Politiet åbner for skærpelse af overvågnings-lov

Interview: Der kan opstå et behov for udvide logningsbekendtgørelsens rækkevide, fortæller politichef.

I et få måneder gammelt lovforslag, der havde til formål at afskaffe en revision af den omstridte overvågningslov, logningsbekendtgørelsen, slår politiet på tromme for, at det kan blive nødvendigt at udvide loven.

I lovforslaget udtaler Rigspolitiet, at der "kan være behov for en længere opbevaringsperiode end et år."

Og kriminalinspektør Jørn Gravesen, der er chef for Rigspolitiets National Kriminalteknisk Enhed (NKE) bekræfter, at det kan blive nødvendigt at udvide opbevaringsperioden.

"Et år er holdbart, som det ser ud nu, men vi holder døren åben for en udvidelse, fordi det i fremtiden kan vise sig, at det bliver nødvendigt at udvide perioden," siger Jørn Gravesen.

Hvad er det, der kan få jer til at udvide perioden til mere end et år?

"Der er en tendens, der kan tyde på, at der kan opstå et behov. Derfor vil vi som sagt gerne lade døren stå på klem, hvis vores bange anelser bliver bekræftet. I det tilfælde vil vi gerne have mulighed for at henvende os til politikerne med et ønske om at udvide perioden. Men det er ikke noget, som vi i øjeblikket har behov for."

Hvad er det for en tendens, der tyder på, at der kan opstå behov for en længere periode?

"Nu kan jeg jo ikke røbe alt, hvad vi går og laver. Det bygger på vores generelle erfaringer, når vi arbejder med det her område. Men som sagt mener vi, at et år er tilstrækkeligt, som det ser ud nu. "

En EU-evaluering viser, at 70 procent af de data, der bliver indhentet, er yngre end tre måneder. Hvordan stemmer det overens med de erfaringer, I har?

"Langt de fleste sager kan klares inden for et år, så jeg kan godt nikke genkendende til, at de friske data er de mest interessante. Gamle data er ikke nødvendigvis interessante. Når data bliver gamle, så går det ofte hen og bliver historieskrivning."

Hvorfor kan det så være nødvendigt at få adgang til data, der er ældre end et år?

"Fordi der kan være nogle sagstyper, hvor det vil være interessant at gå tilbage og se på nogle sammenhænge i forløbet og få lidt af historikken med."

Hvad kan det være for nogle sager?

"Det vil jeg helst ikke røbe. Der er trods alt stadigvæk nogle fabrikshemmeligheder hos os. Det må du acceptere."

Teleselskaberne har tidligere fortalt, at de gemmer bogføringsdata i fem år, der næsten er identiske med dem, som gemmes og registreres ifølge logningsbekendtgørelsen. Hvad er det for nogle data, som I kan indhente ved hjælp af logningsbekendtøgelsen, men som ikke gemmes via regnskabsloven?

"Alene det, at teleselskaberne siger, at det næsten er de samme data, viser, at det ikke er helt de samme data. Der er naturligvis nogle huller, som ikke dækkes af regnskabsloven, ellers ville der jo slet ikke være behov for logningsbekendtgørelsen," siger Jørn Gravesen.

Ifølge logningbekendtgørelsen er udbydere af internet og telefoni forpligtiget til at gemme og registrere data om kundernes adfærd i et år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Her er Visma Enterprise-topchefens største udfordring under corona: "Når jeg går planken ud, så gør min organisation det også"
Interview: Coronakrisen har kastet nyt lys over lederrollen, og nye unikke muligheder har vist sig. Det har skabt bedre ledere, men også skilt bukkene fra fårene. Sådan lyder det fra Monika Juul Henriksen, topchef i Visma Enterprise. Se hendes største ledelesesmæssige udfordringer under krisen.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.