Nyrup skal svare på e-aflytning

Regn af spørgsmål i aflytningssagen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen skal nu forklare Folketinget, hvordan det kan være lovligt at være med på en lytter.

Af Torben R. Simonsen

Spørgsmålene til ministrene kommer som haglbyger, efter det er kommet frem, at Danmark aflytter elektronisk kommunikation. I første omgang gjaldt det eksistensen af et internationalt samarbejde om indsamling og distribution af elektronisk kommunikation, inden for det såkaldte Echelon-samarbejde.

Her har både justitsminister Frank Jensen (S) og forsvarsminister Hans Hækkerup (S) afvist kendskab til et spionsamarbejde med det navn. Hans Hækkerup afslørede dog så meget, at han specifikt nævnte, at installationen på Aflandshage på Amagers sydspids, blev anvendt til aflytning af elektronisk kommunikation.

Lovgrundlag
Det har nu fået Enhedslistens Kjeld Albrechtsen til at spørge statsministeren, på hvilken baggrund en sådan aflytning er lovlig. Specifikt beder han statsministeren svare på, med hvilken lovhjemmel Forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste fra lyttestationer kan aflytte satellitkommunikation og anden luftbåren kommunikation til danske modtagere eller fra danske afsendere, herunder blandt andet telefonsamtaler, telefax og elektronisk post.

Registersikkerhed
Også Frank Aaen fra Enhedslisten er bekymret for danskernes sikkerhed. Han har derfor bedt finansminister Mogens Lykketoft (S) svare på, om regeringen gjorde sig overvejelser om registersikkerhed og landets sikkerhed, da staten i 1996-97 solgte to af de vigtigste IT-virksomheder i landet, nemlig Tele Danmark og Datacentralen. Frank Aaen begrunder spøgsmålet med både CSC, som købte Datacentralen og Ameritech, som købte Tele Danmark, har tætte forbindelser til det amerikanske efterretningsvæsen.

Frank Aaen vil også gerne vide, i hvilket omfang Forsvarets Efterretningstjeneste eller Politiets Efterretningstjeneste blev hørt i anledning af salget af Tele Danmark og Datacentralen, samt hvilke oplysninger regeringen havde på salgstidspunktet om de to køberes nære forbindelser til den amerikanske efterretningstjeneste.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.