Artikel top billede

Vint Cerf: Vi kan ikke flytte vores cloud-data

Internettets fader efterlyser standarder, der kan sikre, at cloud computing-brugere kan flytte data fra en leverandør til en anden.

Computerworld News Service: Vint Cerf, der var med til at designe internettets TCP/IP-protokol og anses for at være en af internettets ophavsmænd, fremhævede ved en begivenhed i sidste uge behovet for standarder for data-portabilitet inden for cloud computing.

Der er forskellige cloud-løsninger fra virksomheder som Microsoft, Amazon, IBM og Google, men der mangler interoperabilitet mellem dem, forklarede Cerf ved en begivenhed ved forretnings- og teknologi-organisationen Churchill Club i Menlo Park i Californien.

"På et eller andet tidspunkt giver det mening for nogen at sige: 'Jeg vil gerne flytte mine data fra cloud A til cloud B'," men de forskellige cloud-løsninger kan ikke tale sammen, påpeger han.

"Vi har ingen standarder cloud-løsningerne imellem," siger Cerf. Den aktuelle cloud-situation ligner den mangel på kommunikation og indsigt, der rådede blandt computernetværk i 1973, mener Cerf, der nu er vice president og ledende internet-evangelist hos Google.

"Folk kommer til at få brug for at flytte rundt på deres data, de kommer til at få brug for at kunne få cloud-løsningerne til at gøre forskellige ting," siger Cerf.

De kommer måske endda til at få brug for, at forskellige clouds interagerer med hinanden for at udnytte den beregningskraft og kapacitet, sådanne kombinationer kunne tilbyde, forklarer han.

Stadig lang vej igen

"Der skal stadig udføres en masse forskning, ligesom protokoller skal designes, og standarder skal implementeres for at gøre det muligt for folk at håndtere deres aktiver i cloud-løsningerne," siger Cerf.

Google deler denne opfattelse, siger han. Som det er nu, kan brugerne godt få deres data ud af Googles cloud, selvom de dog muligvis ikke kan sende det direkte til en anden cloud-løsning.

Cerf understregede også sikkerheden ved cloud computing. "Stærk autentifikation vil være et kritisk element til at sikre cloud-løsningerne," siger han.

Obama-regeringen i USA har udtrykt en interesse i brugen af cloud-baseret teknologi til at gøre regeringen mere effektiv og til kommunikation mellem de forskellige statsorganer, fortæller han.

I kommentarer til andre emner forudsiger Cerf en voksende rolle for mobile enheder i hverdagen samtidig med internetforbindelse i flere apparater heriblandt husholdningsapparater og kontorudstyr.

"Når det sker, er mobilen potentielt en fjernbetjening til alle disse ting," forklarer han.

"Mobilen kommer nu til at erstatte alle de små fjernbetjeninger, der ligger på bordet foran dig," forudsiger han.

Vil bruge ubenyttede frekvenser

Cerf bakker op om at åbne adgangen til såkaldte "white spaces" - de ubenyttede frekvensspektre, der fungerer som stødpude mellem tv-kanalerne - som en måde til at udvide transmissions-adgangen.

Google ser gerne, at disse white spaces er uden licens og har bemærket, at der i dag er teknologi til at udnytte disse blanke frekvenser.

Til spørgsmål om udbuddet af billige trådløse eller bredbånds-tjenester siger Cerf, at de forskellige spillere bør fortsætte udbygningen og driften af forskellige bidder af internettet og så sammenlægge dem frem for at overlade hele den opgave til Google.

Cerf har mange bolde i luften

Cerf forklarer, at Google har involveret sig i planer om at bygge en gratis Wi-Fi-tjeneste i hele San Francisco og har udviklet et pilotprojekt til Mountain View i California, syd for San Francisco.

"Som forretningsmodel har jeg svært ved at forestille mig en global virksomhed som Google have noget ønske om at investere i infrastruktur til hele verden," fastslår Cerf dog.

Han fortæller også, at han har arbejdet sammen med NASA for at se, om de interplanetariske kommunikationsprotokoller, der er under udvikling, kan lægges oven på det Google-støttede styresystem, Android, til mobile enheder.

I sidste ende bliver det måske muligt for mobile enheder at kommunikere med satellitter via disse protokoller, hvilket kunne være med til at muliggøre mere komplekse rummissioner med adskillige rumfartøjer, fortæller han.

Også fiberoptik har fanget Cerfs opmærksomhed.

"Jeg er blevet meget begejstret for fiberoptik som en effektiv måde at flytte enorme mængder information frem og tilbage," fortæller han.

Herudover bakker Cerf op om konceptet med IP-baseret tv til understøttelse af tjenester såsom tv-programmer on-demand.

"Et sådant system vil lettere kunne understøtte on-demand," siger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere