Når mastodonten Google taler, bliver der lyttet. Den nye Nexus One er dog ikke nogen revolution på hardware-siden, vurderer analytiker.

Ekspertens dom: Google-mobil er ingen revolution

Hardwaremæssigt er der ikke meget nyt i Googles nye Nexus One. Forretningsmodellen kan dog vise sig at ændre markedet, spår teleanalytiker.

Når internetrevolutionen Google fra californiske Mountain View løfter sløret for nye tiltag, bliver der typisk lyttet godt efter.

Den senest tilkomne til Google-familien, smartphonen Nexus One, er ingen undtagelse.

Bortset fra, altså, at revolutionen i Nexus Ones tilfælde kan være svær at få øje på. I hvert fald hvis man spørger teleanalytiker Brian Troelsen fra analysehuset IDC.

Han mener ikke, at den HTC-producerede Google-telefon bringer meget nyt til markedet. Hverken i form af funktion eller design. Den ligner noget, man har set før, mener han.

"På hardware-siden differentierer Google sig ikke så meget. Der må man sige, at Apple med iPhone har taget teten og virkelig fået sat spark i markedet," siger Brian Troelsen.

Apple er uinteressante for Google
Apple kan imidlertid også vise sig at være langt nede på listen over konkurrenter.

For selvom wauw-faktoren måske nok er fraværende på overfladen, mener teleanalytikeren nemlig, at Googles mål meget vel kan være et helt andet.

"Jeg tror ikke, de ser Apple som hovedkonkurrenten. Apple er coolness på hardwaresiden og en flot brugeroplevelse, mens Google fokuserer på at sætte sig på selve internetoplevelsen," siger han.

"De vil gerne være en platform og en fælles indgang for alt, hvad der har med mobilt internet at gøre. Så hvis de kan skabe en god internetoplevelse, så er det der, de skal differentiere sig fra konkurrenterne," siger Brian Troelsen.

Ingen subsidier kan ændre markedet
Med Nexus One har Google valgt selv at stå for salget fra sin egen webshop.

Det betyder blandt andet, at telefonen sælges ulåst og uden tilskud fra et teleselskab. Den model kan meget vel vise sig at blive toneangivende, mener Brian Troelsen.

"Teleselskaberne vil gerne væk fra forretningsmodellen med subsidiering, for det er temmelig dyrt og træls for teleselskaberne. De løber en risiko med en kunde i starten, som ikke er profitabel, og så skal de bruge mange kræfter på at fastholde kunden efter de første seks måneder," siger han.

"Teleselskaberne vil gerne tilbage til det punkt, hvor forbrugerne betaler det, som telefonen rent faktisk koster, og så i stedet konkurrere på samtalepriserne," siger Brian Troelsen.

Risikabelt at sælge selv
Helt uden risiko er den nye forretningsmodel dog ikke, vurderer han. Google, der har rødder i en virtuel onlineverden, kan meget vel blive overrasket over, hvad det kræver at sælge fysiske varer.

"Der vil komme kundeserviceomkostninger og de skal selv styre hele salgsforløbet. Jeg tror, de vil blive overraskede over, hvad det kræver. Det er jo en helt ny forretningsmodel for dem," siger han.

At Google vælger selv at træde ind på et marked, som de tidligere blot har leveret softwaren til i form af Android, kan også vise sig at blive problematisk i forholdet til samarbejdspartnerne, mener Brian Troelsen.

"Google har jo også andre mobiloperatører inde, der har licenser til Android-platformen, som måske ikke synes, det her er så sjovt. Google risikerer at gøre nogle af sine partnere sure," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.