Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Forsinket software koster regioner 33 millioner

Det kommer til at koste regionerne godt 33 millioner kroner, at kontrolrums-softwaren til det kommende nationale beredskabsnet SINE er forsinket på ubestemt tid.

Vagtcentralerne hos politi, brandvæsen og ambulancetjenester over hele landet mangler stadig den software, der skal få det Tetra-baserede beredskabsnet SINE til at fungere.

Ifølge BeredskabsInfo er det fortsat uvist, hvornår statens milliarddyre SINE-kommunikationssystem kommer til at fungere på vagtcentralerne hos politi, brandvæsen og ambulancetjeneste.

SINE er beredskabets nye og Tetra-baserede kommunikationssystem, som skal erstatte de forskellige analoge systemer, som i dag anvendes af politi, brandvæsen og ambulancetjeneste.

Systemet er stadig under udbygning, men er tæt på at være landsdækkende. Systemet er rullet ud og klart på Sjælland og Lolland-Falster, men det kan altså bare ikke anvendes i praksis.

Terma, der sidste år vandt en kontrakt i størrelsesordenen 300 millioner kroner på kontrolrumssoftware, har ikke leveret varen som aftalt og hverken Terma eller Rigspolitiets SINE-sekretariat har offentliggjort en ny tidsplan.

Forsinkelse koster 33 millioner

Forsinkelsen udløser nu ifølge BeredskabsInfo en ekstraregning på godt 33 millioner kroner til regionerne, der ikke kan anvende SINE på ambulancetjenestens nye vagtcentraler.

Planen har hele tiden været, at ambulancerne og vagtcentralerne fra starten skulle anvende SINE, men forsinkelsen hos Terma indebærer, at regionerne er nødt til at etablere en midlertidig løsning, så vagtcentraler og ambulancer kan kommunikere i perioden frem til SINE-vagtcentralerne kan overtage.

I stedet har Danske Regioner og Falck indgået en aftale, som indebærer, at regionerne i en periode fra den 1. september 2009 til den 31. august 2010 kan anvende Falcks landsdækkende, analoge radiosystem og disponeringssoftware (EVA2000).

Måske betaler ministeren

Aftalen, som Danske Regioner og Falck har forhandlet sig frem til, kan forlænges i ni måneder og koster altså regionerne 33,6 millioner for de første 12 måneder. Det skriver BeredskabsInfo.

De 33,6 millioner skal fordeles mellem de fem regioner. I sidste ende kan regningen dog ende på finansministerens bord, for regionerne mener, at det er staten, der som ejer af SINE bør betale.

Brandvæsenerne har generelt valgt at udskyde implementeringen af SINE, men mange steder anvendes radioterminalerne uden at være koblet op på egentlige vagtcentralssystemer.

Politiet har valgt at udskyde implementeringen til 2010, men i Københavns Politi, hvor man er afhængig af SINE i forbindelse med det kommende klimatopmøde, har man valgt en anden leverandør end Terma, og SINE er i dag i funktion i Københavns Politi.

Frygter Motorola-monopol

Beredskabets nye kommunikationssystem har skabt heftig debat i årevis.

Efter mindst 10 års tilløb så det i 2006 ud til, at Motorola ville vinde milliardordren på det nye digitale netværk, hvilket straks udløste advarsler fra både eksperter og branchefolk om, at det reelt ville skabe et nyt, dyrt monopol.

Summa summarum: Motorola vandt ordren og er begyndt at rulle det omfattende netværk ud. Desværre mangler softwaren til kontrolrummene, så indtil videre må beredskabet forlade sig på Falcks gennemprøvede analoge software for at få kommunikationen til at flyde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere