Artikel top billede

Datamængderne vokser stadig i samme tempo - finanskrise eller ej. Illustration: Torben Daarbak

BI-folkets våde drømme

IM2009: Business intelligence har været forbundet med beslutningsprocesser på ledelsesniveau. Nu vil branchen indenfor hos Hr. og Fru Danmark.

I går gik startskuddet til Nordens største business intelligence-konference, der finder sted i Kongens København.

Deltagerantallet står i skyggen af den allestedsnærværende finanskrise. Det er faldet fra 400 sidste år til 300 i år.

Optimismen fejler dog ikke noget, og visionerne er store.

"Vi skal bruge denne stille periode til at opruste og gøre os klar til de næste 10 år," sagde Michael Borges i konferencens åbnings keynote. Han er direktør for firmaet Platon, der er hovedarrangør af informationsarkitekternes årlige tam-tam.

"Læg frygten på hylden og se langt frem. Datamængderne vokser stadig i samme tempo - finanskrise eller ej," lød det fra scenen på Radisson SAS Scandinavia Hotel.

"Vi har brug for visioner for de næste 10 år, og jeg udfordrer jeg," lød provokationen, der skulle varme tilhørerne op.

BI for bønder

Business intelligence-løsninger har skabt sig en position som et ledelsesværktøj i erhvervslivet, men det er meget mere end det, lød det fra første mand på talerstolen.

Visionen er nemlig at rykke BI fra ledelsesgangen og ud til ganske almindelige brugere. Vejen skal blandt andet gå gennem de mange gadgets, i form af smarte mobiler og håndholdte enheder, som vi allerede har i lommerne.

"Den nødvendige hardware befinder sig allerede ude hos forbrugerne. Udfordringen er, at binde den eksisterende teknologi sammen med de behandlede informationer," sagde Michael Borges.

"Vi skal have fokus på det, der ikke kan ses, nemlig informationsudveksling og håndtering af disse data. Processerne skal modnes og indbygges i alt"

For at gøre BI mere brugervenligt bliver producenterne nødt til at se på de systemer, der traditionelt har været anvendt til at destillere datamængderne ned til hårde facts.

"Et af problemerne for udbredelsen er at de værktøjer, der anvendes, er alt for avancerede for den almindelige bruger. Derfor skal BI bygges ind i alle applikationer. Der er vigtigt, at man altid har informationerne lige ved hånden, og ikke skal bruge specialbyggede applikationer for at få adgang."

Også typen af information kommer ifølge Michael Borges til at ændre sig i det næste tiår.

Der vil ske et retningsskifte, således at BI - Business Intelligence - skifter betydning til Beslutnings Interaktion. Derved vil BI-branchen bringe sit produkt ud til Hr. og Fru Danmark.

"I dag handler BI meget om målbare faktuelle informationer. Vi skal arbejde på at blive bedre til at forstå processer. Vi skal have realtids informationer, der kan bruges til at tage beslutninger her og nu," sagde Michael Borges.

Fra bagende til forende

Udfordringen bliver at flytte informationerne fra BI-applikationer til hverdagsapplikationer og forskellige platforme, så de kan blive en del af dagligdagens beslutningsgrund, eller som det hedder på businessk, blive en integreret del af et workflow.

Et helt konkret eksempel på, hvordan de bearbejdede data kan bruges i dagligdagen, kan se således ud:

Din bil sender informationer om helbredstilstanden til din mobiltelefon, der så giver denne viden videre til mekanikerens it-system, som så bruger informationerne til at bestille reservedeles hos producenten, der styrer lagerbeholdningen helt automatisk og så fremdeles.

Den finansielle afregning hos mekanikeren foregår naturligvis også via mobilen.

BI i de kommende 10 år handler således ikke kun om virksomhedernes interne dataafregninger, men også om indkøb, betalinger, låntagning, lagerstyring, design eller produktion, hvor det hele skal foregå trådløst og i realtid.

Vi er forpligtet til at forsøge

Vejen til den vision er brolagt med tekniske udfordringer.

"Vi er nødt til at splitte applikationerne op i mindre enheder, som kan stykkes sammen på kryds og tværs. Desuden skal vi skabe en arkitektur, der kan håndtere strukturering og tilgængelighed. Oven på dette skal der så bygges regelsæt, som kan flette de røde tråde sammen," sagde Michael Borges fra Platon.

En af vejene er meta-data, altså data om data. De enkelte informationer skal forsynes med lokale informationer, som kan udnyttes på tværs af applikationer og enheder.

IM2009's første keynote fra firmaet Platon lagde visionerne på bordet, og afsluttede med et citat fra Staten, der er den græske filosof Platons hovedværk.

"Det kan godt være, at vi ikke kan skabe det perfekte samfund, men vi er forpligtet til at forsøge."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere