"Jeg kan ikke se, hvorfor det skal tage så lang tid at opnå besparelserne," siger Kim Normann Andersen, it-professor ved CBS, om spareplan ved at digitalisere post.

It-professor: Spareplan for digital post holder ikke

Claus Hjort Frederiksen (V) har bebudet, at de offentlige myndigheder kan spare over en milliard på at digitalisere post. Men it-professor vender tommelfingeren nedad.

"Ideen er god, men regnestykket er forkert," sådan siger Kim Norman Andersen, der professor i it ved CBS, om Finansministeriets analyse, der viser, at der kunne spares op mod 1,1 milliard kroner på at digitalisere brevpost i kommuner, regioner og statslige myndigheder.

Besparelsen blev blandt andet nævnt af Claus Hjort Frederiksen, da der var møde om fremtidens vækst og velfærd i et højhastighedssamfund.

Besparelsen på 1,1 milliard er bestcase scenario hvis 90 procent af forsendelserne kan digitaliseres i 2016. Analysen nævner også et mere konservativt skøn på 616 millioner, hvis det er 80 procent af forsendelserne, der kan digitaliseres.

Tidshorisonten er for lang
Selvom Kim Norman Andersen er positiv over for digitalisering, sætter han dog spørgsmålstegn ved analysen.

"Ud over at jeg mener, de har undervurderet de indirekte omkostninger ved implementering, så undrer jeg mig også over, at det skal tage så mange år at opnå potentialet," siger han.

Kim Normann Andersen mener, at det er for uambitiøst, at det først er i 2016, at målene nås. Han henviser blandt andet til, at der i projekter som e-faktura, hvor offentlige myndigheder skal kunne modtage og sende regninger elektronisk, var stor succes med en hurtig implementering.

"Her blev der lavet en Big Bang-model, hvor man fra en specifik dato gik fuldstændig over til den digitale løsning. Det er langt mere interessant end en tidshorisont på seks år, fordi besparelsen kommer med det samme," siger Kim Normann Andersen.

Problemet med den lange tidshorisont, hvor folk selv skal vælge løsningen til, er, at det er dyrt at køre parallelle løsninger, hvor der både er fysisk post i stor stil samtidig med den digitale løsning.

"Det giver ingen mening at have så lang en tidshorisont, for indenfor de seks år vil der helt sikkert komme nogle nye it-investeringer på området, som Finansministeriet heller ikke har regnet med," siger Kim Normann Andersen.

"Når man arbejder med it-systemer, hjælper det ikke at regne med besparelser, der kan opnås efter fem-syv år, for så kommer de besparelser ikke," siger Kim Norman Andersen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale værdier i døgndrift – målrettet, hurtigt og effektivt
Et konstant skiftende trusselsbillede og ændrede behov for eksempelvis flere hjemmearbejdspladser udfordrer virksomheden drift, indtjening og – i værste fald – eksistens. Men her er ofte allerede ganske mange sikkerhedssystemer i drift, og derfor er løsningen sjældent endnu flere tiltag og lag. De vil ofte blot bidrage til forvirringen, øge antallet af alarmer og måske endda ende med at gøre virksomhedens mere sårbar. I stedet kan det give mening at vælge en ekstern leverandør, der kan overvåge og sikre de digitale aktiver fokuseret, effektivt og i døgndrift. Helt uden behov for at sætte kostbare og ressourcekrævende projekter i søen – og uden at skulle tilkøbe dyre konsulentydelser og specialressourcer. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.