Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Stresscoach: Ferie skaber overtid og stress

Helt grønne i hovedet af overanstrengelse drøner vi afsted ud af døren på ferie. Og når vi kommer hjem, bliver vi overvældet af de høje bjerge af ventende opgaver. Her i feriesæsonen stiger antallet af akutte stresstilfælde, ifølge dansk stressbehandler, der giver nogle gode råd

Af Malene Grouleff

Hvis du i forvejen er noget af en arbejdsnarkoman, skal du passe på, du ikke får en overdosis eller en kold tyrker netop her i sommertiden. Ellers bliver ferien måske slet ikke idyl, afslapning og glæde.

Netop nu oplever stresscoach Henrik Krogh, at mange får alarmerende stresssymptomer netop i ugen op til deres ferie.

- Kroppen er indstillet på, at "på fredag har jeg ferie". Man kører i et højt tempo og går efter fornemmelsen af fået lavet rent bord, så man med god samvittighed kan gå på ferie, siger Henrik Krogh.

Han er blandt andet uddannet kropsterapeut og har igennem 12 år har været selvstændig stresscoach. Henrik Kroghs kunder er især ansatte fra IT-branchen, der er i ?træning?.

I nogle firmaer mærker man, at kunderne er på ferie. Her er det hængepartiernes glade tid. Færre telefoner, møder, konferencer og så videre skaber luft til langt om længe at få at samle alle de løse ender op og få lukket sager og krydset af på at-gøre-listen.

- De stille perioder bliver mere og mere effektiviserede i virksomhederne. Så skal alle rydde op i det hele. Det kan skabe en ny form for stress fremfor opladning, siger Henrik Krogh.

Reaktionen kommer i ferien

Ifølge Henrik Krogh opdager de fleste først rigtig, at de har været under hårdt arbejdspres, når de er kommet af sted på ferie. Så giver vi slip, og så kommer de følelsesmæssige reaktioner.

- Nogle bliver utroligt irritable de første feriedage. Andre bliver angste, trætte eller rastløse. De er som sårede dyr, forklarer Henrik Krogh.
Han sammenligner det med, når et barn falder og slår sit knæ i skolegården. Så bider det tænderne sammen og holder tårene tilbage for ikke at ligne en tøsedreng. Når barnet kommer hjem til mor og paraderne sænkes, så triller tårerne, og knæet gør ondt.

Når ferien er slut, og man forhåbentlig har formået at stresse af og lade op, så venter der bjerge af e-mails, information, møder og opgaver. Her risikerer man at brænde sine batterier helt ned på ingen tid.

- Når folk kommer tilbage på arbejde, ryger de op i tempo på nu komma fem. De får brugt al deres opladede overskud i løbet af få dage, viser Henrik Kroghs erfaringer.

Forebyggende nedtrapning

Det behøver naturligvis ikke gå så galt. Især ikke hvis man forbereder sig på ferien.

- Det er en disciplin at skabe rum for ferie. Rent fysisk sker der det, at kroppen skifter brændstof - altså hormoner, siger Henrik Krogh, der giver et par gode råd til de, der gerne vil slippe ustresset fra ferietiden:

  • Afsæt en eller to dage til at geare ned og op - før og efter ferien. Luk dine kommunikationslinier, så du skaber ro til få lukket ned. Fortæl på autosvar på e-mail og på telefonsvareren, at du går på ferie onsdag, selvom du reelt først går fredag - og ligeså i den anden ende; Afsæt en dag til at få set på bunkerne, før du åbner linierne til omverdenen.
  • Anskaf en ekstra mobiltelefon, hvis du ikke kan undgå at være tilgængelig i ferien. Så undgår du at blive ringet op at gud og hvermand. Giv det nye ekstra nummer til de få udvalgte, som er nødt til at kunne få fat på dig og gør det helt klart, i hvilke situationer du vil forstyrres i din ferie.
  • Indstil dit e-mailprogram til kun at modtage post fra udvalgte personer, hvis du er nødt til at kunne modtage post fra disse.
  • Relevante links:
    Stresscoach Henrik Kroghs websted med viden og råd mod stress
    Biskop Jan Lindhardt om arbejdets mening - uddrag fra bogen "Fra Adam til Robot"




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Itm8 | IT Relation A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

    Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

    30. april 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    01. maj 2024 | Læs mere


    ERP-trends 2024

    Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

    02. maj 2024 | Læs mere