Onsdag kommer Konkurrencestyrelsen med en undersøgelse af konkurrencesituationen på dokumentområdet. Derefter skal politikerne vælge ODF, OOXML eller begge. Illustration: Lene Sekjær

Dokumentkampen går ind i afgørende fase

I morgen kommer Konkurrencestyrelsen med sin undersøgelse af ODF og OOXML. Undersøgelsen kan blive afgørende, når det offentlige skal vælge dokumentstandard til efteråret.

En langvarig krig på ord er ved at nærme sig en afslutning. I morgen kommer Konkurrencestyrelsen med sit bidrag, inden politikerne skal beslutte sig for, hvilke standarder, der skal gælde på dokumentområdet i det offentlige Danmark.

Den afgørende politiske beslutning skal træffes, senest når testperioden er udløbet i november, og en af de ivrigste debatører mener også, at det er på tide med en beslutning.

"Det er ved at være tid, og de er også ved at line op til det," lyder vurderingen fra Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, der har været meget aktiv i debatten om de åbne dokumentstandarder.

En debat, som har raset med vekslende intensitet i over tre år.

"Det er en beslutning, som ligger på det politiske niveau. De har fået en rapport fra ekspertgruppen og nu får de en fra konkurrencestyrelsen, og de har inputtet fra Norge også. Så må de træffe en beslutning de synes er bedst i forhold til at sikre konkurrence og interoperabilitet," siger Morten Kjærsgaard.

Flere nuancer
Jasper Hedegaard Bojsen, som er teknologidirektør hos Microsoft Danmark, forklarer, at undersøgelsen, der bliver offentliggjort i morgen, vil være med til at nuancere debatten endnu mere.

"Man kan sige, at det er næste skridt i processen. Jeg har stor respekt for og tillid til det arbejde, som gøres, og jeg tror, at det ligesom ekspertgruppens rapport, som kom i december, vil være med til at nuancere debatten," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

"Lige nu har vi en situation, hvor det offentlige Danmark har et frit valg. De kan selv vælge, hvad de vil bruge, når bare de kan modtage begge standarder. Det fungerer tilsyneladende udmærket i praksis," siger Jasper Hedegaard Bojsen.

Skarp front
Morten Kjærsgaard, som er formand for Open Source Leverandørerne, OSL, afventer også rapporten fra konkurrencestyrelsen i spænding. Og selv om han er diplomatisk i sine udmeldinger, så er der ikke tvivl om, at fronterne i dokument-striden stadig er trukket skarpt op.

"Det ville være absurd, hvis det ender med, at OOXML er den eneste standard. Den er jo ikke implementeret i ISO-versionen nogen steder," siger Morten Kjærsgaard, som peger på det, som en af grundene til, at Norge har valgt at gå uden om OOXML.

Jasper Hedegaard Bojsen går i rette med Morten Kjærsgaard, for han mener ikke, at ODF-alliancen står bedre.

"Vi har en beta-version af Office 2010, og den understøtter ISO-versionen af OOXML. Hvis vi kigger på Open Office version 3 kører ODF i en verison, der hedder "1.2", og den er ikke engang godkendt af OASIS," lyder svaret prompte fra Jasper Hedegaard Bojsen, som tilføjer, at det også tager tid for Microsoft at implementere ISO-versionen af OOXML, men det er på vej.

"ISO-versionen af OOXML kommer med i Office 2010 engang i første halvdel af 2010," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk medarbejdernes arbejdsgange – på både kontoret og fra køkkenbordet
Fleksible arbejdsformer og produktivitet fra hjemmekontoret er kommet for at blive, og det har understreget behovet for velfungerende møde- og samarbejdsformer. Mange samarbejdsplatforme er imidlertid både usikre, ustabile, besværlige at anvende og med en så utilstrækkelig lyd- og billedkvalitet, at det tapper teamet for kræfter, hæmmer effektiviteten og kan gøre det svært at følge med eller træffe en beslutning. I dette whitepaper kan du læse, hvordan Cisco Webex ggør det muligt at afholde velfungerende onlinemøder med både få og rigtig mange deltagere – og med sikkerhed for, at ingen uvedkommende følger med.