Artikel top billede

Justitsminister Lars Barfoed skal forklare sin forgængers handlinger. Foto: Helle Moos (Foto: PHOTO © HELLE MOOS + 45 40 35 97 40 /)

Ny minister skal grilles om tingslysnings-skandale

I dag skal Lars Barfoed (K) som ny justitsminister stå skoleret i skandalen om den digitale tinglysning. S kræver ansvar placeret.

Den vil sikkert gå over i historiebøgerne som "Amanda 2.0". I hvert fald har skandalen om den digitale tinglysning nået nye højder.

Bedst som de fleste boligejere, advokater og andre brugere af systemet, der har mistet kæmpe formuer, får meldinger om, at nu bliver det snart bedre, så fanges den ansvarlige minister, Brian Mikkelsen (K), i at have vildledt om, hvorvidt systemet skulle være blevet testet af alle inden ibrugtagen.

Sådan udlægges det i hvert fald af socialdemokraten Benny Engelbrecht, der har kaldt den nye justitsminister, Lars Barfoed (K), i samråd i dag klokken 15.00.

"Han (Brian Mikkelsen, red.) har vildledt os ved at sige, at det var blevet testet og testet og testet af alle aktører," siger Benny Engelbrecht.

Det var netmediet Comon, der afslørede fadæsen, som Brian Mikkelsen selv negligerede.

De nye oplysninger har blot båret mere brænde til bålet, der i forvejen har skyhøje flammer med utallige fortællinger fra borgere, der mister tusindvis af kroner på, at man skulle have taget let på test af et så vitalt system, hvor milliarder af kroner løber igennem årligt.

Ifølge socialdemokraterne vil dagens samråd også handle om andet.

"Vi skal have placeret et ansvar. Der er fortsat folk, der helt fra september ikke har fået ordnet deres ting," siger Benny Engelbrecht.

Retsudvalget vil derfor også bede den ny minister redegøre for den aktuelle status for den digitale tinglysning med udgangspunkt i Domstolsstyrelsens handlingsplan.

Hvorvidt den kæmpe it-skandale overhovedet får konsekvenser er fortsat uvist.

DF holdte hånden under Brian M.

Det er en kendt sag, at Dansk Folkeparti og de Konservative engang imellem har et anstrengt forhold til hinanden. I hvert fald har de i flere omgange været oppe at toppes.

I denne sag har Dansk Folkeparti faktisk holdt hånden under den konservative Brian Mikkelsen efter sidste samråd, hvor ministeren altså blev beskyldt for at vildlede Folketinget.

"Jeg er enig i, at man fik den opfattelse af det ministeren sagde, at der havde fundet en omfattende slutbruger-test af systemet sted. Men jeg vil ikke sige, at ministeren har vildledt os. Der er nærmere tale om en forståelseskonflikt mellem ministeren og medlemmerne af Retsudvalget," sagde Dansk Folkepartis Peter Skaarup dengang til Comon.

Peter Skaarup lagde dog ikke skjul på, at skandalen ikke huer partiet, og han udtrykte overfor Comon, at han var rystet over, at systemet ikke var testet inden ibrugtagen.

Nu skal den nye konservative justitsminister, Lars Barfod, så forklare sig over for retsudvalget. Og han gør nok bedst i at holde sig til en meget snævert defineret forståelse af sandheden.

Tidligere fældet for forgængers fejl

Tidligere i hans karriere er han blevet sparket brutalt ned af sin ministertaburet af netop Dansk Folkeparti.

Det skete under hans tid som fødevareminister i 2006. Dengang arvede han også en sag fra en tidligere minister, men måtte trække sig, efter Rigsrevisionen beskrev svigt.

Faktisk konkluderede Rigsrevisionen, at der var blevet rettet op på flere ting efter Lars Barfoeds tiltræden, men det hjalp ham altså ikke.

I sagen om den digitale tinglysning er Rigsrevisionen også på vej med en redegørelse.

Læs mere om samrådet senere her på Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?