Artikel top billede

"Efter vores opfattelse burde det grundlæggende være sådan, at samfundet ejede den slags vigtige kommunikationskanaler," siger Enhedslistens Per Clausen om det nedgravede fibernet.

Fiberforslag fra IT-Branchen får nu politisk støtte

Alle danske bredbåndsudbydere skal have adgang til det danske fibernet. Uanset ejerforhold, lyder det fra Enhedslisten.

Debatten om fremtidens fibernet i Danmark har i de senere uger taget fart, efter at TDC blev nævnt som en mulig køber af DONG's fibernet.

It- og teleordfører Per Clausen fra Enhedslisten er en af de politikere, der nu ønsker, at videnskabsminister Helge Sander (V) kommer på banen.

"Vil ministeren tage initiativ til at sikre alle udbydere af internetforbindelser adgang til fibernettet i Danmark?" lyder det i Per Clausens spørgsmål til ministeren.

Politikeren mener, at det er nødvendigt at regulere al fiber, så alle udbydere har adgang til det.

"Efter vores opfattelse burde det grundlæggende være sådan, at samfundet ejede den slags vigtige kommunikationskanaler, så man på den måde kunne sikre, at alle havde adgang. Men sådan er det ikke, og så må vi prøve med det her," siger Per Clausen.

På linje med IT-Branchen

Per Clausen lægger sig dermed på linje med brancheorganisationen IT-Branchen, der ønsker, at fibernettet skal åbnes for andre tjenesteudbydere end bare dem, der sidder på ejerskabet. Også selvom ejeren ikke er en stor aktør på markedet.

"Teknologien bliver en flaskehals, og der bliver én fiberadgang per husstand, og derfor skal den reguleres," fortalte IT-Branchens konstituerede administrerende direktør, Jane Eis Larsen, for nylig til Computerworld.

Ingen minister-garantier

Det er også flaskehalsen, som Per Clausen fremhæver som argument for, at der skal reguleres. Hjemmene får formentlig kun en enkelt fiberindgang, vurderer han.

"Hvis man ikke har ejerskab over det, så skal man sikre, at et monopol på det her ikke kan misbruges til at score profitten, for det er fuldstændig rigtigt, at folk ikke får et utal af måder, hvorpå de kan få fiber til deres hjem," siger Per Clausen.

Per Clausen har tidligere spurgt finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), om han ville sikre, at DONG ikke solgte fibernettet til TDC. Det hverken kunne eller ville ministeren.

Minister erkender svagere konkurrence

Også it- og teleordfører Morten Helveg Petersen fra De Radikale har tidligere sagt, at der er behov for en ny diskussion om adgangen til det danske fibernet.

"Pointen i alt det her er, at det er endnu et eksempel på, at du har et stykke spændende ny teknologi, som stiller lovgivere i en situation, hvor man bliver nødt til at overveje, om vi er på plads og der, hvor vi skal være i forhold til konkurrencereglerne," fortalte Morten Helveg Petersen til Computerworld.

Efterfølgende erkendte videnskabsminister Helge Sander (V), at konkurrencen ville blive svækket i Nordsjælland, hvis TDC overtog ejerskabet af DONG's fibernet i området.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere