Artikel top billede

Gartner: Android på andenpladsen i 2012

Android, Googles styresystem til mobiltelefoner, forventes en eksplosiv fremgang - dels fordi det er Google, dels på grund af de cloud computing-funktioner firmaet har i støbeskeen.

Computerworld News Service: Googles styresystem til mobiltelefoner, Android, sidder på nuværende tidspunkt på under to procent af smartphone-markedet. Men Gartner vurderer, at Androids andel vil stige til hele 14 procent af det globale smartphone-marked i 2012 - Android vil således ligge foran både iPhone, Windows Mobile og BlackBerry.

Gartner vurderer, at Android i 2012 vil indtage andenpladsen globalt, hvor kun Symbian OS vil være større. Styresystemet bruges i Nokia-telefoner, som er voldsomt populære i både Europa og Asien. Symbian kører på nuværende tidspunkt på omkring halvdelen af alle smartphones, hvilket ifølge Gartner vil falde til 39 procent i 2012.

Gartner vurderer, at Android vil opleve denne enorme stigning i popularitet på grund af mange faktorer, men hovedsagligt på grund af at det er Google, der står bag, og på grund af den vifte af cloud computing-funktioner og relaterede tjenester, som Google vil udrulle i de kommende år, forklarer analytiker hos Gartner Ken Dulaney i et eksklusiv-interview med Computerworlds amerikanske søstermedie.

Det første produkt med Android, T-Mobile G1, fik kun en lunken modtagelse, men Android 1.5 (med kodenavnet Cupcake) er veludtænkt, mener Dulaney. Han forventer også, at forbedringer i Android af dens app store og dens udviklingsmiljø vil blive "bakket op af styrken ved Googles søgemaskine." "Googles andre kommende forbruger- og erhvervsprodukter vil gøre Android til en dominerende platform."

Og fordi at Android og Google opererer i et "integreret og åbent miljø, så kan de let overgå Apple, som står alene," mener han.

Android vil også være at finde på telefoner fra adskillige producenter, hvilket vil hjælpe dens vækst, særligt når man sammenligner med iPhone, siger Dulaney. Til næste år vil der blive sendt op til 40 modeller af Android-telefoner på markedet, og den næste version af styresystemet med kodenavnet Donut udkommer i andet kvartal 2010, forventer Dulaney.

Som et tidligt eksempel på Androids kommende succes nævner Dulaney Motorolas Cliq med brugergrænsefladen Motoblur, der "håndterer kommunikation meget effektivt," siger han.

BlackBerry falder til femtepladsen

Det ser ud til, at brugergrænsefladerne på smartphones er på vej i to forskellige retninger: iPhone fokuserer stærkt på applikationer, mens Windows Mobile og Symbian fokuserer på smartphone-specifikke funktioner og kommunikation, forklarer Ken Dulaney.

Men Android "deler fokusset mellem applikationer og smartphone-opgaver ret godt," mener han.

Androids brugergrænseflade gør det muligt for brugeren at udføre ofte brugte opgaver uden at gå tilbage til toppen af den logiske træstruktur for at skifte mellem opgaverne, forklarer han. Androids udviklere "har gjort et godt stykke arbejde med at finde ud af, hvordan man faktisk arbejder med en telefon," mener han.

Ken Dulaney kommer til at dele sin vurdering og sine synspunkter om slaget om at blive fremtidens mobilstyresystem under sin populære årlige præsentation ved Gartners Symposium ITxpo, der løber fra 18. til 22. oktober i Orlando.

Den samlede vurdering fra Gartner af styresystemer til smartphones sidst i 2012 placerer Symbian på førstepladsen med 203 millioner solgte enheder og 39 procent af markedet. Android bliver placeret på andenpladsen med næsten 76 millioner solgte enheder og 14,5 procent af markedet.

Gartner giver iPhone tredjepladen med 71,5 solgte enheder og 13,7 procent af markedet. Windows Mobile får fjerdepladsen med 66,8 solgte enheder og 12,8 procent af markedet i tæt løb med BlackBerry, som vurderes til at sælge 65,25 millioner enheder i 2012 og opnå en markedsandel på 12,5 procent.

Forskellige Linux-mobiler vurderes til samlet at sælge 28 millioner enheder til en markedsandel på 5,4 procent. Palms webOS vurderes af Gartner til at sælge 11 millioner enheder i 2012 til en markedsandel på 2,1 procent.

Android vil ifølge denne vurdering have oplevet det største fremskridt fra 2009 til 2012, hvor styresystemet vil have gået fra en sjetteplads til en andenplads.

BlackBerry vil ifølge Gartners vurdering være faldet længst, fra anden- til femtepladsen, mens iPhone vil forblive på tredjepladsen og Windows Mobile forblive på fjerdepladsen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere