Philips i kikkerten for kartel-virksomhed

Hollandske Philips er kommet i EU's søgelys for kartelvirksomhed på et område, der er næsten uddødt i Europa.

Computerworld News Service: EU-Kommissionen beskylder producenter af billedrørsskærme for kartelvirksomhed på tv- og monitor-markedet.

Kommissionen nægter at sætte navne på de involverede virksomheder, men den hollandske elektronik-fabrikant Phillips oplyser til Euronext-børsen, at selskabet har modtaget en henvendelse fra kommissionen.

Anklagerne kommer efter en toårig undersøgelse, der blev igangsat på grund af kundeklager i 2007. Klagerne mente, at Phillips sammen med fem andre fabrikanter havde indgået aftaler, der skulle sikre, at prisen på billedrørsskærme ikke faldt sammen med efterspørgslen.

Billedrørsskærme (eller CRT-skærme, 'cathode-ray tubes') findes i to kategorier: 'color display tubes', der bruges i computermonitorer, og 'color picture tubes', der bruges i farvefjernsyn.

Sælges til udviklingslande

Begge teknologier er i det store hele blevet overhalet af LCD- og plasmaskærme, der bruges til fladskærme og tv, men billedrørsskærme bliver stadig produceret til salg i udviklingslande.

De andre virksomheder, kunderne dengang klagede over, var LG Electronics, Chunghwa Picture Tubes (en del af den Taiwan-baserede virksomhed Tatung), Matsushita, Samsung og Toshiba

Indsigelsen mod billedrørs-fabrikanterne kommer fire måneder efter lignende anklager blev fremført mod LCD-producenterne.

Dengang blev undersøgelserne koordineret med anti-monopol-myndighederne i USA, Canada og Japan. Undersøgelserne af LCD-kartellerne blev offentligt kendte i 2006, da Phillips, Samsung og Sharp alle bekræftede, at de var blevet kontaktet af myndighederne.

Den nye undersøgelse bliver også koordineret med myndighederne i andre lande, heriblandt Japan, fortæller talsmand Jonathan Todd.

Selv om markedet for billedrørsskærme er blevet meget mindre, så bliver skærmene "stadig i vid udstrækning benyttet i Syd- og Østeuropa, specielt til tv," lyder det fra Jonathan Todd.

Talsmand for Phillips Joon Knapen fortæller, at billedrørsskærme "stadig bliver producerede til enkelte udviklingslande, men volumen er meget lille."

Han siger desuden, at kartel-undersøgelserne for de to typer skærme ikke har noget med hinanden at gøre.

Phillips vil se nærmere på detaljerne i den nye indsigelse, siger virksomheden i dens udtalelse til børsen.

Vil overholde alle love

Selskabet tilføjer, at virksomhedens politik er, at "gennemføre forretninger i fuld overensstemmelse med alle konkurrence-love. Phillips tager undersøgelsen af de mulige lovbrud meget alvorligt."

Karteller er ikke strafferetligt ulovlige på samme måde i Europa, som de er i USA og andre steder. De bliver dog anset for at være en af de værste former for monopol-misbrug i Europa, og kommissionen kan under civil lov idømme virksomhederne en bøde på op til 10 procent af det årlige, globale salg.

Kommissionen må skride til handling og straffe virksomheder, som er involveret i kartel-misbrug, så man kan "undgå fremtidig kartelvirksomhed," fastslår Jonathan Todd.

De anklagede virksomheder har to måneder til at frembringe et skriftligt svar til kommissionens indsigelse. De er desuden berettigede til en mundtlig høring under kommissionens anti-monopol-division.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere