra firmaet Platon lagde visionerne på bordet, og afsluttede med et citat fra Staten, der er den græske filosof Platons hovedværk.

"Det kan godt være, at vi ikke kan skabe det perfekte samfund, men vi er forpligtet til at forsøge."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere