Artikel top billede

Så hurtigt bliver det mobile bredbånd i Danmark

Næste version af det mobile bredbånd i Danmark vil blive meget hurtigere, end vi kender til det i dag. Teleselskaberne er dog uenige om, hvor meget fart man kan presse ud af teknologien.

Efter gårsdagens 2,5 gigahertz-auktion det såkaldte 4G-netværk er teleselskaberne allerede i dag begyndt at gøre klar til at rulle LTE-teknologien ud til danskerne.

Blandt de tre største teleselskaber herhjemme, TDC, Telenor og Telia, er der dog lidt uenighed om, hvor hurtigt mobilt bredbånd danskerne kan forvente i 2011.

TDC's tekniske direktør Jess Ibsen fortæller til Computerworld, at trods de teoretiske hastigheder på 150 megabit per sekund (Mbps), vil den oplevede hastighed på LTE-netværket ligge i "omegnen af 10 til 15 Mbps."

"Begrænsningerne ligger dels i, at slutbrugerne skal dele forbindelserne mellem sig, og så har de kommende dongles (USB-netkortet, red.) en begrænsning på 50 Mbps. Og mobiltelefonernes download-hastigheder ligger lavere," siger Jess Ibsen.

Telenor melder ud, at selskabet forventer downloadhastigheder på op til 15 Mbps, og uploadhastighederne vil blive fordoblet fra de nuværende 1,4 Mbps.

Telia: 20 til 80 Mbps
Hos konkurrenten Telia er man lidt mere stor i slaget, selvom selskabet også peger på flaskehalsproblemet i de slutbruger-delte LTE-basestationer og i de dongles, der skal kunne modtage LTE-signalerne på folks computere og i deres telefoner.

"Hvis vi læner os opad erfaringerne hos vores selskaber andre steder i Norden, så vil hastighederne ligge mellem 20 og 80 Mbps, når dongles understøtter det. Under alle omstændigheder vil det mobile bredbånd blive omkring 10 gange hurtigere, end vi kender det i dag," siger TeliaSoneras direktør for radio access strategien i Norden, Allan Kock.

Han understreger, at Telia i Danmark i lighed med i Norge og Sverige vil satse benhårdt på i første omgang at få rullet LTE-teknologien massivt ud i landets største byer, hvilket kan betyde færre slutbrugere per mast, som igen vil øge hastigheden på slutbrugerens computer.

Spytter dongles ud til næste år

TeliaSonera-direktør Allan Kock fortæller, at flere producenter lige nu er i gang med at producere et hav af de net-nødvendige dongles, der vil understøtte en kombination af LTE (4G) til HDSPA (Turbo 3G) og UMTS (3G).

"I første omgang vil slutbrugerne være nødt til at sætte dongles i computeren, ligesom det var tilfældet med 3G-netværket. Men i løbet af ganske kort tid vil den slags være indbygget i pc'en," forklarer Allan Kock.

100 gange hurtigere om tre år

Allan Kocks direktørkollega hos TDC, Jess Ibsen, fortæller, at de øgede mobil-båndbredder betyder, at folk på farten vil kunne se web-tv og spille online-spil uden problemer, da LTE-standarden udsender datastrømmen langt mere kompakt ud til slutbrugeren sammenlignet med 3G-netværket.

"Man skal dog ikke forvente at kunne se fjernsyn i HD, fordi LTE-standarden ikke indeholder quality of service (en standardiseret, kontinuerlig datastreaming, red.)," siger Jess Ibsen.

Telia fremhæver dog, at med hastigheder på 50 Mbps vil slutbrugerne have muligheden for at downloade 10 MP3-sange på seks sekunder, og en HD-film på fem gigabyte kan hives ned på pc'en på under et kvarter med det kommende mobilt bredbånd baseret på LTE-teknologien.

Afløseren til kobber og fiber

Jess Ibsen fra TDC siger, at LTE i løbet af "otte til 10 år" vil erstatte kobber og fiber ud til slutbrugerne.

Han understreger dog, at fiberen fortsat vil være forudsætningen til LTE-infrastrukturen, inden bredbåndet bliver luftbåret.

"Man kan jo også godt presse kobberbaserede koaksialkabler til at yde båndbredder helt op til 500 Mbps, så LTE-standarden skal første have quality of service, før vi ser en fuldstændig substitution," siger Jess Ibsen.

Downloadhastighed: 1 Gbps
Og arbejdet med at udbygge LTE-standarden er allerede i gang.

Allerede i 2011 forventer telebranchen, at branchens egen 3GPP-organisation (3rd Generation Partnership Project) vil have nedkradset de første udkast til den såkaldte LTE Advanced-standard.

I den kommende standard vil det ifølge Allan Kock fra TeliaSonera være muligt at kombinere eksempelvis 1,8 GHz- og 800 MHz-frekvensen, hvorved teleselskaberne kan udbyde teoretiske download-hastigheder på det mobile bredbånd på op mod svimlende 1 Gbps.

"Jeg vil skyde på, at LTE Advanced vil være til rådighed inden for tre til fem år, men lad os nu se, om der overhovedet er et behov for den så tidligt efter LTE-udrulningen," siger Allan Kock.

På nuværende tidspunkt har godt 70 procent af internet-danskerne netforbindelser under 10 Mbps ifølge IT- og Telestyrelsens telestatistik for andet halvår af 2009.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere