Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Politiske iagttagere dømmer Helge Sander ude

Helge Sander (V) er om få måneder en færdig mand som videnskabsminister i Danmark. Det mener politiske kommentatorer, der peger på to kvinder som kandidater til ministerposten.

Flere danske kommentatorer anser Helge Sander (V) som en færdig mand på posten som videnskabsminister, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med al sandsynlighed vil sammensætte et nyt ministerhold mellem februar og april.

Blandt andre vurderer DR's politiske redaktør Ask Rostrup, at VK-regeringen barsler med den største rokade siden indtrædelsen i 2001, og den mest sikre udskiftning ligger i Videnskabsministeriet.

"Helge Sander sidder på en meget vigtig post med store pengesummer og en masse forskningsprestige, men det har han bare ikke formået at gøre sexet. Han har siden indtrædelsen i 2001 ikke haft den store gennemslagskraft i offentligheden," siger Ask Rostrup.

En anden af de politiske kommentatorer, der ikke levner Helge Sander mange chancer for at køre videre i ministerbilen, er TV2's politiske redaktør Henrik Qvortrup.

"I lyset af at regeringen nævner it og forskning som indsatsområder, så går der naturligvis en masse tanker i retning af, om man skal beholde en - lad os kalde det - udtjent minister som Helge Sander på posten," lyder det fra Henrik Qvortrup.

"Samtidig drejer det sig om en minister, som aldrig for alvor er trådt i karakter og har fået sat it på dagsordenen. Derfor er det rimelig sandsynligt, at han går af efter en ministerrokade," fortsætter Henrik Qvotrup.

Ikke rigtige venner

Både Henrik Qvortrup og Ask Rostrup forklarer, at Helge Sander og Danmarks nyeste statsminister ikke er bonkammerater på samme måde som forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og videnskabsministeren er det.

Og det kan også være endnu et lod på vægtskålen, der sender Sander ud af Videnskabsministeriets bygninger i Bredgade.

"I politiske miljøer er det den almindelige opfattelse, at Helge Sanders gode venskab med Anders Fogh Rasmussen var en af grundene til, at Sander havnede i Videnskabsministeriet i første omgang. Nu hedder statsministeren Lars Løkke Rasmussen, og han skylder ikke Helge Sander noget som helst," siger Ask Rostrup.

Sander beholdes i trods

Henrik Qvortrup, der tidligere arbejdede som spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, nævner dog, at Lars Løkke Rasmussen kan beholde Helge Sander i en form for trodsreaktion, efter medierne allerede har sat Sander uden for døren.

Trodsreaktionen tror Politikens politiske redaktør Peter Mogensen ikke på.

En kvindelig videnskabsminister?

"Helge Sanders chancer for at overleve som videnskabsminister er ikke særlig gode. Det skyldes tre ting: Han er ikke i Løkkes inderkreds, der er andre og mere kvalificerede kandidater samt, at Helge Sander ikke er en populær politiker i vælgernes øjne," fortæller Peter Mogensen.

Han understreger, at Lars Løkke Rasmussen har ét skud i bøssen og pinedød skal vinde næste vælg, og han er derfor tvunget til at stille op med det stærkest mulige ministerhold.

To kvinder er topkandidater

Peter Mogensens bud på Danmarks kommende videnskabsminister er den nyudnævnte klimaminister Lykke Friis (V), der kom til ministerposten fra en stilling som prorektor på Københavns Universitet.

"Lykke Friis har en fortid som forsker og rigtig gode forbindelser til universitets- og forskermiljøerne, hvilket kan blive en kæmpegevinst i Videnskabsministeriet," forklarer Peter Mogensen.

Han peger i lighed med Henrik Qvortrup på, at Venstres forskningsordfører Malou Aamund har gode chancer for at blive forfremmet til videnskabsminister især på baggrund af hendes fortid som salgschef hos IBM Danmark.

Også Ask Rostrup har stor fidus til Malou Aamund som Danmarks kommende videnskabsminister.

"Hun er ung, har erfaring fra et tech-område i det private erhvervsliv, og så har hun været i ministerlære hos undervisningsminister Bertel Haarder og har derigennem fået et rigtig godt indblik i undervisnings- og uddannelsesområdet," forklarer han.

Ask Rostrup nedtoner derimod Lykke Friis' kandidatur til posten, fordi Danmark på klimaområdet stadig har en væsentlig rolle at spille frem til COP16 i Mexico City til november.

"Hvis der kommer væsentlige ændringer i Klimaministeriets rolle, er Lykke Friis også en helt oplagt kandidat som videnskabsminister," fortæller han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere