Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, OSL, er skuffet over Konkurrencestyrelsens undersøgelse af ODF og OOXML.

Ordkrig efter dobbelt-anbefaling af ODF og OOXML

Konkurrencestyrelsens undersøgelse af ODF og OOXML bliver mødt med både kritik og ros. ODF-tilhængerne mener, at rapporten ikke vil ændre en bjælde.

Der er ikke nogen af de to dokumentstandarder, OOXML eller ODF, som kan anbefales alene. Derfor anbefaler Konkurrencestyrelsen, at det offentlige fortsat skal gøre brug af to dokumentstandarder.

Den udmelding møder hård kritik fra ODF-tilhængerne i foreningen Open Source Leverandørerne, mens Microsoft roser Konkurrencestyrelsen for et grundigt arbejde.

Anbefalingen bygger på flere argumenter - blandt andet mener Konkurrencestyrelsen, at OOXML vil sikre Microsoft et monopol, mens ODF vurderes til at have for store problemer, når det kommer til interoperabilitet.

Samtidig vurderer Konkurrencestyrelsen, at de samme kontorpakker vil konkurrere, hvis man udelukkende vælger ODF, som hvis man vælger begge. Det argument bygger Konkurrencestyrelsen på, at Microsoft har implementeret ODF-standarden i sin Office-pakke.

Konkurrencestyrelsen begrunder også sin anbefaling med, at der er tale om et internationalt marked, som Danmark ikke har den store indflydelse på.

Det vil ifølge styrelsen kunne give Danmark problemer, hvis politikerne lægger sig fast på en standard, som senere viser sig ikke at vinde på verdensplan.

Dermed lægger Konkurrencestyrelsen op til, at Danmark skal afvente og se hvilken standard, som kommer til at vinde på markedet, før det offentlige skal lægge sig fast på en standard.

Betyder ikke en bjælde
Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, OSL, mener, at Konkurrencestyrelsens rapport har nogle få gode observationer om Microsofts dominerende position. Men alt i alt synes han ikke, undersøgelsen kan bruges til noget.

"Det er godt, at konkurrencestyrelsen ikke skulle træffe beslutningen. De kommer med en rapport, som indeholder én anbefaling: Kør videre," konstaterer Morten Kjærsgaard og tilføjer, at alting vil være som sædvanlig, hvis politikerne vælger at følge Konkurrencestyrelsens anbefaling.

"Det kommer ikke til at betyde en bjælde. Det ændrer ikke noget i forhold til i dag. Microsoft vil bare blive ved med at sidde på markedet som i dag," siger han.

Morten Kjærsgaard mener desuden, at Konkurrencestyrelsen klart har underspillet den rolle, Danmark kunne få, ved at tage reelt stilling til, hvilket format der skal bruges.

"Det er en meget defensiv rapport. De skriver, at vi i Danmark er for små, og vi har for lidt af markedet. Det minder om de argumenter, der blev brugt omkring miljøet i 80'erne om, at Danmark ikke betød noget," siger Morten Kjærsgaard og peger på, at Danmark snart skal stå i spidsen for det største klima-topmøde nogensinde.

Han håber dog, at politikerne ikke vil bruge rapporten som et figenblad for en beslutning om at bruge begge standarder.

"Det tror jeg, der er nogen, som vil bruge det som en undskyldning. Men de samvittighedsfulde politikere vil forhåbentlig se igennem det," siger Morten Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.