Onsdag kommer Konkurrencestyrelsen med en undersøgelse af konkurrencesituationen på dokumentområdet. Derefter skal politikerne vælge ODF, OOXML eller begge. Illustration: Lene Sekjær

Dokumentkampen går ind i afgørende fase

I morgen kommer Konkurrencestyrelsen med sin undersøgelse af ODF og OOXML. Undersøgelsen kan blive afgørende, når det offentlige skal vælge dokumentstandard til efteråret.

En langvarig krig på ord er ved at nærme sig en afslutning. I morgen kommer Konkurrencestyrelsen med sit bidrag, inden politikerne skal beslutte sig for, hvilke standarder, der skal gælde på dokumentområdet i det offentlige Danmark.

Den afgørende politiske beslutning skal træffes, senest når testperioden er udløbet i november, og en af de ivrigste debatører mener også, at det er på tide med en beslutning.

"Det er ved at være tid, og de er også ved at line op til det," lyder vurderingen fra Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, der har været meget aktiv i debatten om de åbne dokumentstandarder.

En debat, som har raset med vekslende intensitet i over tre år.

"Det er en beslutning, som ligger på det politiske niveau. De har fået en rapport fra ekspertgruppen og nu får de en fra konkurrencestyrelsen, og de har inputtet fra Norge også. Så må de træffe en beslutning de synes er bedst i forhold til at sikre konkurrence og interoperabilitet," siger Morten Kjærsgaard.

Flere nuancer
Jasper Hedegaard Bojsen, som er teknologidirektør hos Microsoft Danmark, forklarer, at undersøgelsen, der bliver offentliggjort i morgen, vil være med til at nuancere debatten endnu mere.

"Man kan sige, at det er næste skridt i processen. Jeg har stor respekt for og tillid til det arbejde, som gøres, og jeg tror, at det ligesom ekspertgruppens rapport, som kom i december, vil være med til at nuancere debatten," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

"Lige nu har vi en situation, hvor det offentlige Danmark har et frit valg. De kan selv vælge, hvad de vil bruge, når bare de kan modtage begge standarder. Det fungerer tilsyneladende udmærket i praksis," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

Skarp front
Morten Kjærsgaard, som er formand for Open Source Leverandørerne, OSL, afventer også rapporten fra konkurrencestyrelsen i spænding. Og selv om han er diplomatisk i sine udmeldinger, så er der ikke tvivl om, at fronterne i dokument-striden stadig er trukket skarpt op.

"Det ville være absurd, hvis det ender med, at OOXML er den eneste standard. Den er jo ikke implementeret i ISO-versionen nogen steder," siger Morten Kjærsgaard, som peger på det, som en af grundene til, at Norge har valgt at gå uden om OOXML.

Jasper Hedegaard Bojsen går i rette med Morten Kjærsgaard, for han mener ikke, at ODF-alliancen står bedre.

"Vi har en beta-version af Office 2010, og den understøtter ISO-versionen af OOXML. Hvis vi kigger på Open Office version 3 kører ODF i en verison, der hedder "1.2", og den er ikke engang godkendt af OASIS," lyder svaret prompte fra Jasper Hedegaard Bojsen, som tilføjer, at det også tager tid for Microsoft at implementere ISO-versionen af OOXML, men det er på vej.

"ISO-versionen af OOXML kommer med i Office 2010 engang i første halvdel af 2010," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.