Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Philips i kikkerten for kartel-virksomhed

Hollandske Philips er kommet i EU's søgelys for kartelvirksomhed på et område, der er næsten uddødt i Europa.

Computerworld News Service: EU-Kommissionen beskylder producenter af billedrørsskærme for kartelvirksomhed på tv- og monitor-markedet.

Kommissionen nægter at sætte navne på de involverede virksomheder, men den hollandske elektronik-fabrikant Phillips oplyser til Euronext-børsen, at selskabet har modtaget en henvendelse fra kommissionen.

Anklagerne kommer efter en toårig undersøgelse, der blev igangsat på grund af kundeklager i 2007. Klagerne mente, at Phillips sammen med fem andre fabrikanter havde indgået aftaler, der skulle sikre, at prisen på billedrørsskærme ikke faldt sammen med efterspørgslen.

Billedrørsskærme (eller CRT-skærme, 'cathode-ray tubes') findes i to kategorier: 'color display tubes', der bruges i computermonitorer, og 'color picture tubes', der bruges i farvefjernsyn.

Sælges til udviklingslande

Begge teknologier er i det store hele blevet overhalet af LCD- og plasmaskærme, der bruges til fladskærme og tv, men billedrørsskærme bliver stadig produceret til salg i udviklingslande.

De andre virksomheder, kunderne dengang klagede over, var LG Electronics, Chunghwa Picture Tubes (en del af den Taiwan-baserede virksomhed Tatung), Matsushita, Samsung og Toshiba

Indsigelsen mod billedrørs-fabrikanterne kommer fire måneder efter lignende anklager blev fremført mod LCD-producenterne.

Dengang blev undersøgelserne koordineret med anti-monopol-myndighederne i USA, Canada og Japan. Undersøgelserne af LCD-kartellerne blev offentligt kendte i 2006, da Phillips, Samsung og Sharp alle bekræftede, at de var blevet kontaktet af myndighederne.

Den nye undersøgelse bliver også koordineret med myndighederne i andre lande, heriblandt Japan, fortæller talsmand Jonathan Todd.

Selv om markedet for billedrørsskærme er blevet meget mindre, så bliver skærmene "stadig i vid udstrækning benyttet i Syd- og Østeuropa, specielt til tv," lyder det fra Jonathan Todd.

Talsmand for Phillips Joon Knapen fortæller, at billedrørsskærme "stadig bliver producerede til enkelte udviklingslande, men volumen er meget lille."

Han siger desuden, at kartel-undersøgelserne for de to typer skærme ikke har noget med hinanden at gøre.

Phillips vil se nærmere på detaljerne i den nye indsigelse, siger virksomheden i dens udtalelse til børsen.

Vil overholde alle love

Selskabet tilføjer, at virksomhedens politik er, at "gennemføre forretninger i fuld overensstemmelse med alle konkurrence-love. Phillips tager undersøgelsen af de mulige lovbrud meget alvorligt."

Karteller er ikke strafferetligt ulovlige på samme måde i Europa, som de er i USA og andre steder. De bliver dog anset for at være en af de værste former for monopol-misbrug i Europa, og kommissionen kan under civil lov idømme virksomhederne en bøde på op til 10 procent af det årlige, globale salg.

Kommissionen må skride til handling og straffe virksomheder, som er involveret i kartel-misbrug, så man kan "undgå fremtidig kartelvirksomhed," fastslår Jonathan Todd.

De anklagede virksomheder har to måneder til at frembringe et skriftligt svar til kommissionens indsigelse. De er desuden berettigede til en mundtlig høring under kommissionens anti-monopol-division.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital