Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Foto: Screendump fra Youtube

Hypet trådløs strøm til mobiltelefon er det rene fup

En populær netvideo med en mobiloplader, der høster energi fra trådløse netværk, er det rene fup og formentlig en viral reklame.

En af de mest omtalte dimser fra den nyligt overståede produktmesse CES 2010 (Consumer Electronics Show) er en oplader, der med energi fra trådløse netværk, gør det muligt at oplade mobiltelefoner og andet transportabelt små-udstyr.

Opladeren ved navn Airnegy, som er udviklet af producenten RCA, kan ifølge en video spredt på nettet, oplade en mobiltelefon ved hjælp af energi fra traditionelle trådløse netværk på 2,4 gigahertz på omkring 90 minutter.

I videoen fortæller en ældre herre, at dimsen, der er lidt mindre end en traditionel smartphone, med en indbygget antenne og elektronikkreds, opsamler gratis energi fra de hundreder af trådløse hotspots vi omgiver os med.

Formentlig viral reklame

Videoen, der foregiver at være optaget ved en messestand på forbrugermessen CES i sidste uge, viser en ældre herre som forklarer om den revolutionerende oplader, der altså gør det muligt trådløst at oplade eksempelvis en telefon helt gratis.

Videoen og historien om det klimavenlige produkt gik hurtigt verden rundt, og en lang række magasiner på nettet har fortalt om apparatet.

Og med god grund. For produktet er med altovervejende sandsynlighed et udmærket eksempel på velplaceret viral markedsføring, hvor umiddelbar begejstring for indholdet i et videoklip straks får modtageren til at sprede budskabet via eksempelvis sociale medier.

Det mener Henry Galle Stech, som er civilingeniør hos IT- og Telestyrelsens tekniske kontor. Og han gennem en smule research fremskaffet en lang række indicier, som kan underbygge hans påstand.

"Historien om det magiske Airnergy apparat på CES 2010 er efter alt at dømme et falsum," siger Henry Galle Stech, der sammenligner historien med en viral video fra 2009, hvor fire mobiltelefoner tilsyneladende var i stand til at fremstille popcorn af majskerner. En historie som blev afvist som højst usandsynlig.

Firma eksisterer ikke

For det første skulle firmaet, som markedsfører produktet, angiveligt være RCA, (Radiocommunication of America) som var et af de ældste amerikanske firmaer i elektronik-branchen, fordi det allerede inden Første Verdenskrig var med til at udvikle radiokommunikation, forklarer Henry Galle Stech.

Imidlertid eksisterer firmaet ikke længere, og blev allerede fra 1980'erne solgt i bidder. Langt den største del af mærket tilhører i dag den franske elektronikvirksomhed Thomson. Og på Thomsons hjemmeside er der ingen produkter, som kan oplade mobiltelefoner ved hjælp af energi fra trådløse netværk.

Desuden viser opslag i en række internationale varemærkeregistre hos Patent- og Varemærkestyrelsen, at to firmaer i henholdsvis 2002 og 2004 allerede har beskyttet navnet Airnergy, som opladeren angivelig hedder. Ifølge Henry Galle Stech løber den korteste af disse mønsterbeskyttelser til 2012.

"Og det lyder lidt usandsynligt, at en stor international koncern som Thomson har tænkt sig at markedsføre et produkt med et navn, som allerede er mønsterbeskyttet," siger Henry Galle Stech, der også har tjekket de amerikanske patentmyndigheders registre uden at finde ansøgninger med relationer mellem Thomson/RCA, Airergy og en mobiloplader, som får energi fra luften.

Men der er flere indicier, mener civilingeniøren.

Kun én film fra messe-stand

Han fortæller, at hvis man på CES's internetside søger efter navnet Airnergy, får man ingen hits. Heller ikke, hvis man søger i de mange blogs fra gæsterne på CES 2010, der indgår som en del af CES's hjemmeside.

Der ser Henry Galle Stech som et stærkt indicium på, at den venlige, meget tillidsvækkende, lidt ældre og runde mand, som på videoen viser Airnergy-produktet frem, næppe har været på CES 2010.

"Prøv at ligge mærke til, at der ikke er nogen nyhedsreportager fra standen. Du kan se nogle videoer, og det er den samme, som hver gang optræder hos Youtube og tilsvarende medier," siger han.

"CES er alle gadget-freak's Mekka, hvor gæsterne tilsammen har flere foto-kræfter i deres mobiltelefon end et større Hollywood-filmselskab. Derfor er det ekstremt underligt, at der ikke findes andre fotos eller videoer af Airnergy, end denne ene YouTube-kopi," siger Henry Galle Stech.

Men det vigtigste indicium på, at den ellers fantastiske wi-fi-oplader er et falsum og i virkeligheden en viral reklame, er, at apparatet ganske enkelt ikke er muligt at fremstille.

"Hvis man antager, at det pågældende apparat befinder sig en meter fra en wi-fi basestation, vil det tage mellem fire og fem år at oplade et normalt mobilbiltelefonbatteri. Og dette forudsætter endda, at Airnergy-apparatet er 100 procent effektivt, så der ikke går nogen energi tabt i apparatet," trumfer Henry Galle Stech.

Minimale strømstyrker

Gert Frølund Pedersen, som er professor i radiokommunikation ved Aalborg Universitet, uddyber det tekniske problem ved Airnergy.

Han forklarer, at et typisk trådløst netværk sender med 100 milliwatt, og at energien på en meters afstand udgør omkring en tiendedel per kvadratmeter, hvilket betyder, at en antenne på en kvadratmeter ville kunne opsamle omkring otte milliwatt. Derfor vil Airnergy, som svarer til omkring en mobiltelefon i størrelse, kunne opsamle nogle få mikrowatt.

"Folk tror altid, at antenneteori er sådan noget med heksedoktorer. Og det er det jo ikke. Hvis man bruger helt simpel teori, som vi lærer vores studerende, så kan man jo regne ud, at det her virkelig ikke kan virke med radiofrekvenser. Det er helt omsonst med de her effekter," siger han.

Han forklarer, at det dog meget, meget tæt på tv- og radiomaster med sendestyrker på 50.000 watt eller radarer, kan lade sig gøre at stjæle energi, og få en pære til at lyse.

"Problemet er bare, at det er rasende ulovligt. Og så er vi også ovre i det område, hvor vi er over de grænseværdier, der af sikkerhedshensyn er sat overfor elektromagnetisk stråling," siger Gert Frølund Pedersen.

Han er dog klar med laboratorium og fintfølende udstyr, hvis det lykkes at få fat på et testeksemplar af Airnergy.

"Vi kan jo virkelig måle og se, om der overhovedet er noget, der virker. Det kan jo godt være, den virker, men bare ikke på den måde, de fortæller," siger den nysgerrige professor.

Video kan skræmme borgere

Hos IT- og Telestyrelsen fortæller Henry Galle Stech, at styrelsen har brugt tid på at afvise videoen som et falsum, fordi mange borgere er nervøse for mobilstråling, og specielt fra de trådløse net hos naboen eller på skoler, og derfor kan risikere at blive skræmte af Airnergy-videoen.

"Vi har fået og får stadig mange spørgsmål fra borgere, som er bekymrede over denne stråling. Og så må vi forklare, at der ikke er grund til bekymring, fordi den stråling, man bliver eksponeret for, typisk er mellem 100.000 og en million gange under grænseværdien," siger Henry Galle Stech.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar til videoen om wi-fi mobilopladeren fra Thomson, der ejer RCA-varemærket.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.