Digitale signatur-servere helt i knæ

Stor efterspørgsel på den digitale signatur sender DanID's maskiner til tælling. Tusindvis af brugere skal genbestille deres adgangskode.

Den digitale signatur bliver pludselig meget populær hos danskerne, når den skal bruges til at give adgang til informationerne om, der er kommet penge tilbage i skat.

Det pres sendte i nat DanID's servere helt i knæ.

"Vi har haft it-problemer fra torsdag klokken 17 frem til klokken 22," fortæller Jette Knudsen, der er kommunikationschef i DanID.

"Det betyder, at nye brugere, der i dette tidsrum har forsøgt at aktivere deres signatur, ikke har kunnet få adgang til systemerne. Derfor skal de bestille en helt ny registreringskode, som igen skal tilsendes med posten," fortæller hun.

"Det er rigtig ærgerligt, men der er ingen anden vej end at genbestille koden. Vi kender endnu ikke det præcise antal, men det berører flere tusinde brugere."

Systemerne skulle nu være i bedring, men det går stadig langsomt, fortæller Jette Knudsen.

Luksusproblem
Presset på DanID er dog et luksusproblem.

Det skyldes nemlig, at rigtig mange danskere bestiller en signatur på samme tid. Denne gang er det i forbindelse med Skats udsendelse af forskudsopgørelserne, der fortæller, om man skal have penge tilbage i skat. Eller det modsatte.

"Det er et kendt problem, som vi også oplevede sidste år. Da gik vores systemer helt ned, og de forsvandt fra Jordens overflade i 24 timer. Denne gang mente vi, at vi var bedre forberedt, men vi har et loft, og det blev nået i nat," siger hun.

"På den anden side er vi naturligvis glade for, at så mange gerne vil have en digital signatur," siger Jette Knudsen.

Og der er tale om enorme stigningsprocenter i efterspørgslen på en digital signatur, når Skat udsender informationer til danskerne.

"Når man går fra tre til mere end 21.000 registreringer, der er vores top-kapacitet, inden for ganske få timer, så bliver systemerne presset."

Ingen penge til systemet
På trods af at DanID kan forudsige - på baggrund af Skats travlhed på nettet - hvornår der kommer pres på systemerne, bliver der ikke brugt ret mange ressourcer på at skalere den eksisterende løsning.

"Vi er på vej med det nye DanID-system, og derfor bliver der ikke brugt ret mange penge på den gamle udgave, der alligevel skal udfases," fortæller Jette Knudsen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CXO roundtable: Digitalisering

Digitalisering, organisering og sikkerhed står højt på dagsordenen – også hos Jesper Riis, som i juni blev kåret til Årets CIO 2018. Til dette eksklusive roundtable kan du møde Jesper Riis og høre nærmere om DSVs digitale rejse og de værktøjer som virksomheden har brugt til at accelere digitaliseringen og høste gevinsterne.

15. november 2018 | Læs mere


Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil have national it-handlingsplan til folkeskolen: "Vi risikerer at blive spillet af banen af de skiftende digitale vilkår"
Interview: Der er brug for en samlet national it-handlingsplan for den danske folkeskole, hvis ikke udviklingen skal køre helt ad banen, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). "Der venter et kæmpearbejde med at politisere og generobre den politiske kontrol med dette område," siger hun.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
En ny tilgang til Cybersecurity gør din forretning stærkere
Mange virksomheder har en forkert tilgang til Cybersecurity, hvor hvert nyt angreb udløser et køb af den nyeste software, på trods af at der hverken er tid eller ressourcer til at sætte sig ind i de nye systemer. Denne strategi er ikke tidssvarende og holdbar i længden og i dette Whitepaper stiller vi skarpt på hvordan I griber tingene rigtigt an.