Sander afkræves forklaring på NemID-bøvl

Helge Sander skylder en forklaring på forsinkelsen af NemID.

Videnskabsminister Helge Sander (V) skylder resten af den offentlige sektor en god forklaring på, at den digitale signaturs afløser, NemID, ikke bliver taget i brug før næste år.

Sådan lyder det nu fra oppositionen i Folketinget, hvor Socialdemokraternes nyudpegede it-ordfører Yildiz Akdogan vil stille en række spørgsmål til ministeren.

Yildiz Akdogan, som overtager ordførerposten efter Ole Hækkerup, mener, at der er så store konsekvenser af NemID-forsinkelsen, at det er nødvendigt, at ministeren forklarer sig.

"Det er en strategi, der har været lagt i lang tid. Det kommer lidt bag på mig, at det så ikke følger planen," siger Yildiz Akdogan.

"Jeg kan godt forstå, at man vil være helt sikker på, at det virker. Men jeg kan ikke forstå, at man ikke har taget højde for det i planen. Et halvt års forsinkelse er alligevel meget," lyder det fra Yildiz Akdogan.

Hun vil have ministeren til at redegøre for, hvorfor NemID er forsinket igen, hvad han vil gøre for at undgå flere forsinkelser, hvilke økonomiske konsekvenser forsinkelsen får for leverandøren, og hvordan ministeren vil sikre, at også grupper med dårlige it-færdigheder kan bruge den nye NemID.

Ringe i vandet
Forsinkelserne rammer bredt i den offentlige sektor. Blandt andet har mange kommuner ventet på den nye signatur.

Yildiz Akdogan har forståelse for, at der er en vis irritation i den offentlige sektor over forsinkelsen.

"Den her forsinkelse kommer omkring en måned, før vi skulle tage den i brug," siger Yildiz Akdogan, som anerkender, at det er en stor opgave at udarbejde en afløser for den digitale signatur.

"Det er et kæmpesystem, men ministeren arbejder jo sammen med nogle specialister," siger hun med henvisning til leverandøren DanID, der har de danske netbankerbanker i ryggen.

Frygter nye forsineklser
Det er det PBS-ejede selskab DanID, som skal levere NemID, som afløser både den digitale signatur og netbankernes nuværende log-in system.

DanID forsikrede i sidste uge om, at NemID, trods forsinkelsen, vil være udbredt til alle netbankbrugere fra juli 2010 til udgangen af 2010. En øvelse som kræver at DanID kan flytte omkring 600.000 netbankbrugere over på den nye løsning om måneden.

Alligevel vil Yildiz Akdogan gerne have at vide, hvordan videnskabsministeren vil sikre, at den nye tidsplan holder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.