"Jeg kan ikke se, hvorfor det skal tage så lang tid at opnå besparelserne," siger Kim Normann Andersen, it-professor ved CBS, om spareplan ved at digitalisere post.

It-professor: Spareplan for digital post holder ikke

Claus Hjort Frederiksen (V) har bebudet, at de offentlige myndigheder kan spare over en milliard på at digitalisere post. Men it-professor vender tommelfingeren nedad.

"Ideen er god, men regnestykket er forkert," sådan siger Kim Norman Andersen, der professor i it ved CBS, om Finansministeriets analyse, der viser, at der kunne spares op mod 1,1 milliard kroner på at digitalisere brevpost i kommuner, regioner og statslige myndigheder.

Besparelsen blev blandt andet nævnt af Claus Hjort Frederiksen, da der var møde om fremtidens vækst og velfærd i et højhastighedssamfund.

Besparelsen på 1,1 milliard er bestcase scenario hvis 90 procent af forsendelserne kan digitaliseres i 2016. Analysen nævner også et mere konservativt skøn på 616 millioner, hvis det er 80 procent af forsendelserne, der kan digitaliseres.

Tidshorisonten er for lang
Selvom Kim Norman Andersen er positiv over for digitalisering, sætter han dog spørgsmålstegn ved analysen.

"Ud over at jeg mener, de har undervurderet de indirekte omkostninger ved implementering, så undrer jeg mig også over, at det skal tage så mange år at opnå potentialet," siger han.

Kim Normann Andersen mener, at det er for uambitiøst, at det først er i 2016, at målene nås. Han henviser blandt andet til, at der i projekter som e-faktura, hvor offentlige myndigheder skal kunne modtage og sende regninger elektronisk, var stor succes med en hurtig implementering.

"Her blev der lavet en Big Bang-model, hvor man fra en specifik dato gik fuldstændig over til den digitale løsning. Det er langt mere interessant end en tidshorisont på seks år, fordi besparelsen kommer med det samme," siger Kim Normann Andersen.

Problemet med den lange tidshorisont, hvor folk selv skal vælge løsningen til, er, at det er dyrt at køre parallelle løsninger, hvor der både er fysisk post i stor stil samtidig med den digitale løsning.

"Det giver ingen mening at have så lang en tidshorisont, for indenfor de seks år vil der helt sikkert komme nogle nye it-investeringer på området, som Finansministeriet heller ikke har regnet med," siger Kim Normann Andersen.

"Når man arbejder med it-systemer, hjælper det ikke at regne med besparelser, der kan opnås efter fem-syv år, for så kommer de besparelser ikke," siger Kim Norman Andersen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.