Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, OSL, er skuffet over Konkurrencestyrelsens undersøgelse af ODF og OOXML.

Ordkrig efter dobbelt-anbefaling af ODF og OOXML

Konkurrencestyrelsens undersøgelse af ODF og OOXML bliver mødt med både kritik og ros. ODF-tilhængerne mener, at rapporten ikke vil ændre en bjælde.

Der er ikke nogen af de to dokumentstandarder, OOXML eller ODF, som kan anbefales alene. Derfor anbefaler Konkurrencestyrelsen, at det offentlige fortsat skal gøre brug af to dokumentstandarder.

Den udmelding møder hård kritik fra ODF-tilhængerne i foreningen Open Source Leverandørerne, mens Microsoft roser Konkurrencestyrelsen for et grundigt arbejde.

Anbefalingen bygger på flere argumenter - blandt andet mener Konkurrencestyrelsen, at OOXML vil sikre Microsoft et monopol, mens ODF vurderes til at have for store problemer, når det kommer til interoperabilitet.

Samtidig vurderer Konkurrencestyrelsen, at de samme kontorpakker vil konkurrere, hvis man udelukkende vælger ODF, som hvis man vælger begge. Det argument bygger Konkurrencestyrelsen på, at Microsoft har implementeret ODF-standarden i sin Office-pakke.

Konkurrencestyrelsen begrunder også sin anbefaling med, at der er tale om et internationalt marked, som Danmark ikke har den store indflydelse på.

Det vil ifølge styrelsen kunne give Danmark problemer, hvis politikerne lægger sig fast på en standard, som senere viser sig ikke at vinde på verdensplan.

Dermed lægger Konkurrencestyrelsen op til, at Danmark skal afvente og se hvilken standard, som kommer til at vinde på markedet, før det offentlige skal lægge sig fast på en standard.

Betyder ikke en bjælde
Morten Kjærsgaard, formand for Open Source Leverandørerne, OSL, mener, at Konkurrencestyrelsens rapport har nogle få gode observationer om Microsofts dominerende position. Men alt i alt synes han ikke, undersøgelsen kan bruges til noget.

"Det er godt, at konkurrencestyrelsen ikke skulle træffe beslutningen. De kommer med en rapport, som indeholder én anbefaling: Kør videre," konstaterer Morten Kjærsgaard og tilføjer, at alting vil være som sædvanlig, hvis politikerne vælger at følge Konkurrencestyrelsens anbefaling.

"Det kommer ikke til at betyde en bjælde. Det ændrer ikke noget i forhold til i dag. Microsoft vil bare blive ved med at sidde på markedet som i dag," siger han.

Morten Kjærsgaard mener desuden, at Konkurrencestyrelsen klart har underspillet den rolle, Danmark kunne få, ved at tage reelt stilling til, hvilket format der skal bruges.

"Det er en meget defensiv rapport. De skriver, at vi i Danmark er for små, og vi har for lidt af markedet. Det minder om de argumenter, der blev brugt omkring miljøet i 80'erne om, at Danmark ikke betød noget," siger Morten Kjærsgaard og peger på, at Danmark snart skal stå i spidsen for det største klima-topmøde nogensinde.

Han håber dog, at politikerne ikke vil bruge rapporten som et figenblad for en beslutning om at bruge begge standarder.

"Det tror jeg, der er nogen, som vil bruge det som en undskyldning. Men de samvittighedsfulde politikere vil forhåbentlig se igennem det," siger Morten Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.