"Jeg kan ikke se, hvorfor det skal tage så lang tid at opnå besparelserne," siger Kim Normann Andersen, it-professor ved CBS, om spareplan ved at digitalisere post.

It-professor: Spareplan for digital post holder ikke

Claus Hjort Frederiksen (V) har bebudet, at de offentlige myndigheder kan spare over en milliard på at digitalisere post. Men it-professor vender tommelfingeren nedad.

"Ideen er god, men regnestykket er forkert," sådan siger Kim Norman Andersen, der professor i it ved CBS, om Finansministeriets analyse, der viser, at der kunne spares op mod 1,1 milliard kroner på at digitalisere brevpost i kommuner, regioner og statslige myndigheder.

Besparelsen blev blandt andet nævnt af Claus Hjort Frederiksen, da der var møde om fremtidens vækst og velfærd i et højhastighedssamfund.

Besparelsen på 1,1 milliard er bestcase scenario hvis 90 procent af forsendelserne kan digitaliseres i 2016. Analysen nævner også et mere konservativt skøn på 616 millioner, hvis det er 80 procent af forsendelserne, der kan digitaliseres.

Tidshorisonten er for lang
Selvom Kim Norman Andersen er positiv over for digitalisering, sætter han dog spørgsmålstegn ved analysen.

"Ud over at jeg mener, de har undervurderet de indirekte omkostninger ved implementering, så undrer jeg mig også over, at det skal tage så mange år at opnå potentialet," siger han.

Kim Normann Andersen mener, at det er for uambitiøst, at det først er i 2016, at målene nås. Han henviser blandt andet til, at der i projekter som e-faktura, hvor offentlige myndigheder skal kunne modtage og sende regninger elektronisk, var stor succes med en hurtig implementering.

"Her blev der lavet en Big Bang-model, hvor man fra en specifik dato gik fuldstændig over til den digitale løsning. Det er langt mere interessant end en tidshorisont på seks år, fordi besparelsen kommer med det samme," siger Kim Normann Andersen.

Problemet med den lange tidshorisont, hvor folk selv skal vælge løsningen til, er, at det er dyrt at køre parallelle løsninger, hvor der både er fysisk post i stor stil samtidig med den digitale løsning.

"Det giver ingen mening at have så lang en tidshorisont, for indenfor de seks år vil der helt sikkert komme nogle nye it-investeringer på området, som Finansministeriet heller ikke har regnet med," siger Kim Normann Andersen.

"Når man arbejder med it-systemer, hjælper det ikke at regne med besparelser, der kan opnås efter fem-syv år, for så kommer de besparelser ikke," siger Kim Norman Andersen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.