Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen

Se hvordan du undgår at stå med håret i postkassen, når du udsættes for en licensinspektion.

Læs også: It-direktør: Her er din tjekliste i licensjunglen.

Sådan undgår du at falde i den dyre licens-fælde.Advokat Kasper Heine med speciale i rettigheder og licenssoftware fra advokathuset Bender von Haller Dragsted gav i januar ni gode råd, som du bør følge, før du udsættes for en licens-inspektion:

Uvildig tredjepart: Sørg for at sikre, at gennemgangen foretages af en uvildig tredjepart, eksempelvis et internationalt revisionsfirma. Det bør undgås, at den pågældende softwareleverandør selv foretager gennemgangen.

Uafhængig: Sørg for, at gennemgangen foretages af en virksomhed, som ikke har økonomisk interesse i at finde underlicensering.

Konsekvenser: Det bør indledningsvist i processen fastlægges, hvilke konsekvenser en eventuel konstateret underlicensering har. Definitionen af underlicensering er ofte åben for fortolkning, hvilket også gælder for konsekvenserne af underlicensering. Eksempel: Hvilken pris skal nye licenser erhverves for, og hvem skal finansiere omkostningerne til den tredjepart, som gennemfører licensgennemgangen.

Vær aktivt involveret: Sørg for at medvirke i processen. Så er der typisk også mulighed for at styre processen i en retning, hvor den gennemføres uden unødig gene for virksomheden.

Internt it-projekt: Sørg for, at allokere de fornødne ressourcer til at medvirke i processen. Det er ofte en god idé at behandle licensgennemgangen som et internt it-projekt, hvor der nedsættes en projektgruppe til at navigere igennem processen.

Intern licensgennemgang: Det kan være en god idé at lave sin egen licensgennemgang med henblik på sammenligning med den, som gennemføres sammen med leverandøren.

Ekstern bistand: Ekstern juridisk og teknisk bistand bør inddrages, herunder ikke mindst, hvis der er tale om en større licensgennemgang med mange installationer.

Vær forberedt: Du skal være indstillet på, at gennemgangen udviser underlicensering. Forbered dig på forhandling; licensgennemgangen vil typisk have karakter af et forhandlingsoplæg. Sæt dig ind i licensvilkårene.

Hav alternativer klar: Overvej alternativer til den pågældende softwareleverandørs produkter, hvis dialogen løber af sporet, og tilliden til leverandøren forsvinder.

Læs også: It-direktør: Her er din tjekliste i licensjunglen.

Sådan undgår du at falde i den dyre licens-fælde.

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Premium
Test: Huawei Sound X er hvad du får, når du giver en smart-højttaler det hvide snit
Smarthøjttaleren fra den kinesiske teknologi-kæmpe er desværre handikappet af storpolitik. Det er der ikke desto mindre kommet et godt slagtilbud ud af.
Computerworld
Microsoft på vej med ny funktion til Edge-browseren
En helt ny funktion, der skal gøre livet lettere for bekymrede forældre, er nu på vej til Microsoft Edge-browser.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.