Cybercity solgt for halv milliard

Amerikansk investeringskonsortium har købt den sidste store danskejede Internet-udbyder. Klaus Riskær Pedersen fratræder direktørposten, men tilknyttes Cybercity som konsulent.

Af Pia Lykke & Dorte Toft

Den danske Internet-udbyder Cybercity er solgt til et investerings-konsortium ledet af amerikanske Advent International for en halv milliard kroner. Betalingen er faldet kontant til Fonden af 1. december 1997, der stod som ejer af Cybercity.

Advent International, der præsenterer sig som værende blandt verdens førende investeringsvirksomheder, ejer nu 90 procent af virksomheden. Med i konsortiet er Merril Lynch, Four Seasons Ventures samt en unavngiven investor, og de ejer de resterende 10 procent.

Klaus Riskær Pedersen har forladt sin post som administrende direktør for Cybercity, men fortsætter som konsulent for virksomheden inden for produkt- og forretningsudvikling. Posten som administrende direktør overtages midlertidigt af danskeren Ken Robson.

Søger ny direktør
? Vores første opgave bliver at finde et nyt leder-team til virksomheden,som kan supplere den ledelse, som allerede er i Cybercity, siger direktør og partner i Advent International, John Bernstein, der har forestået handlen. Ifølge Bernstein søges den nye direktør uden for virksomheden.
- Det skal være en person, der kan styrke den iværksætterånd, der er i Cybercity, siger han.

Aftalen mellem Cybercity og Advent International kom på plads fredag i sidste uge, men allerede i efteråret tog Advent International kontakt til Klaus Riskær Pedersen. Når investoren så længe har interesseret sig for Cybercity skyldes det blandt andet, at Cybercity er blandt de udbydere herhjemme, der er længst fremme med den hurtige DSL-teknologi (Digital Subscriber Line).

Fejlskud i vurdering
Da Økonomisk Ugebrev så sent som for en måneds tid siden anslog, hvad Cybercity var værd, var tallet imidlertid ti gange højere end den aktuelle salgspris. Vurderingen var på fem milliarder kroner, og ifølge Ugebrevet var den blandt andet baseret på, hvad selskaber med lignende markedsandele i udlandet handles for.

Klaus Riskær Pedersen startede Cybercity i 1995. Ved monopolbrudet sikrede selskabet sig en samtrafikaftale med Tele Danmark og fik på den måde mulighed for at blive one-stop kommunikationsudbyder til lokaltakster over hele landet.

Firmaet er den sidste store danskejede Internet-udbyder ? de øvrige er for længst opkøbt af udenlandske selskaber. Tele Danmark er på amerikanske hænder, Web A/S blev købt af franske Mobilix, hollandske World Online købte Image Scandinavia og Euroconnect blev købt af svenske Tele1 Europe.

Klaus Riskær Pedersen har gentagne gange ytret, at det ikke skortede på bejlere. Da Økonomisk Ugebrev anslog værdien til fem milliarder var hans kommentar, at han ikke havde planer om at sælge Cybercity. Men han ville ikke afvise, at firmaet på et tidspunkt skulle tage partnere ind i virksomheden for at få penge til at investere i bredbånd.

Salg ventet
Ifølge senioranalytiker Lars Vestergaard, IDC Nordic, var det da også kun et spørgsmål om tid inden Cybercity ville blive solgt.
-Det er mit indtryk, at selskabet har været til salg i et vist stykke tid, og det har blot været et spørgsmål om den rigtige pris, siger Lars Vestergaard.
Han mener, at det store fokus, der i denne tid er på telecom-området, har medvirket til at presse prisniveauet op.

Tilbage i Danmark er nu kun mindre operatører, der næppe vil friste udenlandske opkøbere, mener Vestergaard. Dog nævner han, at der er perspektiver i Sonofon, der er gået ind på markedet som leverandør af både Internet-forbindelse og den mobile WAP-forbindelse (Wireless Application Protocol).

-Og majoriteten af Sonofon er jo på danske hænder, omend GN Store Nord er interesseret i at sælge. Problemet er blot, at Sonofon kun retter sig mod det danske marked.
Cybercity derimod har etableret sig i Sverige, hvor firmaet markerer sig lidt under top fem leverandørerne. Cybercity er også i Norge, men her er der endnu tale om en spæd indtrængen, ifølge IDC-analytikeren.

Lars Vestergaard mener ikke, at forbrugerne har grund til at beklage, at de store danske Internet-leverandører nu er på udenlandske hænder.

-Det kommer ikke til at betyde noget. Danskerne får sikkert blot billigere priser på grund af stordriftsfordele og flere services, siger han.

Bestyrelse udskiftet
Som følge af købet har Cybercity nu fået ny bestyrelse.
Den nye formand er administrende direktør John Helmsøe-Zink fra kapitalformidlingsfirmaet Helmsøe-Zink & Kastberg. Han har tidligere haft topposter hos ICL Danmark, konsulentfirmaet A.T. Kearney og Commordore Computers.

Ifølge John Bernstein fra Advent International vil de nye ejere tilføre Cybercity yderligere kapital for at kunne gøre virksomheden til en af Nordens førende Internet-firmaer, men han ønsker ikke at fortælle, hvor mange penge, det drejer sig om.


Klaus Riskær Pedersen deltog ikke i pressemødet, hvor salget blev annonceret. I en skriftlig udtalelse begrunder han salget med, at Cybercity havde behov for at blive styrket på et række områder - ligefra lederskab til kapital.

Hvem der bliver rig på salget af Cybercity er ikke umiddelbart til at gennemskue. Alt hvad der oplyses er, at Fonden af 1. december 1997 ejer ApS KBUS 17 nr. 1199, der var ejer af Cybercity.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere