Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

IBM anklages for monopol på mainframe-markedet

IBM er nu røget ud i sin tredje, europæiske monopol-sag. Virksomheden TurboHercules anklager IBM for at fryse mindre firmaer ude.

Computerworld News Service: Den tredje monopol-anklage mod IBM's mainframe-forretning er netop anlagt ved Europa-Kommissionen, hvilket sætter en streg under virksomhedens mange juridiske problemer i Europa.

Den unge virksomhed TurboHercules, der er et fransk firma på markedet for open source-baserede mainframe-computere, anklager i en udtalelse IBM for at knytte sit eget styresystem sammen med mainframe-hardware og dermed fryse de mindre konkurrenter ud af markedet.

"Denne fremgangsmåde forhindrer TurboHercules i udbyde sine produkter til de mainframe-kunder, der ønsker en open source-løsning," lyder det fra Roger Bowler, der er bestyrelsesformand ved TurboHercules.

IBM forsvarer sig ved til gengæld at anklage TurboHercules for at forsøge at snylte på IBM's mainframe-investeringer.

"TurboHercules er en 'emulations'-virksomhed, der forsøger at få en gratis tur med udgangspunkt i IBM's mainframe-investeringer ved at markedsføre systemer, der kopierer mainframes fra IBM," bedømmer virksomheden i en udtalelse.

IBM sammenligner TurboHercules' opførsel med den slags virksomheder, der "lever af at sælge billige kopier af mærkevare-tøj."

Kommissionen ville ikke umiddelbart bekræfte modtagelsen af klagen.

TurboHercules-sagen kommer efter lignende monopol-anklager, der er blevet indledt af to mindre IBM-konkurrenter, PSI og T3 Technologies. Ærkerivalen Microsoft havde andel i PSI, men virksomheden blev senere opkøbt af IBM. T3 tæller stadig Microsoft blandt sine aktionærer.

"Tyder på et mønster"

Sidste år indledte det amerikanske justitsministerium en monopol-undersøgelse af IBM's dominerende rolle på mainframe-markedet. Undersøgelsen blev foretaget på baggrund af en klage fra handelsgruppen ‘Computer and Communications Industry Association' (CCIA), der har Microsoft blandt sine medlemmer.

"De mange europæiske anklager - den sidste endda fra en open source-baseret virksomhed - tyder på et mønster i IBM's opførsel rettet mod enhver, der kunne true firmaets monopol," siger Erika Mann, der er executive vice president for CCIA og leder af organisationens europæiske kontor i Bruxelles.

"Vi håber sammen med resten af branchen, at IBM ændrer kurs og vælger at respektere sine forpligtelser over for både offentligheden i det hele taget og det europæiske parlament ved at licensere alle de patenter, som IBM mener er nødvendige for at anvende Hercules på fornuftige og ikke-diskriminerende betingelser," tilføjer hun.

IBM fastslår i en udtalelse, at virksomheden har "fuldt ud ret til at beskytte intellektuelle rettigheder og de teknologi-investeringer, som vi har foretaget."

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital