Googles digitale bog-projekt sendt til tælling

Googles storstilede bog-projektet, hvor millioner af bøger digitaliseres og gøres tilgængelige på nettet, bliver endnu engang forsinket.

"Google har indgået en banebrydende aftale med forfattere og udgivere."

Det budskab har efterhånden prydet forsiden af Google Bøger i nogen tid, men i går led bog-projektet et knæk, da en amerikansk dommer skred ind over for det omdiskuterede forlig mellem Google og en række forfattere og udgivere.

"Den nuværende aftale rejser afgørende spørgsmål, som det er demonstreret ikke bare af antallet af indsigelser, men også af det faktum, at indsigelserne kommer fra lande, stater, nonprofit-organisationer og prominente forfattere og juraprofessorer."

"Det er tydeligt, at der er opstået rimelige bekymringer," lyder det blandt andet i dommerens skriftlige afgørelse, der kan læse her (PDF) via New York Times.

Konceptet med Google Books er, at man kan søge på titler, forfattere, emner og citater i det kæmpe arkiv.

En del af bøgerne vises i deres helhed, andre kan man se uddrag af, og andre igen blot informationer om - som eksempelvis anmeldelser, udgivelsesoplysninger og links til steder, hvor man kan købe bogen.

Udskyder afgørelse
Sagen er juridisk kompliceret, men sat på spidsen, handler det hele om, at Google gerne vil digitalisere millioner af bøger og gøre dem helt eller delvist tilgængelige på tjenesten.

Projektet startede allerede i 2005. Til at starte med medførte det et ramaskrig fra rettighedshaverne, men så blev der indgået et forlig, der gav Google de digitale rettigheder og rettighedshaverne en garanti for kompensation.

Dommer Denny Chin skulle tage stilling til lovligheden i aftalen, men han valgte i stedet at udskyde afgørelsen, fordi det allerede nu ser ud til, at den endelige aftale ikke vil være den, der eksisterer på nuværende tidspunkt.

Dommeren skriver i orienteringen, at bog-projektet som sådan kan give mange gevinster til samfundet, det kræver blot, at man kan indgå en fair og fornuftig aftale.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Dansk webshop politianmeldes for vildledende markedsføring: Fire hjemmesider er nu lukket for handel
Webshoppen outlet-shopping.dk er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden. Outlet-shopping er nu lukket for handel. Selskabet bag hjemmesiden vil nu tilbagebetale de berørte forbrugere på fire hjemmesider, hvor den, ifølge Forbrugerombudsmanden, ulovlige praksis har foregået.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.