Artikel top billede

Det er stadig svært at tjene penge på open source

Er der egentlig overhovedet forretnings-muligheder i open source?

Computerworld News Service: Flere år efter open source for alvor begyndte at få luft under vingerne, er det stadig et åbent spørgsmål, hvordan man tjener penge på området.

En fremtrædende chef fra Novell råder til forsigtighed, hvis man overvejer at gøre sin software open source.

Miguel de Icaza, som er vice president hos Novell, står i spidsen for Novells open source-projekt, Mono, som er en version af Microsofts .Net Framework, der kan bruges på andre platforme end Windows såsom Linux.

"Hvis det produkt, du sælger, er dit levebrød, så vil jeg mene, at du skal holde det som proprietær software, indtil du har regnet ud, hvordan du fortsat tjener penge på det," siger de Icaza.

Utroligt svært at skabe god forretning

Han påpeger, at det ikke haster at gøre softwaren open source.

"Det er min erfaring, at det er utroligt svært at skabe en succesrig open source-forretning," siger de Icaza.

Han var blandt paneldeltagere og medlemmer af publikum til Microsofts netop overståede udvikler-konference,, der overvejede spørgsmålet om, hvordan man tjener penge på open source.

Det skete til en session med navnet "Er open source gammelt nyt?" ved Microsoft Professional Developers Conference i Los Angeles.

Køber ikke tilgangen

Den uafhængige konsulent Giovanni Bassi fortalte, at hans klienter ikke ville have noget at sælge, hvis de gjorde deres software open source.

"Jeg hører snak om, at man kan sælge support i stedet for selve softwaren," siger Bassi.

Men hans klienter "køber ikke" denne tilgang, siger han.

Unge udviklere uden en masse forpligtelser kan lettere overveje at arbejde med open source-projekter, mener de Icaza.

Men folk med familie og faste udgifter er nødt til at være forsigtige med at gøre deres software open source.

Vil du skrive kode eller besvare telefonopkald?

"Man er efter min mening nødt til at træde meget varsomt. Og for øvrigt er support en forfærdelig dårlig forretning," siger han og tilføjer, at han hellere vil bruge sin tid på at skrive kode end at besvare supportopkald.

Han anerkender dog, at services er en valgmulighed for at tjene penge på open source-teknologi.

"Jeg vil gerne skrive kode, og jeg vil også betales for at skrive kode," siger de Icaza.

Det er en "udfordring" at tjene penge på open source, mener han. Men ikke alle projekter vil kunne sælges kommercielt, tilføjer han.

Det kan fungere at gøre en kode open source, hvis brugslicensen er struktureret med visse begrænsninger for den kommercielle brug, ligesom MySQL gjorde med sin open source-database. (MySQL skabte omsætning ved at sælge support-abonnementer.)

Open source kan også være en valgmulighed, hvis det giver en teknisk fordel, ligesom det var tilfældet med Googles GPS-data, siger de Icaza.

Selv om Mono er open source ligesom det beslægtede projekt, Novell Moonlight, så introducerede Novell for nylig det kommercielle produkt, Mono Tools for Visual Studio, som benytter sig af Moon.

Under den samme paneldebat bemærkede Sara Ford, som er programleder af Microsofts website til open source-projekter, Codeplex.com, at hun som ansat hos Microsoft har haft en vis indlæringskurve, når det kommer til open source.

Har Microsoft i blodet

"Jeg har Microsoft i blodet. Det er et interessant sted" at lære om open source, siger hun.

På CodePlex var de ansvarlige i første omgang ikke klar over, at de faktisk havde mulighed for at afvise projektbidrag. CodePlex hoster nu 12.400 projekter.

Ford henviste også til problemet med "drive-by-bidragere," som bidrager noget kode til et projekt og så hurtigt forsvinder igen.

"Det bliver en byrde for projektlederne, når de ikke kender en bidragyder eller ved, hvordan de kan kontakte ham," siger han.

Under paneldebatten forsøgte de Icaza at nedtone bekymringerne om Oracles ejerskab af Java via virksomhedens planlagte opkøb af Sun Microsystems.

"Det har ingen betydning," siger de Icaza. Java er ikke ligesom .Net, som ejes specifikt af Microsoft, siger han.

"Sun har udtalt, at alle disse patenter frit kan bruges af enhver," og Java-teknologien er tilgængelig under GNU General Public License, tilføjer de Icaza.

"Hele menneskeheden har den samlede ejendomsret" til Java, siger han. "Det tilhører os alle sammen."

Projektgalleri

Angående et andet Microsoft-relateret tiltag inden for open source, så har CodePlex Foundation, som er særskilt fra CodePlex-projektet, oprettet sit første projektgalleri.

CodePlex Foundations ASP.Net Open Source Gallery blev lanceret med det Microsoft-udviklede ASP.Net Ajax Library-projekt som det første projekt i galleriet. ASP.Net Ajax Library samler ASP.Net Ajax og Ajax Control Toolkit i et enkelt open source-projekt. Toolkittet og AJAX-bibliotekerne gør det ifølge CodePlex Foundation let for udviklerne at bruge AJAX-programmeringsmodellen til websites og webapplikationer.

Projektet ASP.Net Ajax Library vil blive udgivet under en BSD-licens.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere