Beredskab kalder på Tetra

Når det danske beredskab har holdt øvelse, lyder konklusionen typisk: Det meste gik godt, på nær kommunikationen. Hvis brandmænd, politi, Falck og andre skal i kontakt med hinanden, skal det ske på tværs af op til 160 forskellige frekvenser.

Midt i maj styrtede et Boeing 737 rutefly ned i et boligområde på Amager. Sådan skulle det i hvert fald se ud, da det danske beredskab skulle teste sine færdigheder i en krisesituation.

Meget gik godt, men på et område gik det galt - endnu engang: Kommunikationen spillede ikke mellem de mange forskellige beredskaber, der mødte frem til redningsarbejdet.

Redningsholdene møder op med hver deres kommunikationssystem, typisk analogt. I alt opererer politi, Falck og redningsberedskaber i Danmark med i alt 160 forskellige frekvenser, afslørede en optælling fra Beredskabsstyrelsen for et par år siden.

For at nå igennem til de rette personer i en fart er almindelige GSM-mobiltelefoner efterhånden også meget udbredt i beredskabet, til trods for at GSM-nettet er særdeles sårbart over for overbelastninger.

Flaskehals

Kommunikation er derfor altid en flaskehals, når en ulykke - eller blot en øvelse - indtræffer.

Fra virkelighedens barske verden er Roskilde-ulykken i 2000, hvor ni festivalgæster blev mast ihjel foran Orange Scene, et eksempel på, hvor galt det kan gå.

Redningsfolkene på tværs af forskellige beredskaber var henvist til at telefonere over det offentlige GSM-net, som brød fuldstændig sammen, da tusindvis af festivalgæster via deres egne mobiltelefoner forsøgte at komme i kontakt med hinanden og omverdenen.

I årevis har beredskabsfolk derfor efterspurgt et nyt system, der virker på tværs af de forskellige beredskaber.

Perfekt system

Løsningen hedder Tetra, lyder det fra beredskabsfolkene.

- Tetra er det perfekte radiokommunikationssystem set med vores øjne. Vi vil gerne have det - jo før, jo bedre, siger kommitteret brandchef Niels Kristoffersen, Gentofte Brandvæsen.

Han sidder også i spidsen for det udvalg i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, der beskæftiger sig med radiokommunikation.

Niels Kristoffersen mener, at man i Danmark har grebet Tetra helt forkert an:

- Fra myndighedernes side har der fra starten været den misforståelse, at Tetra var noget, man skulle tjene penge på, ligesom med mobiltelefoni, siger Niels Kristoffersen og hentyder til de to licenser, der blev solgt sidste år til Tetranet og T-Cell.

- Man skulle hellere se på, at beredskabet herhjemme ville få et betydeligt bedre kommunikationssystem. Økonomien i Tetra er ikke så forskellig fra det analoge system og er derfor ikke det mest interessante at diskutere, siger Niels Kristoffersen.

Han fremhæver, at et digitalt Tetra-system blandt andet vil gøre det mere effektivt at dokumentere navne, adresser og andet efter en afsluttet opgave, fordi mange af oplysningerne automatisk vil ligge i systemet.

Skal analysere behov

Niels Kristoffersen beklager, at stort set alle øvelser ender med en tommelfinger nedad for kommunikationen. Det, sammen med de mange rapporter, der er udarbejdet op igennem 1990'erne, peger ifølge brandchefen i én retning:

- Det burde være logik for burhøns, at vi har behov for et fælles radiokommunikationssystem, og det er lige præcis det, Tetra egner sig til, siger han.

- Alligevel nedsætter man en arbejdsgruppe, som ikke engang skal tage stilling til, hvilket kommunikationssystem, vi fremover skal satse på, men alene skal forholde sig til, om der er behov for et nyt system.

Han frygter, at arbejdsgruppen, der er nedsat på tværs af en håndfuld ministerier og styrelser, ender med at sylte Tetra på ubestemt tid.

- Det er jo muligvis meget fristende for embedsmændene at sige, at det nuværende system egentlig fungerer meget godt, siger Niels Kristoffersen og frygter, at der skal lig på bordet, før politikerne får øjnene op for problemerne med kommunikationssystemet.

Ikke klar til EU-formandskab

Arbejdsgruppen, der skal analysere beredskabernes behov, skal have en rapport klar ved udgangen af september i år.

Konsortiet Tetranet, der har fået en Tetra-licens med særlige forpligtelser over for nød- og beredskabet, tilbød oprindeligt at udbygge netværket, så det var klar til det danske EU-formandskab, der går i luften 1. juli.

Udsigten til optøjer i Københavns gader ville være en oplagt debut for det nye system, når politi, brandvæsen og Falck skal kommunikere indbyrdes, men det er for sent nu, melder både Niels Kristoffersen og Tetranet, der har Motorola med bag roret.

Læs også: Staten svigter Tetra-udbydere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere