Pirat-politiker: EU-afstemning er episk sejr

EU-Parlamentets nyvedtagne krav om åbenhed tvinger kommissionen til at overtale USA til åbenhed. Siger USA nej, bliver der ingen aftale. Det tolker Piratpartiets EU-politiker.

Læs også: EU stemmer for åbenhed om antipirat-forhandlinger


"En episk sejr er vel den frase, jeg først kommer i tanker om," siger det svenske Piratpartis medlem af EU-Parlamentet, Christian Engström.

Han mener, at det er fantastisk, at et så godt som enigt EU-Parlament onsdag har krævet, at EU-Kommissionen fremlægger alle papirer i den omstridte antipirat-aftale, ACTA..

Den internationale aftale om fremtidens antipirat-lovgivning foregår mellem blandt andet EU, USA, Japan, Canada og Schweiz. Aftalen har siden begyndelsen været omgivet af hemmelighedskræmmeri, som betyder, at både teleselkaber og rettighedsorganisationer har kritiseret processen, som de kun kender til gennem en omfattende række af læk fra blandt andet den hollandske forhandlingsdelegation, der udpegede Danmark som mindst fleksibel i forhold til åbenhed.

Hvad vil der nu ske i forhold til forhandlingerne i New Zealand, for det kræver vel enighed blandt alle parter i ACTA at få åbenhed?

"Ja, det er kommissionens problem, det må de selv løse. Nu har de på en meget tydelig måde fået at vide, hvad parlamentet ønsker. Og parlamentet vil se papirerne, og det har de også ret til ifølge reglerne i Lissabon-traktaten. Hvis det er sådan, at USA siger nej (til åbenhed, red.) så er det passende, at kommissionen afbryder forhandlingerne. Helt enkelt," siger Christian Engström.

Og træde uden for ACTA?

Ja, det synes jeg er det fornuftigste. For det er jo sådan, at hvis og når de har en aftale, så skal den godkendes af EU-Parlamenetet. Og jeg tror ikke at parlamentet vil acceptere at blive trampet på af kommissionen på denne måde," siger Christian Engström.

Hvor konkret bliver åbenheden? Bliver der tale om bagudrettet åbenhed med tidligere papirer? Og bliver det en åbenhed, som er for EU-parlamentarikerne og ikke resten af offentligheden?

"Det ved vi ikke, med det her er en resolutionen, altså noget, som parlamentet kræver. Så må vi se, hvad der sker. Men der står tydeligt i resolutionens paragraf 3 'offentlig og parlamentarisk aktindsigt'. Så det er ikke nok at de viser papirerne i et eller andet hemmeligt rum for nogle udvalgte parlamentarikere," siger Christian Engström.

Men kan det her betyde, at alle tidligere papirer bliver fremlagt?

"Nu skal vi se, hvad der sker. Parlamentet har tydeligt sagt, hvad vi kræver, og så må vi se, hvordan kommissionen stiller sig i forhold til det," siger Christian Engström.

Læs mere:
EU-politikere vil have åbne antipirat-forhandlinger

Lene Espersen skal i samråd om antipirat-aftale

Vil Danmark hemmeligholde anti-pirat forhandlinger?

Hemmelig antipirat-aftale får hug af EU

Detaljeret læk om nye antipirat-forhandlinger

Nye pirat-forhandlinger uden offentlig indsigt

Europæisk telebranche frygter antipirat-aftale

Global anti-pirataftale atter omgærdet af mystik

EU mørklægger vigtig antipirat-aftale


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Fire gange større end næststørste leverandør: Offentlige indkøbere bør følge Ateas dominerende markedsposition tæt
Atea er fire gange større end den næststørste hardware-leverandør til det offentlige. Situationen skal følges skarpt af offentlige indkøbsorganisationer, så det ikke ender med dårlig konkurrence, lyder opråbet.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.