Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Klar til at bytte din bærbare ud med en smartphone?

Overvejer du en smartphone i stedet for altid at skulle rejse rundt med din bærbare, er der en række begrænsninger, du skal tænke over på forhånd. Få gode råd fra en, der allerede har taget skridtet.

Computerworld News Service: Har du nogensinde haft lyst til bare at efterlade din gamle, tunge bærbare computer? Måske skulle du til middag med en kunde eller mødes med vennerne efter arbejde? Eller måske har du prøvet at stå og fumle med den bærbare i et sikkerhedstjek i lufthavnen?

Ganske vist er de fleste bærbare computere er blevet lettere, tyndere og mindre irriterende, men man skal stadig have en særlig taske til computeren (det siger de i hvert fald i it-afdelingen). Og det betyder, at man altid skal være ekstra opmærksom på ikke at glemme den i garderoben eller i taxien, ligesom man skal holde øje med eventuelle tyve, der nemt kan gennemskue, hvad der ligger i tasken.

Men hjælpen er på vej. Jo flere funktioner, der bliver tilføjet de nye smartphones (for eksempel iPhone 3g og iPhone 3.0), jo tættere er du på at kunne droppe den bærbare til fordel for en smartphone. Tænk hvilken frihed det ville give, når computeren kan ligge i din lomme i stedet for i en taske for sig.

Men inden vi bliver for ivrige, skal det dog stadig siges, at en smartphone ikke helt kan erstatte en bærbar. Ikke endnu, i hvert fald.

"En smartphone forbruger indhold, den skaber ikke indhold," som Gartner-analytikeren Ken Dulanay siger.

"Alle vidensarbejdere skal skabe indhold, og det skal man bruge enten en bærbar eller en stationær computer til."

On the road

I dag kan en smartphone bruges til at erstatte en bærbar computer, mens man er på vejen, og så kan man synkronisere, når man kommer hjem eller på kontoret, hvor man alligevel skaber sit indhold.

"Det er absolut et sandsynligt scenarium," siger Ken Dulaney.

Tidligere erstattede de mobile computere de stationære, selvom sidstnævnte både var billigere og kraftigere. Men nu har de stationære computere endelig fået chancen for at vende tilbage - takket være smartphones.

Det er præcist det, Don MacRae, der er tidligere chef i en investeringsbank og erfaren bærbar-bruger, håber at gøre. Han tager skridtet fuldt ud, smider sin gamle bærbare computer ud, køber en billig pc og håber, at hans BlackBerry 8330 kan håndtere hans mobile computerbehov.

Han fortæller, at en af grundene til hans beslutning er, at hans BlackBerry nu kan køre "kritiske" applikationer, der kan sammenlignes med det, hans bærbare kunne. De kritiske applikationer er for eksempel: Opera Mini, reQuall, Documents to Go, Yahoo Go, Viigo og flere andre.

Han har også tænkt sig at anskaffe sig et bærbart bluetooth-tastatur, som han kan have med i tasken, hvis der skulle opstå nødsituationer, hvor han skal skabe indhold.

"Hvis man skal knuse tal i Excel eller skrive dokumenter dagen lang, så er det ikke en BlackBerry, man skal bruge. Men hvis man er leder og hænger meget i telefonen eller i salg, og man lige skal have en hurtig overnatning for at mødes med en kunde, så kan man sagtens rejse let med en BlackBerry alene," siger Don MacRae.

Problemer med kompatibilitet og makroer

Don MacRae er stadig i den tidlige fase af sit eksperiment, men han kan allerede se inden for hvilke områder, der kan opstå problemer. Han frygter for eksempel, at han en dag får brug for et af de dokumenter eller e-mails, der ikke findes på hans BlackBerry, men som i stedet ligger på computeren derhjemme. Eller måske vil han komme til at stå i en situation, hvor han ikke kan få adgang til at modificere en vigtig vedhæftning.

Ken Dulaney forklarer, at Don MacRaes problemer kun er toppen af isbjerget. Gartner anbefaler ikke virksomheder at gøre som han, blandt andet fordi brugerne kan risikere at komme skævt ind på it-politikker eller støde ind i kompatibilitetsproblemer eller problemer med ydeevnen.

I forhold til it-politikkerne, så anbefaler Gartner virksomhederne, at de ansatte skal tvinges til kun at tjekke arbejdsmail på en stationær eller bærbar computer. Det er fordi, smartphones ikke nødvendigvis kan finde ud af at konvertere vedhæftede filer. Selv Documents to Go kører ikke alle makroer, fortæller Ken Dulaney, og på den måde kan man ikke altid se hele dokumentet.

Ydeevne og præsentation

Ydeevnen bliver et problem, hvis man tror, man kan køre præsentationer over BlackBerry.

"Ydeevnen bliver sløv, og du vil ikke kunne køre al software," forklarer Ken Dulaney. Og en salgspræsentation med problemer kan ødelægge en aftale.

Det største problem er dog stadig kompatibiliteten. Tænk for eksempel på iPhones styresystem, som er en indskrænket version af OS X. Der er visse lag fra OS X, der simpelthen ikke kan køre på en iPhone.

"Kompatibiliteten vil altid være et problem, alene fordi man kører forskellige styresystemer med forskellige egenskaber på forskellige enheder," siger Ken Dulaney.

Måske vil man kunne se data fra et slideshow, Excel-ark og Word-dokumenter på en smartphone, men hvis der er ekstra udvidelser og funktionaliteter, så vil man nok ikke kunne se dem. Selv Windows Office-indhold kan være problematisk, fordi Office ikke er bygget til at blive skaleret ned til en smartphone-skærm.

"Selvfølgelig kan man købe sig et ekstra tastatur, strømstik og en større skærm, så man kan køre teoretisk Office på en iPhone, men hvad har man så vundet?" spørger Ken Dulaney.

"Man ville sandsynligvis klare sig bedre med en bærbar eller en netbook så."

Ken Dulaney kan dog godt forestille sig enkelte scenarier, hvor kombinationen kunne virke. Specielt for europæiske forretningsfolk, der tager på mange små ture, og som har adgang til internet på vejen. I USA kræver en forretningsrejse oftere en overnatning.

"Jo længere tid du bruger væk fra skrivebordet, jo sværere vil det være, " fastslår Ken Dulaney.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital