Artikel top billede

Er bruger-centreret webdesign den rene utopi?

Brugercentreret webdesign lyder rigtig godt. På papiret. Det mener to webdesignere, som peger på, at tid og penge forhindrer dem i at udarbejde de mest optimale webløsninger.

VELKOMMEN TIL COMPUTERWORLDS HJEMMESIDE!

Nej, vel?

Velkomsttekster af ovenstående karakter var ganske moderne i de analoge 1990'ere, men er håbløst forældet nu.

Brugerne vil have indhold her og nu, for de har travlt og er samtidig blevet vant til, at hvis din hjemmeside ikke leverer varen, så er der nok et andet site, der gør.

Det har man fundet ud af ved at studere brugeradfærd på nettet i mange år. Og Lektor Sigurd Trolle Gronemann fra IT-Universitetets kursus 'Webdesign og Webkommunikation' hævder, at man kun kan have for få brugerundersøgelser med, når man udarbejder sin hjemmeside, fordi det er brugernes behov, der bør være i højsædet.

Men hvordan ser det ud med brugerundersøgelser i det danske webdesigner-landskab?

"Brugercentreret design med brugere fra målgruppen involveret fra starten og flere gange i løbet af et webprojekt lyder fantastisk - og meget idyllisk. Noget vi gerne ser mere af og også noget, vi arbejder på at få ind som en del af udviklingsprocessen," siger Martin Withus Olsen, administrerende direktør i webbureauet NöRD.

Han peger dog samtidig på, at kunderne normalt hverken har tid eller penge til at inddrage brugerne specielt meget i processen, lige som det paradoksalt nok kan være skræmmende at "afgive" kontrollen til brugerne, selv om de er den afgørende faktor for, om en hjemmeside virker eller ej.

Martin Withus Olsen nævner, at det reelt kun er på de største projekter og gerne i forbindelse med offentlig webudvikling, at brugerne bliver inddraget undervejs i hele processen, fordi det i den slags projekter er ekstremt vigtigt at ramme målgruppen helt præcist.

"Vores tilgang til designarbejdet tager som oftest udgangspunkt i kundens kendskab til det pågældende marked samt vores egne erfaringer med mediet. Derudover arbejder vi med begrebet "always in beta", der giver mulighed for at komme hurtigt ud af starthullerne og derefter løbende tilpasse sig brugernes oplevelser," forklarer Martin Withus Olsen.

Websitet er en investering

Det billede kan Martin Palmqvist, partner i webbureauet Scandesigns, godt genkende.

"I virkeligheden handler professionelt webdesign om return of investement, hvor størrelsen og budgettet på et webprojekt afgør, om der er tid og råd til at inddrage brugerne i hele processen. Hvis det kan betale sig, så er det naturligvis en god idé at teste webudviklingen med rigtige mennesker," siger han til Computerworld.

Martin Palmqvist indskyder, at hvis eksempelvis en frisør skal designe en hjemmeside til 15.000 kroner, vil det næppe være relevant eller økonomisk forsvarligt at foretage mange brugerundersøgelser.

"Frisør-hjemmesiden vil sandsynligvis kun blive testet på frisørens nærmeste netværk. Men når et firma som TDC med mange millioner årlige besøg kaster sig ud i et webprojekt, så begynder det at give rigtig god mening at inddrage brugerne igennem hele processen for at løfte konverteringsraterne et par procent," forklarer Martin Palmqvist.

Dertil skal man heller ikke glemme, at der i moderne webdesign er indbygget en konflikt mellem det at designe brugervenligt og det at designe til søgemaskineoptimering, så man kan blive fundet i en søgemaskine.

"Teksterne, der passer til en søgemaskine, er måske ikke altid de mest brugervenlige, når brugerne endelig er kommet ind på sitet.," siger Martin Palmqvist.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital