I Norge har der tidligere været demonstration imod OOXML-standarden. I dag har konkurrencestyrelsen anbefalet både OOXML og ODF til det offentlige Danmark.

Konkurrencestyrelsen: ODF og OOXML er umodne

Konkurrencestyrelsen anbefaler, at politikerne vælger både ODF og OOXML som åbne standarder i det offentlige. ODF sikrer ikke interoperabilitet - mens OOXML vil give monopol til Microsoft.

Konkurrencestyrelsen kom i dag med sin undersøgelse af konkurrencesituationen på markedet for kontorsoftware - en undersøgelse, der skal ligge til grund for den beslutning, Christiansborg-politikerne træffer, om hvorvidt det offentlige Danmark skal bruge dokumentformatet ODF eller OOXML eller begge formater.

Undersøgelsen har stor betydning for de parter, som de seneste tre år ivrigt har argumenteret for de to forskellige standarder.

Konkurrencestyrelsens anbefaling er ganske klar. Brug både ODF og OOXML.

Grunden til den tvetydige anbefaling er, at konkurrencestyrelsen blandt andet vurderer, at det ikke umiddelbart vil påvirke konkurrencen, hvis der vælges en af de to standarder.

I stedet vurderer Konkurrencestyrelsen, at der kan være problemer forbundet med at lægge sig fast på bare en standard.

I forhold til OOXML vurderer styrelsen, at det i praksis vil udelukke alle andre udbydere end Microsoft, hvis man udelukkende vælger OOXML-standarden.

På den anden side vurderer styrelsen, at der ved et valg af ODF vil være problemer med interoperabiliteten på tværs af kontorpakkerne.

Umodne standarder
En tredje årsag til Konkurrencestyrelsens anbefaling er, at markedet er internationalt, og det offentlige danske indkøb ikke har den store indvirkning på markedets udvikling.

Agnete Gersing, der er direktør i Konkurrencestyrelsen, forklarer, at der er en risiko ved at lægge sig fast på en standard i dag.

"Det er tale om forholdsvis nye og umodne standarder, og det er svært at vurdere, hvilken retning markedet bevæger sig i, og der er en risiko for betydelige fejlinvesteringer," konstaterer Agnete Gersing.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.