Artikel top billede

EU vil overhale Google i bog-digitalisering

Europa kan overhale USA på digitalisering af den kulturelle arv, især hvis Google Books-aftalen i USA forsinkes.

Computerworld News Service: Europa-Kommissionen udsendte mandag et opråb til de europæiske lovgivere og til dem, der er involveret i processen med at digitalisere bøger, der opfordrer EU til at oprette et "konkurrencefremmende europæisk" svar på den juridiske aftale, som Google og andre forsøger at implementere i USA.

Kommissionen tilføjer, at det i EU er muligt at oprette et juridisk rammeværktøj til at digitalisere bøger hurtigere end i USA på trods af Googles forspring, og på trods af at EU omfatter forskellige ophavsretslovgivninger fra de 27 medlemslande.

"Hvis vi handler hurtigt, vil det kunne lade sig gøre at iværksætte konkurrencefremmende europæiske løsninger til bog-digitalisering, før end de løsninger, der på nuværende tidspunkt peges frem mod med Google Books-aftalen i USA," siger Viviane Reding, der er EU-kommissær for informationssamfundet og medier.

Google-aftale i modvind

En person tæt på Reding siger, at kommissionen ikke forventer, at der foreligger en endelig aftale i Google Books-forliget før sidst i 2010.

Ved en status-høring tidligere på måneden gav dommeren parterne tid indtil 9. november at indsende en revideret forligsaftale. Aftalen kom i modvind i september, da det amerikanske justitsministerium, indgav et sagsresumé til domstolen, der krævede, at forliget blev ændret, så det overholdt ikke kun ophavsrets- og konkurrencelovgivning men også regler om forlig i kollektive søgsmål.

Sammen med Charlie McCreevy, som er EU-kommissær for det indre marked og blandt andet ansvarlig for ophavsretssager, løftede Reding sløret for en plan om at sætte hastigheden op for overførslen af viden, der ligger gemt i bøger på biblioteker over hele Europa, til digitale platforme, der er tilgængelige for alle.

"Hvem ejer denne bog?"

En af de største udfordringer er spørgsmålet om, hvordan man digitaliserer såkaldte "forældreløse" værker, det vil sige bøger, hvis forfatter ikke kan identificeres eller lokaliseres. En anden udfordring er spørgsmålet om, hvad man skal gøre med bøger, der er udgået fra forlaget.

Europa-Kommissionen oplyser, at man vil påbegynde forhandlinger med biblioteker, forlagsbranchen, it-branchen og forbrugergrupper for at finde frem til en løsning til "enkel og omkostningseffektiv indhentning af rettigheder, der dækker digitalisering i stor skala samt online-udbredelse af bibliotekssamlinger, der stadig er beskyttede af ophavsret."

Kommissionen vil oprette fælles standarder for proceduren med at give bøger status som forældreløse værker på tværs af EU.

I november sidste år lancerede Europa-Kommissionen et projekt ved navn ARROW (Accessible Registries of Rights information and Orphan works), der er løst modelleret over idéen om et bog-register, som Google Books-forliget foreslår.

Dette projekt samler nationale biblioteker, ophavsretsorganisationer og forlag og er medfinansieret af EU. ARROW identificerer rettighedsejere og præciserer ophavsretsstatus for et værk, heriblandt om det er udgået fra forlaget eller forældreløst.

Debatten om Google Books-forliget i USA viser ifølge de to kommissærer, at Europa ikke har råd til at sakke bagud på den digitale front.

"Vi er nødt til at løfte Europa til at være et centrum for kreativitet og innovation. Den enorme kulturarv i Europas biblioteker må ikke få lov til at ligge og gå til, men skal gøres tilgængelig for vores borgere," siger EU-kommissær McCreevy.

Google bød mandag Europa-Kommissionens initiativ velkommen.

"Europa viser med moderne kommunikationsteknologi at være på forkant med at puste liv i den kulturelle og videnskabelige arv," skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

"Dette er en del af et kolossalt arbejde, og vi tager del i det med Google Books. Vi ser frem til at arbejde sammen med kommissionen om løsninger, der understøtter yderligere udviklinger af digitaliserings-initiativer til bevaring af Europas kultur."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


AI - bliv klogere på de kloge algoritmer

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, hvorpå vi arbejder og driver virksomhed. Der er imidlertid mange teknologiske, forretningsmæssige, strategiske, ledelsesmæssige og organisatoriske overvejelser, der er helt nødvendige, hvis man skal have succes med kunstig intelligens. Hør blandt andet om, hvordan du kommer godt igang med AI og machine learning

14. december 2021 | Læs mere