Organisation: Gamle logningsdata er et aftalebrud

Det er aftalebrud og problematisk, når det nu viser sig, at teleselskaberne har opbevaret logningsdata i længere tid end et år, mener Institut for Menneskerettigheder.

"Det er et brud på den aftale, som er indgået."

Så klart tolker Institut for Menneskerettigheder teleselskabernes udlevering af mere end 12 måneder gamle logningsdata til politiet, som det fremgår af en afrapportering fra Justitsministeriet til EU-kommissionen.

"Når man laver sådan nogle regelsæt, er det jo vigtigt, at man sikrer, at der bliver fulgt op på dem. For ellers er de ikke meget værd," siger Rikke Frank Jørgensen, som er seniorrådgiver hos Institut for Menneskerettigheder.

Hun hun henviser til tidligere justitsminister Lene Espersens (K) svar på et såkaldt paragraf-20 spørgsmål om tidsfristen for opbevaring af logningsdata, hvor ministeren eksplicit fastslår, at logningsdata ikke må gemmes mere end et år.

"Det er jo soleklar tale fra justitsministeren," siger Rikke Frank Jørgensen om ministersvaret.

Derfor er det ifølge Institut for Menneskerettigheder aftalebrud, når det efterfølgende i afrapporteringen til EU-Kommissionen viser sig, at logningsdata er blevet gemt i længere tid.

Kontroversiel aftale
Ifølge Rikke Frank Jørgensen blev logningsbekendtgørelsen til efter mange års forhandlinger, som stod på imellem den første varsling med anti-terrorloven i 2001 og den færdige logningsbekendtgørelse fem år senere i 2006.

Hun fortæller, at det tog så lang tid, fordi logningsbekendtgørelsen var kontroversiel. Derfor var det svært at blive enige om teknikken, men også politisk var logningsbekendtgørelsen meget diskuteret.

De lange forhandlinger udmøntede sig i en aftale om en en dansk logningspligt på et år, som samtidig udmønter EU-reglerne på området, der maksimalt tillader to års datalogning, forklarer Rikke Frank Jørgensen.

"Og så er det da problematisk, at teleudbyderne opbevarer både op til og udover to år," siger Rikke Frank Jørgensen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.