Nyrup skal svare på e-aflytning

Regn af spørgsmål i aflytningssagen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen skal nu forklare Folketinget, hvordan det kan være lovligt at være med på en lytter.

Af Torben R. Simonsen

Spørgsmålene til ministrene kommer som haglbyger, efter det er kommet frem, at Danmark aflytter elektronisk kommunikation. I første omgang gjaldt det eksistensen af et internationalt samarbejde om indsamling og distribution af elektronisk kommunikation, inden for det såkaldte Echelon-samarbejde.

Her har både justitsminister Frank Jensen (S) og forsvarsminister Hans Hækkerup (S) afvist kendskab til et spionsamarbejde med det navn. Hans Hækkerup afslørede dog så meget, at han specifikt nævnte, at installationen på Aflandshage på Amagers sydspids, blev anvendt til aflytning af elektronisk kommunikation.

Lovgrundlag
Det har nu fået Enhedslistens Kjeld Albrechtsen til at spørge statsministeren, på hvilken baggrund en sådan aflytning er lovlig. Specifikt beder han statsministeren svare på, med hvilken lovhjemmel Forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste fra lyttestationer kan aflytte satellitkommunikation og anden luftbåren kommunikation til danske modtagere eller fra danske afsendere, herunder blandt andet telefonsamtaler, telefax og elektronisk post.

Registersikkerhed
Også Frank Aaen fra Enhedslisten er bekymret for danskernes sikkerhed. Han har derfor bedt finansminister Mogens Lykketoft (S) svare på, om regeringen gjorde sig overvejelser om registersikkerhed og landets sikkerhed, da staten i 1996-97 solgte to af de vigtigste IT-virksomheder i landet, nemlig Tele Danmark og Datacentralen. Frank Aaen begrunder spøgsmålet med både CSC, som købte Datacentralen og Ameritech, som købte Tele Danmark, har tætte forbindelser til det amerikanske efterretningsvæsen.

Frank Aaen vil også gerne vide, i hvilket omfang Forsvarets Efterretningstjeneste eller Politiets Efterretningstjeneste blev hørt i anledning af salget af Tele Danmark og Datacentralen, samt hvilke oplysninger regeringen havde på salgstidspunktet om de to køberes nære forbindelser til den amerikanske efterretningstjeneste.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere