Weeknum-funktionen i Excel er ikke automatisk sat op til dansk standard.

Pas på med ugenumrene i din software

Der er flere forskellige måder, dine programmer kan udregne ugenumre på. Læs her, hvordan du sikrer dig, at de gør det rigtigt.

Tjek lige tallene en ekstra gang, når du bruger Excel til at udregne ugenumre med. For der er flere måder, som softwareprogrammer, herunder Excel, udregner ugenumre på.

Den typiske funktion, som brugere af Excel benytter til at udregne ugenumre med, er 'weeknum'-funktionen. Men den funktion kan danskere faktisk ikke bruge til at udregne ugenumre med.

For ifølge Microsofts egen supporthjemmeside, bruger weeknum-funktionen ikke den gængse internationale standard, men derimod den angelsaksiske definition.

"Weeknum-funktionen opfatter ugen, der indeholder 1. januar, som den første uge i året. Der er dog en europæisk standard, der definerer den første uge som den første med en overvægt af dage, der falder i det nye år.

Det betyder, at weeknum-funktionen giver forkerte ugenumre ifølge den europæiske standard, hvis der er tre eller færre dage i den første uge af januar," skriver Microsoft selv om funktionen.

I OpenOffice er der flere præprogrammerede funktioner til at finde ud af ugenummeret på, herunder både angelsaksisk måde og ISO-standard.

KMD bruger mainframe
Hos KMD, der udbetaler løn til rigtig mange mennesker, bruger man et program, der hedder datorutine. Det er en standard KMD-funktion, der er beregnet til alle udregninger med datoer i KMD-systemer.

KMD forklarer, at programfunktionen er kodet ind i deres mainframe-systemer.

Jeppe Stig Nielsen har dedikeret en hjemmeside til at forklare problematikkerne bag de ugenummer-systemer, som folk i verden bruger. Han fortæller, at der netop i år kan være specielle problemer med ugenumrene.

"I år starter uge 1 på det senest mulige tidspunkt. Hvis en uge starter i december og slutter i januar, kigger vi på, hvilket år torsdagen ligger i. Hvis torsdag ligger i det tidligere år, starter den første uge følgende mandag. Ellers starter den første uge den foregående mandag," forklarer Jeppe Stig Nielsen.

ISO-standard 8601
Det meste af verden, herunder Danmark, bruger den internationale standard ISO-8601 til at definere ugenumre. Men i den angelsaksiske verden med USA og England i spidsen bruges en noget anderledes metode til at udregne ugenumre.

Her er det søndag og ikke mandag, der er den første dag i ugen, og det betyder også, at skellet mellem den sidste uge forrige år og første uge i indeværende år ligger om onsdagen.

For at gøre det endnu mere kompliceret, bruger visse amerikanske kalendere, herunder den i Excel, et system, hvor uge 1 altid indeholder 1. januar.

Der er flere længere forklaringer på Microsofts support-sider om brugen af ugenumre, herunder også hvordan du kan implementere ISO-8601-standarden i Excel.

Derudover henviser Microsoft til andre måder, hvormed brugeren selv kan implementere ISO-8601-standarden ind i Excel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.