E-mailstress: Hiv stikket ud i ferien

Halvdelen af IDG Onlines læsere vil læse arbejdsmails i ferien. Det mener stresslæge Bo Netterstrøm er en dårlig ide. Han anbefaler, at man helt slipper grebet om jobbet og helliger sig fritidssysler

Af Jens H. Iversen

Lad arbejde være arbejde og ferie være ferie. Sådan lyder stresslæge Bo Netterstrøms råd til de mange, der ikke kan holde sig fra arbejdsmailen, mens de har ferie.

? Man skal holde ferie, for det er det, man har brug for. Man har godt af at beskæftige sig med noget helt andet og gøre det hundrede procent. Så må mailen vente de 14 dage eller tre uger. Det, tror jeg, er vigtigt set fra et mentalhygiejnisk synspunkt, siger dr.med. Bo Netterstrøm, der er tilknyttet Arbejdsmedicinsk Klinik på Hillerød Sygehus.

Lige fordeling
I en undersøgelse, som Computerworld Online har kørt den seneste uge, vidner besvarelserne om, at mange læsere ikke vil lade arbejde være arbejde i ferien. Lidt over halvdelen af deltagerne ? 1.495 ? svarer, at de vil læse arbejdsmail i ferien, mens 1.437 svarer nej.

? Vi risikerer at blive nogle underlige en-dimensionelle personer, som kun kan det at arbejde. For at udvikle os rent menneskeligt bør vi lave andre ting end at arbejde, og jeg tror også, at det vil vise sig, at de mennesker, som har et mere indholdsrigt liv, på længere sigt vil klare sig bedre, spår Bo Netterstrøm.

Spådommen skyldes, at fritidssysler, som ikke har noget med arbejde at gøre, opbygger en persons ressoucer, ligesom de nedsætter risikoen for psykisk nedslidning på arbejdet.

Svenskerne holder ferie
I Sverige har jobdatabasen Jobline de sidste to år i foråret spurgt sine brugere, om de har tænkt sig at stå i kontakt med deres arbejdsplads via Internet i ferien. Og disse tal viser en spændende udvikling.

Mens 31 procent af deltagerne i undersøgelsen sidste år angav, at de ville være i daglig kontakt med arbejdspladsen i ferien, er tallet i år faldet til 20 procent. Samtidig er andelen af medarbejdere, som overhovedet ikke agter at have kontakt til arbejdspladsen i ferien, steget fra 38 procent til 48 procent.

Glædelig udvikling
Den udvikling glæder Bo Netterstrøm, og han tror, at den også kan finde sted herhjemme.

? Det kan være, at det går lige som med hjemmecomputere. I starten troede man, at det ville tage voldsomt overhånd, og folk bare ville sidde derhjemme. Og så viste det sig, at sådan blev det ikke. Folk finder sikkert også ud af, at det er meget godt at have ferie. Så kan det være, at arbejde i ferien efterhånden ligger sig på et mere rimeligt leje. Det må vi da håbe, siger han.

Også i USA har man undersøgt fænomenet. En nylig offentliggjort undersøgelse fra analysehuset Gartner viser, at 42 procent af ferierende amerikanske medarbejdere ikke kan holde fingrene fra arbejdsmailen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.