Artikel top billede

Jesper Britzes 24-årige karriere var ren som sne, indtil han nu bliver undersøgt for at have lavet en arabisk oversættelse af jægerbogen. Foto: Torben Klint

Jesper Britze havde 24 års pletfri fortid i forsvaret

Der er ikke så meget som en ridse i lakken på it-chef Jesper Britzes 24-årige militære karriere, slår forsvaret fast i en afgørelse om aktindsigt.

Forsvarets suspenderede it-chef kommandør Jesper Britze har aldrig tidligere været på kant med reglerne i forsvaret.

Det fremgår af et svar fra Forsvarets Personeltjeneste på en aktindsigt, som Computerworld har begæret.

Computerworld har bedt Forsvarskommandoen om aktindsigt i forsvarets disciplinære reaktioner overfor Jesper Britze. Disciplinære reaktioner kan eksempelvis dreje sig om advarsler.

Forsvarets Personeltjeneste svarer på aktindsigten, at der ikke foreligger nogen "afgørelser om disciplinære reaktioner vedrørende kommandør Jesper Britze."

Dermed slår Forsvarets Personeltjeneste fast, at Jesper Britze i sin militære karriere, der startede i 1985, ikke har forbrudt sig mod regelsættet indenfor forsvaret i hele sin 24-årige karriere.

Spekulationerne har været mange i sagen, der kostede forsvarschefen sit job.

For handlede it-chefen på egen hånd sammen med kommunikationschefen, der angiveligt sendte den arabiske oversættelse til B.T.?

Forsvarsordfører John Dyrby Paulsen fra Socialdemokratiet modtog, i kølvandet på at sagen brød ud, otte uopfordrede henvendelser, der samstemmende lød på, at Jesper Britze ikke er typen, der kunne finde på at fabrikere en oversættelse til arabisk på egen hånd for at udgive det for "noget han havde fundet på nettet".

Han mener, at de nye oplysninger blot bestyrker samme billede.

"Også det tyder jo på, at han ikke har handlet på egen hånd og selv fundet på at oversætte bogen, og derefter præsenteret oversættelsen som noget fra internettet," siger John Dyrby Paulsen.

Ordføreren forklarer, at han undrer sig over forsvarets udmeldelser om, at Jesper Britze har handlet alene. Og at kommunikationschefen siden har sendt oversættelsen til B.T.

"Jeg kender ikke Jesper Britze, men baseret på de ting, jeg hører om ham, så har han næppe gjort det her selv og slet ikke med det formål, at oversættelsen skulle sendes til pressen endsige bruges i sagen mod forfatteren til jægerbogen," siger ordføreren.

Konsekvenserne kan blive store for it-chef Jesper Britze, såfremt han kendes skyldig. Derfor håber John Dyrby Paulsen også, at forsvaret ikke vil "tørre sagen af på" Britze, og at ingen i forsvaret "selv tager skylden" ved at undlade at fortælle om eventuelle andres medvirken.

Fuldstændig ren fortid

Jesper Britze er slået til ridder af Danebrog og har været it-chef hos forsvaret siden 1. august 2005.

Spekulationer om, hvorvidt it-chefen har handlet efter ordre afgivet længere oppe forsvars-hierarkiet, har Forsvarskommandoen selv afvist i en offentliggjort redegørelse.

Imidlertid er en auditørundersøgelse i kraft af en formel sigtelse af it-chefen i fuld gang.

Gennem sin advokat, Torben Koch, nægter Jesper Britze sig imidlertid skyldig i anklagen om "grov pligtforsømmelse", har B.T. oplyst.

Ifølge avisen har kommandøren overfor Forsvarets Auditørkorps nægtet sig skyldig i, at have fremstillet en arabisk oversættelse af jægerbogen for at narre forsvaret eller andre til at tro, at bogen fandtes på internettet.

Ifølge Torben Kock har Jesper Britze aldrig påstået, at han har fundet hele den arabisk oversættelse af jægerbogen, skriver B.T.

I stedet brugte it-chefen en oversættelse af jægerbogen fra Google Translate som skabelon for at kunne lede efter en arabisk oversættelse på nettet, sådan som lederen af Forsvarskommandoens ledelsessekretariat, Morten Danielsson, havde bedt ham om.

Ifølge advokaten trådte Jesper Britze den 23. september ind på Danielssons kontor og lagde dele af den arabiske tekst på hans bord og forklarede, at teksten var det materiale, han "brugte til videre søgninger," skriver B.T.

Angiveligt var Morten Danielsson imidlertid i gang med en telefonsamtale og derfor kun delvist opmærksom, da Britze forklarede, at han ikke kunne finde oversættelsen, men at den ville ligne den fremlagte tekst, hvis den fandtes.

"Britze har forklaret, at han aldrig - hverken til oberst Morten Danielsson eller andre - har påstået, at han havde fundet hele den arabiske jægerbog. Desværre blev det opfattet sådan, og derefter rullede sagen," siger advokat Torben Koch til B.T.

Hos Socialdemokraterne siger forsvarsordfører John Dyrby Paulsen følgende til Jesper Britzes forklaring:

"Det passer meget godt i tråd med det, jeg i øvrigt kender til sagen. Nu må vi se, hvad der sker, og hvad auditørerne kommer frem til."

Muligvis vil resultatet af auditørundersøgelsen afsløre nye tråde i hændelsesforløbet interneret i Forsvarskommandoen såvel som i Forsvarsministeriet.

Læs aktindsigten her:


Kære Rune Pedersen,

Forsvarets Personeltjeneste har ved ref. 2 modtaget Computerworlds anmodning om aktindsigt i disciplinære reaktioner vedrørende it-chef Jesper Britze fremsendt ved ref. 1.

Ifølge offentlighedslovens § 2, stk. 3, 2. pkt. er der hjemmel til at meddele oplysninger om disciplinære reaktioner som advarsel og derover for så vidt angår ansatte i chefstillinger.

Der foreligger imidlertid ingen afgørelser om disciplinære reaktioner vedrørende kommandør Jesper Britze, hvorfor Forsvarets Personeltjeneste ikke har mulighed for at imødekomme anmodningen fra Computerworld om aktindsigt.

De kan påklage denne afgørelse til Forsvarsministeriet, Holmens Kanal 42,
1060 København K.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?