Borgmester Jørgen Glenthøj (K) fra Frederiksberg undrer sig over, at tiden ikke er moden til at holde digitale valg i 2009.

Kommune får nej til at gennemføre digitale valg

Indenrigsminister Karen Ellemann (V) afviser et ønske fra Frederiksberg Kommune om at gennemføre digitale valg. Beslutningen undrer borgmesteren.

Digitale valg på Frederiksberg bliver ved drømmen. Det må kommunens borgmester, Jørgen Glenthøj (K), sande. Indenrigsminister Karen Ellemann (V) har nemlig afvist kommunens ansøgning om at afholde digitale valg.

Det skuffer borgmesteren i hovedstadskommunen.

"Jeg undrer mig meget over ministerens afslag på vores forslag om at bringe valghandlingen i Danmark ind i det nye årtusinde. Vort ønske udspringer i bund og grund i, at vi gerne vil gøre valghandlingen hurtigere, mere tilgængelig og sikrere," siger Jørgen Glenthøj i en pressemeddelelse fra kommunen.

Frederiksberg Kommune havde ansøgt om tilladelse sammen med seks andre kommuner. Konceptet lød på, at borgeren stemmer ved at trykke på en skærm i stemmeboksen. Herefter udskriver en computer en kvittering, der skal afleveres, så der samtidig kan føres fysisk optælling som kontrol.

I pressemeddelelsen fra Frederiksberg Kommune henviser kommunen til, at modellen er testet i flere andre europæiske lande.

"Det kan godt undre mig, at staten hele tiden opfordrer kommunerne til at pege på effektiviseringsmuligheder og unødvendig statslig lovgivning. Men når vi så udfordrer staten, bliver vi mødt med et nej," uddyber Jørgen Glenthøj.

Ellemann: Tiden er ikke moden
Jørgen Glenthøj sendte 28. maj i år et brev til indenrigsminister Karen Ellemann, hvor han bad om tilladelse til digitale valg på Frederiksberg. Borgmesteren henviser i brevet til de udenlandske erfaringer.

Men de er "langt fra entydigt positive," lyder det fra indenrigsministeren.

Karen Ellemann fremhæver blandt andet eksempler fra Holland og USA, ligesom hun også fremhæver, at elektroniske valgmaskiner indtil videre er blevet kendt forfatningsstridige i Tyskland.

"Regeringen var derfor efter en afvejning af de fordele, der knytter sig til elektronisk stemmeafgivning, over for de nævnte - afgørende - ulemper af den opfattelse, at tiden for øjeblikket ikke er moden til at iværksætte et sådant forsøg, samt at man fandt det vigtigt først at afvente yderligere internationale erfaringer," skriver Karen Ellemann i sit svar til Frederiksberg-borgmesteren.

Hun henviser desuden til, at det kun er et år siden, at regeringen sidst afviste at gennemføre e-valg.

Karen Jespersen afviste e-valg
Dengang var det Karen Jespersen (V), der som velfærdsminister afviste et ønske fra otte kommuner, der blandt andre talte Frederiksberg. De otte kommuner forsøgte at tale med én stemme i sagen.

Den tidligere Frederiksberg-borgmester Mads Lebech (K) forsøgte sidste år sammen med Kommunernes Landsforening at lægge pres på regeringen for at få e-valg. Det blev dog afvist.

Karen Jespersen fremhævede ligesom Karen Ellemann, at der var uheldige erfaringer fra udlandet.

"Vi har også eksempler fra udlandet, hvor man har oplevet store problemer med sikkerheden - blandt andet i Nederlandene og USA," lød det fra velfærdsminister Karen Jespersen i juni sidste år.

Hun henviste desuden til, at et digitalt valg ville bryde med de traditioner, der er i Danmark.

Sidste år blev videnskabsminister Helge Sander (V) også beskyldt for at sylte en redegørelse om digitale valg, hvilket medførte kritik fra oppositionen.

Ved det kommende kommunal- og regionsvalg holder Frederiksberg Kommune alligevel et digitalt valg, men det er for 16- til 17-årige, og der er dermed kun tale om et prøvevalg.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.