Pirat-politiker: EU-afstemning er episk sejr

EU-Parlamentets nyvedtagne krav om åbenhed tvinger kommissionen til at overtale USA til åbenhed. Siger USA nej, bliver der ingen aftale. Det tolker Piratpartiets EU-politiker.

Læs også: EU stemmer for åbenhed om antipirat-forhandlinger


"En episk sejr er vel den frase, jeg først kommer i tanker om," siger det svenske Piratpartis medlem af EU-Parlamentet, Christian Engström.

Han mener, at det er fantastisk, at et så godt som enigt EU-Parlament onsdag har krævet, at EU-Kommissionen fremlægger alle papirer i den omstridte antipirat-aftale, ACTA..

Den internationale aftale om fremtidens antipirat-lovgivning foregår mellem blandt andet EU, USA, Japan, Canada og Schweiz. Aftalen har siden begyndelsen været omgivet af hemmelighedskræmmeri, som betyder, at både teleselkaber og rettighedsorganisationer har kritiseret processen, som de kun kender til gennem en omfattende række af læk fra blandt andet den hollandske forhandlingsdelegation, der udpegede Danmark som mindst fleksibel i forhold til åbenhed.

Hvad vil der nu ske i forhold til forhandlingerne i New Zealand, for det kræver vel enighed blandt alle parter i ACTA at få åbenhed?

"Ja, det er kommissionens problem, det må de selv løse. Nu har de på en meget tydelig måde fået at vide, hvad parlamentet ønsker. Og parlamentet vil se papirerne, og det har de også ret til ifølge reglerne i Lissabon-traktaten. Hvis det er sådan, at USA siger nej (til åbenhed, red.) så er det passende, at kommissionen afbryder forhandlingerne. Helt enkelt," siger Christian Engström.

Og træde uden for ACTA?

Ja, det synes jeg er det fornuftigste. For det er jo sådan, at hvis og når de har en aftale, så skal den godkendes af EU-Parlamenetet. Og jeg tror ikke at parlamentet vil acceptere at blive trampet på af kommissionen på denne måde," siger Christian Engström.

Hvor konkret bliver åbenheden? Bliver der tale om bagudrettet åbenhed med tidligere papirer? Og bliver det en åbenhed, som er for EU-parlamentarikerne og ikke resten af offentligheden?

"Det ved vi ikke, med det her er en resolutionen, altså noget, som parlamentet kræver. Så må vi se, hvad der sker. Men der står tydeligt i resolutionens paragraf 3 'offentlig og parlamentarisk aktindsigt'. Så det er ikke nok at de viser papirerne i et eller andet hemmeligt rum for nogle udvalgte parlamentarikere," siger Christian Engström.

Men kan det her betyde, at alle tidligere papirer bliver fremlagt?

"Nu skal vi se, hvad der sker. Parlamentet har tydeligt sagt, hvad vi kræver, og så må vi se, hvordan kommissionen stiller sig i forhold til det," siger Christian Engström.

Læs mere:
EU-politikere vil have åbne antipirat-forhandlinger

Lene Espersen skal i samråd om antipirat-aftale

Vil Danmark hemmeligholde anti-pirat forhandlinger?

Hemmelig antipirat-aftale får hug af EU

Detaljeret læk om nye antipirat-forhandlinger

Nye pirat-forhandlinger uden offentlig indsigt

Europæisk telebranche frygter antipirat-aftale

Global anti-pirataftale atter omgærdet af mystik

EU mørklægger vigtig antipirat-aftale


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

23. januar 2018 | Læs mere


Få succes med customer experience

Fremtidens kunder skal vindes med den bedste kundeoplevelse. Vi sætter fokus på, hvordan I kommer i gang med at give bedre oplevelser til jeres kunder og brugere. Kom og hør om forretningsmodeller, centrale begreber og værktøjer som brugervenlighed, brugerrejser, betalingsløsninger og alle de andre centrale områder, som du forventes at have styr på, når kunderne skal sikres den nødvendige 5-stjernede oplevelse.

25. januar 2018 | Læs mere


It-sikkerhed 2018: Dit forsvar mod nye digitale trusler

Trusselsbilledet ændrer sig hele tiden. Flere end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb, og hackerne finder konstant nye veje ind i virksomhedernes systemer. Kom og bliv opdateret på den aktuelle sikkerhedssituation. Vi går i dybden med de nyeste tendenser inden for it-kriminalitet, og når dagen er omme, er du klædt på til at styrke din virksomheds digitale selvforsvar.

30. januar 2018 | Læs mere


Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Opråb til ERP-leverandørerne: Stram op - I opfører jer uanstændigt
Klumme: Hvorfor kan ERP-projekter ikke leveres til fastpris ligesom andre systemer? Hvordan kan ERP-leverandørerne slippe afsted med at opføre sig uanstændigt? ERP-leverandørerne har et alvorligt problem og er nødt til at gøre det bedre. Se nogle af mine vilde eksempler fra den danske it-branche her.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.