Artikel top billede

Er bruger-centreret webdesign den rene utopi?

Brugercentreret webdesign lyder rigtig godt. På papiret. Det mener to webdesignere, som peger på, at tid og penge forhindrer dem i at udarbejde de mest optimale webløsninger.

VELKOMMEN TIL COMPUTERWORLDS HJEMMESIDE!

Nej, vel?

Velkomsttekster af ovenstående karakter var ganske moderne i de analoge 1990'ere, men er håbløst forældet nu.

Brugerne vil have indhold her og nu, for de har travlt og er samtidig blevet vant til, at hvis din hjemmeside ikke leverer varen, så er der nok et andet site, der gør.

Det har man fundet ud af ved at studere brugeradfærd på nettet i mange år. Og Lektor Sigurd Trolle Gronemann fra IT-Universitetets kursus 'Webdesign og Webkommunikation' hævder, at man kun kan have for få brugerundersøgelser med, når man udarbejder sin hjemmeside, fordi det er brugernes behov, der bør være i højsædet.

Men hvordan ser det ud med brugerundersøgelser i det danske webdesigner-landskab?

"Brugercentreret design med brugere fra målgruppen involveret fra starten og flere gange i løbet af et webprojekt lyder fantastisk - og meget idyllisk. Noget vi gerne ser mere af og også noget, vi arbejder på at få ind som en del af udviklingsprocessen," siger Martin Withus Olsen, administrerende direktør i webbureauet NöRD.

Han peger dog samtidig på, at kunderne normalt hverken har tid eller penge til at inddrage brugerne specielt meget i processen, lige som det paradoksalt nok kan være skræmmende at "afgive" kontrollen til brugerne, selv om de er den afgørende faktor for, om en hjemmeside virker eller ej.

Martin Withus Olsen nævner, at det reelt kun er på de største projekter og gerne i forbindelse med offentlig webudvikling, at brugerne bliver inddraget undervejs i hele processen, fordi det i den slags projekter er ekstremt vigtigt at ramme målgruppen helt præcist.

"Vores tilgang til designarbejdet tager som oftest udgangspunkt i kundens kendskab til det pågældende marked samt vores egne erfaringer med mediet. Derudover arbejder vi med begrebet "always in beta", der giver mulighed for at komme hurtigt ud af starthullerne og derefter løbende tilpasse sig brugernes oplevelser," forklarer Martin Withus Olsen.

Websitet er en investering

Det billede kan Martin Palmqvist, partner i webbureauet Scandesigns, godt genkende.

"I virkeligheden handler professionelt webdesign om return of investement, hvor størrelsen og budgettet på et webprojekt afgør, om der er tid og råd til at inddrage brugerne i hele processen. Hvis det kan betale sig, så er det naturligvis en god idé at teste webudviklingen med rigtige mennesker," siger han til Computerworld.

Martin Palmqvist indskyder, at hvis eksempelvis en frisør skal designe en hjemmeside til 15.000 kroner, vil det næppe være relevant eller økonomisk forsvarligt at foretage mange brugerundersøgelser.

"Frisør-hjemmesiden vil sandsynligvis kun blive testet på frisørens nærmeste netværk. Men når et firma som TDC med mange millioner årlige besøg kaster sig ud i et webprojekt, så begynder det at give rigtig god mening at inddrage brugerne igennem hele processen for at løfte konverteringsraterne et par procent," forklarer Martin Palmqvist.

Dertil skal man heller ikke glemme, at der i moderne webdesign er indbygget en konflikt mellem det at designe brugervenligt og det at designe til søgemaskineoptimering, så man kan blive fundet i en søgemaskine.

"Teksterne, der passer til en søgemaskine, er måske ikke altid de mest brugervenlige, når brugerne endelig er kommet ind på sitet.," siger Martin Palmqvist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere