Columbus-salg skader konkurrencen

KMD's opkøb af Columbus IT Partners kommune-aktiviteter er et slag for det kommunale IT-marked, hvor KMD's eneste konkurrent på helhedsløsninger nu er væk. Det kan resultere i prisstigninger og manglende teknologisk udvikling i tiden, der kommer, vurderer forsker.

Columbus IT Partners kapitulation er en lige højre på kæben af det kommunale IT-marked, hvor KMD som den eneste tilbageværende leverandør af helhedsløsninger nu selv kan sætte standard og pris på væg-til-vægløsninger.

Med KMD's opkøb af alle Columbus IT Partners kommunale aktiviteter er den eneste seriøse udfordrer til KMD's massive dominans på det kommunale IT-marked nemlig væk og banen ryddet for et decideret markeds-styrende monopol for KMD.

Og den udvikling vil langt fra gavne markedet, frygter både eksperter og aktører på det kommunale IT-marked.

- Med opkøbet bliver kommunerne låst endnu mere fast i et afhængigheds-forhold til KMD, der får styrket sin monopollignende status meget. Det er en uheldig udvikling, for generelt er der med alle typer for styrket monopol en stor risiko for, at de vil blive fulgt af prisstigninger, siger lektor i informatik ved Københavns Universitet, Jens Villiam Hoff, til Computerworld Online.

Han peger på, at der med købet ikke er andre, der på samme måde kan dække KMD's kerneydelser.

- Med sin monopollignende status på de helt centrale kerneydelser, kan KMD jo stort set nu tage de priser, som selskabet har lyst til. Det er skatteyderne, det rammer. Hvis pengene gik til udvikling og til at styrke KMD's ekspertise, ville det nytte noget. Men der er ingen garanti for, at det vil ske, siger Jens Villiam Hoff.

Gennembrud udeblev

Columbus IT Partner har som den eneste øvrige leverandør af væg-til-vægløsninger til kommunerne forsøgt at fravriste KMD markedsandele i henved fire år, men opnåede aldrig det ønskede gennembrud.

Tættest på var selskabet, da Farum Kommunes nu detroniserede bykonge, Peter Brixtofte, som den hidtil eneste købte en komplet kommuneløsning af Columbus IT Partner i 1998 efter en licitation med stærke politiske undertoner.

På trods af Columbus IT Partners manglende gennembrud på det kommunale IT-marked, har selskabets haft en særdeles positiv effekt på såvel prisudviklingen som den teknologiske udvikling på markedet.

På trods af de manglende sejre, har selskabet nemlig budt på stort set alt, hvad der kunne kravle og gå. Og det har været med til at holde prisudviklingen stangen og leverandørerne fremme i skoene.

Det mener administrerende direktør i kommune-leverandøren Fujitsu Invia, Morten Svendsen, der af samme grund beklager, at den eneste seriøse udfordrer til KMD nu har kapituleret.

- Købet er særdeles beklageligt og et stort tab for konkurrence-situationen på markedet. Columbus har spillet en vigtig rolle som det selskab, der effektivt har kunnet presse KMD i pris. Uden Columbus har KMD nu ikke rigtig noget incitament til at levere på en moderne platform og til konkurrencedygtige priser, siger han.

Selskaber tilfredse

Columbus IT Partner får 50 millioner kroner plus en kommission for sine kommune-aktiviteter og erklærer sig yderst tilfreds med at komme ud af det komplicerede kommunale IT-marked med skindet på næsen.

Også KMD er mere end almindeligt tilfreds med at have sikret sig Columbus IT Partners kompetencer på området.

Og det er der da også grund til, mener lektor Jens Villiam Hoff, for med købet sikrer KMD sin position i en sådan grad, at det vil være næsten umuligt og under alle omstændigheder særdeles kostbart, at udfordre selskabet på det kommunale marked, mener han.

- Jeg har meget svært ved at se nogle selskaber, der i løbet af de kommende år kan gå i konkurrence med KMD, når det handler om helhedsløsninger. Der er visse udenlandske selskaber, der kan gøre det, men det kræver store ressourcer, og jeg har meget svært ved at forestille mig, at det skulle ske, siger Jens Villiam Hoff.

Den holdning deles af Morten Svendsen fra Fujitsu Invia.

- Der er ingen, der nu er i stand til at udfordre KMD på helhedsløsninger. Den eneste vej frem er, at mindre selskaber specialiserer sig inden for bestemte områder. På den måde kan de med tiden samlet udfordre KMD's position, siger han.

Den udvikling er da også allerede i gang, og en række mindre selskaber som Fujitsu Invia, Rambøll, CSC og Cap Gemini har allerede specialiseret sig indenfor bestemte mindre systemer og forskellige udbygninger af KMD's systemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje