Nyrup skal svare på e-aflytning

Regn af spørgsmål i aflytningssagen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen skal nu forklare Folketinget, hvordan det kan være lovligt at være med på en lytter.

Af Torben R. Simonsen

Spørgsmålene til ministrene kommer som haglbyger, efter det er kommet frem, at Danmark aflytter elektronisk kommunikation. I første omgang gjaldt det eksistensen af et internationalt samarbejde om indsamling og distribution af elektronisk kommunikation, inden for det såkaldte Echelon-samarbejde.

Her har både justitsminister Frank Jensen (S) og forsvarsminister Hans Hækkerup (S) afvist kendskab til et spionsamarbejde med det navn. Hans Hækkerup afslørede dog så meget, at han specifikt nævnte, at installationen på Aflandshage på Amagers sydspids, blev anvendt til aflytning af elektronisk kommunikation.

Lovgrundlag
Det har nu fået Enhedslistens Kjeld Albrechtsen til at spørge statsministeren, på hvilken baggrund en sådan aflytning er lovlig. Specifikt beder han statsministeren svare på, med hvilken lovhjemmel Forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste fra lyttestationer kan aflytte satellitkommunikation og anden luftbåren kommunikation til danske modtagere eller fra danske afsendere, herunder blandt andet telefonsamtaler, telefax og elektronisk post.

Registersikkerhed
Også Frank Aaen fra Enhedslisten er bekymret for danskernes sikkerhed. Han har derfor bedt finansminister Mogens Lykketoft (S) svare på, om regeringen gjorde sig overvejelser om registersikkerhed og landets sikkerhed, da staten i 1996-97 solgte to af de vigtigste IT-virksomheder i landet, nemlig Tele Danmark og Datacentralen. Frank Aaen begrunder spøgsmålet med både CSC, som købte Datacentralen og Ameritech, som købte Tele Danmark, har tætte forbindelser til det amerikanske efterretningsvæsen.

Frank Aaen vil også gerne vide, i hvilket omfang Forsvarets Efterretningstjeneste eller Politiets Efterretningstjeneste blev hørt i anledning af salget af Tele Danmark og Datacentralen, samt hvilke oplysninger regeringen havde på salgstidspunktet om de to køberes nære forbindelser til den amerikanske efterretningstjeneste.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.