Stresscoach: Ferie skaber overtid og stress

Helt grønne i hovedet af overanstrengelse drøner vi afsted ud af døren på ferie. Og når vi kommer hjem, bliver vi overvældet af de høje bjerge af ventende opgaver. Her i feriesæsonen stiger antallet af akutte stresstilfælde, ifølge dansk stressbehandler, der giver nogle gode råd

Af Malene Grouleff

Hvis du i forvejen er noget af en arbejdsnarkoman, skal du passe på, du ikke får en overdosis eller en kold tyrker netop her i sommertiden. Ellers bliver ferien måske slet ikke idyl, afslapning og glæde.

Netop nu oplever stresscoach Henrik Krogh, at mange får alarmerende stresssymptomer netop i ugen op til deres ferie.

- Kroppen er indstillet på, at "på fredag har jeg ferie". Man kører i et højt tempo og går efter fornemmelsen af fået lavet rent bord, så man med god samvittighed kan gå på ferie, siger Henrik Krogh.

Han er blandt andet uddannet kropsterapeut og har igennem 12 år har været selvstændig stresscoach. Henrik Kroghs kunder er især ansatte fra IT-branchen, der er i ?træning?.

I nogle firmaer mærker man, at kunderne er på ferie. Her er det hængepartiernes glade tid. Færre telefoner, møder, konferencer og så videre skaber luft til langt om længe at få at samle alle de løse ender op og få lukket sager og krydset af på at-gøre-listen.

- De stille perioder bliver mere og mere effektiviserede i virksomhederne. Så skal alle rydde op i det hele. Det kan skabe en ny form for stress fremfor opladning, siger Henrik Krogh.

Reaktionen kommer i ferien
Ifølge Henrik Krogh opdager de fleste først rigtig, at de har været under hårdt arbejdspres, når de er kommet af sted på ferie. Så giver vi slip, og så kommer de følelsesmæssige reaktioner.

- Nogle bliver utroligt irritable de første feriedage. Andre bliver angste, trætte eller rastløse. De er som sårede dyr, forklarer Henrik Krogh.
Han sammenligner det med, når et barn falder og slår sit knæ i skolegården. Så bider det tænderne sammen og holder tårene tilbage for ikke at ligne en tøsedreng. Når barnet kommer hjem til mor og paraderne sænkes, så triller tårerne, og knæet gør ondt.

Når ferien er slut, og man forhåbentlig har formået at stresse af og lade op, så venter der bjerge af e-mails, information, møder og opgaver. Her risikerer man at brænde sine batterier helt ned på ingen tid.

- Når folk kommer tilbage på arbejde, ryger de op i tempo på nu komma fem. De får brugt al deres opladede overskud i løbet af få dage, viser Henrik Kroghs erfaringer.

Forebyggende nedtrapning
Det behøver naturligvis ikke gå så galt. Især ikke hvis man forbereder sig på ferien.

- Det er en disciplin at skabe rum for ferie. Rent fysisk sker der det, at kroppen skifter brændstof - altså hormoner, siger Henrik Krogh, der giver et par gode råd til de, der gerne vil slippe ustresset fra ferietiden:

 • Afsæt en eller to dage til at geare ned og op - før og efter ferien. Luk dine kommunikationslinier, så du skaber ro til få lukket ned. Fortæl på autosvar på e-mail og på telefonsvareren, at du går på ferie onsdag, selvom du reelt først går fredag - og ligeså i den anden ende; Afsæt en dag til at få set på bunkerne, før du åbner linierne til omverdenen.
 • Anskaf en ekstra mobiltelefon, hvis du ikke kan undgå at være tilgængelig i ferien. Så undgår du at blive ringet op at gud og hvermand. Giv det nye ekstra nummer til de få udvalgte, som er nødt til at kunne få fat på dig og gør det helt klart, i hvilke situationer du vil forstyrres i din ferie.
 • Indstil dit e-mailprogram til kun at modtage post fra udvalgte personer, hvis du er nødt til at kunne modtage post fra disse.


 • Relevante links:
  Stresscoach Henrik Kroghs websted med viden og råd mod stress
  Biskop Jan Lindhardt om arbejdets mening - uddrag fra bogen "Fra Adam til Robot"

  IT-JOB
  Se flere it-job hos
  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Advania Danmark A/S
  Hardware, licenser, konsulentydelser

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

  Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

  09. marts 2021 | Læs mere


  Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

  Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

  16. marts 2021 | Læs mere


  Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

  Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

  23. marts 2021 | Læs mere


  Premium
  Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
  Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
  Computerworld
  Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
  Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
  CIO
  Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
  Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
  Job & Karriere
  IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
  Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
  White paper
  Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
  Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.