Artikel top billede

Administrerende direktør for Syd Energi, Niels Duedahl, var en af dem, der skød med skarpt mod TDC på første Bredbåndsdag. Foto: Syd Energi

Fiberboss: TDC tænker kun til næste kvartal

Det var fiberbranchen mod teleselskaberne, da alle de store kombattanter på det danske bredbåndsmarked i går stillede op til duel. Angreb fløj igennem luften.

Det er langt fra nogen hemmelighed, at der udspiller sig en voldsom krig på det danske bredbåndsmarked. Fiberselskaberne pakker sig ned i en skyttegrav på den ene side, mens teleselskaberne med TDC i spidsen står på den anden side.

Sådan var det også i går, da toppen inden for den danske bredbåndsbranche var samlet til en heftig debat om fremtidens bredbåndsmarked på konferencen Bredbåndsdagene 2009.

Administrerende direktør Niels Duedahl fra energi- og fiberselskabet Syd Energi var en af dem, der skød med skarpt mod TDC. Han forsvarede, at elselskabernes investeringer i fiber endnu ikke har kastet en rentabel forretning af sig.

"Vi har det lange blik på og tænker ikke kortsigtet i modsætning til en kapitalfondsejet virksomhed, der har horisont til næste kvartal eller allerhøjest til næste generalforsamling. Jeg tror, at det er godt for det danske samfund," lød det fra Niels Duedahl, som har en fortid i TDC.

Elselskaberne i Danmark har angiveligt investeret omkring syv milliarder kroner i fibernet, og det vil tage tid at hente så tunge investeringer hjem.

Det kræver store muskler

Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets fremhævede på konferencen, at spillerne i bredbåndsmarkedet skal have en vis størrelse, hvis de skal overleve. Stor størrelse giver stordriftsfordele, og dermed kan selskabet nedbringe omkostningerne, påpegede han.

Indtil videre handler fiberselskaberne dog hver for sig i hver deres lokalområde, og dermed udnytter de ikke stordriftsfordele. Niels Duedahl erkender, at størrelse betyder noget, men på sigt vinder fiberselskaberne, mens TDC får det svært, påpegede han.

"Vi har ikke skala i øjeblikket, det har TDC, og det er jeg enig i, men jeg kan konstatere, at hver dag får vi nye kunder, og TDC mister nye kunder hver dag. Jeg ved ikke, om det bliver før min pension, at de kurver krydser hinanden, men trenden er uundgåelig, og den kører hver eneste dag," sagde Niels Duedahl.

Det er dog ikke sådan, TDC anskuer udviklingen, forsikrede Jesper Theill Eriksen, som er koncerndirektør i landets største teleselskab.

"Jeg er overbevist om, at TDC stadig er her om mange år. Du kan selv sige, hvor mange år, for jeg er overbevist om, at vi stadig er der. Det er vi, fordi det kommer til at handle om andet end bare at levere en rå bredbåndsforbindelse på en eller anden teknologi, for vi kommer til at arbejde endnu mere sammen med indholdsleverandørerne," forsikrede Jesper Theill Eriksen.

En anden repræsentant fra telebranchen var Morten Christiansen, som er topchef i mobilselskabet 3. Han mente, at der i bredbåndsmarkedet er plads til flere spillere, der differentierer sig på infrastruktur.

Slagsmål i debat om prisfald

Det hedeste slagsmål i debatten opstod, da direktør Kim Frimer fra Energi Randers gav sit syn på konkurrencen i den danske bredbåndsbranche.

"Den eneste grund til, at priserne er faldet på bredbånd i Danmark, er Telestyrelsen og elselskaberne. Hvis vi ser bort fra mobil, er der kun én alternativ infrastruktur, og det elselskaberne. Vi er de eneste, der har investeret i en infrastruktur ud til slutkunden, ellers kører Telenor og Telia på TDC's engrossalg," fortalte Kim Frimer, som er tidligere TDC-direktør.

Synspunktet fra Kim Frimer fik en af energibranchens største kritikere op af stolen. Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult fulgte debatten fra tilskuerpladserne, men han fik overleveret mikrofonen og kastede sig ind i kampen.

"Kim, når du siger, at elselskaberne tager æren for, at det er jer, der har sat bredbåndspriserne ned i Danmark, så må du altså konstatere, at bredbåndspriserne er faldet markant lang tid før, at elselskaberne gik ind i det her marked," sagde John Strand.

Frimer: John Strand er fiberfan
John Strand tilskriver prisfaldene på bredbåndsmarkedet ADSL-leverandører samt mobiludbydere ved lavere hastigheder.

"Jeg må også konstatere, at I (fiberbranchen, red.) ikke på noget tidspunkt har været dem, der hiver priserne nedad. Elselskaberne hører til blandt de dyreste bredbåndsudbydere i Danmark, mens Fullrate og Cybercity har drevet bredbåndspriserne ned," argumenterede John Strand.

Kim Frimer var dog klar til at svare igen på kritikken fra John Strand.

"Goddag John, vores største supporter inden for energibranchen. Nu var jeg så beskeden ikke at tage æren helt. Jeg sagde også, at Telestyrelsen havde en del af æren. Mens jeg var i TDC, var de så flinke at sørge for, at der hele tiden var nogle gode engrospriser til konkurrenterne," sagde Kim Frimer.

Samtidig fremhævede han, at det er svært at sammenligne ADSL-produkter med fiberforbindelser.

"Jeg mener rent faktisk, at energiselskaberne har været med til at sætte priserne ned. Det er jo klart, at der er forskel på at købe en Porsche og en Folkevogn. Med en fiberløsning skal du også have en 'premium price', der er lidt højere," uddybede Kim Frimer.

Ligesom Niels Duedahl fra Syd Energi er Kim Frimer af den holdning, at det tager tid, inden fiberinvesteringerne for alvor slår igennem. Kim Frimer sammenlignede det med det første mobilnetværk i Danmark.

Jørgen Abild Andersen, som er direktør i IT- og Telestyrelsen, mente, at det i høj grad var konkurrencen, der havde drevet priserne ned. Det gjaldt dog også infrastrukturkonkurrencen, fremhævede han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere