Artikel top billede

Googles digitale bog-projekt sendt til tælling

Googles storstilede bog-projektet, hvor millioner af bøger digitaliseres og gøres tilgængelige på nettet, bliver endnu engang forsinket.

"Google har indgået en banebrydende aftale med forfattere og udgivere."

Det budskab har efterhånden prydet forsiden af Google Bøger i nogen tid, men i går led bog-projektet et knæk, da en amerikansk dommer skred ind over for det omdiskuterede forlig mellem Google og en række forfattere og udgivere.

"Den nuværende aftale rejser afgørende spørgsmål, som det er demonstreret ikke bare af antallet af indsigelser, men også af det faktum, at indsigelserne kommer fra lande, stater, nonprofit-organisationer og prominente forfattere og juraprofessorer."

"Det er tydeligt, at der er opstået rimelige bekymringer," lyder det blandt andet i dommerens skriftlige afgørelse, der kan læse her (PDF) via New York Times.

Konceptet med Google Books er, at man kan søge på titler, forfattere, emner og citater i det kæmpe arkiv.

En del af bøgerne vises i deres helhed, andre kan man se uddrag af, og andre igen blot informationer om - som eksempelvis anmeldelser, udgivelsesoplysninger og links til steder, hvor man kan købe bogen.

Udskyder afgørelse

Sagen er juridisk kompliceret, men sat på spidsen, handler det hele om, at Google gerne vil digitalisere millioner af bøger og gøre dem helt eller delvist tilgængelige på tjenesten.

Projektet startede allerede i 2005. Til at starte med medførte det et ramaskrig fra rettighedshaverne, men så blev der indgået et forlig, der gav Google de digitale rettigheder og rettighedshaverne en garanti for kompensation.

Dommer Denny Chin skulle tage stilling til lovligheden i aftalen, men han valgte i stedet at udskyde afgørelsen, fordi det allerede nu ser ud til, at den endelige aftale ikke vil være den, der eksisterer på nuværende tidspunkt.

Dommeren skriver i orienteringen, at bog-projektet som sådan kan give mange gevinster til samfundet, det kræver blot, at man kan indgå en fair og fornuftig aftale.

Stort projekt - mange problemer

Selvom aftalen mellem Google og rettighedshaverne ifølge Google kun er et amerikansk anliggende, har både den franske og den tyske regering gjort indsigelser, fordi de mener, at europæiske forfatteres rettigheder bliver krænket i bog-projektet.

De tyske og franske protester skyldes blandt andet, at de europæiske copyright-regler først bortfalder 70 år efter forfatterens død.

Også ærkerivalen Microsoft raser over den aftale, som Google har indgået med forfattere og forlag i USA, og kalder den et "hidtil uset misbrug af retssystemet."

Det skyldes dog nok snarere, at Microsoft frygter, at Google skal få endnu et forspring i kampen mellem søgemaskinerne.

"Et gruppe-forlig er den forkerte mekanisme, denne domstol er den forkerte instans og monopol-dannelse er den forkerte hensigt til at opnå det værdigfulde mål med at digitalisere bøger og øge adgangen til dem," lød det i et høringssvar fra Microsoft for nogle uger siden.

Specielt universiteter i USA har bakket op om projektet, fordi det giver gamle bøger på støvede biblioteker nyt liv og gør livet lettere for forskere, der har brug for adgang til gamle værker.

De stridende bogorme skal nu mødes 7. oktober for at finde ud af, hvad der skal ske fremadrettet.

Her kan du se Googles præsentation af Books




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere