Annonceindlæg fra cVation A/S

Hvor uambitiøs er jeres Cloud-strategi?

Der er selvfølgelig en god grund til, at jeg stiller et så provokerende spørgsmål.

Selv med en velformuleret cloud-strategi er det langt fra alle virksomheder, der får udnyttet det fulde potentiale i cloud. Det er brandærgerligt. For det koster på bundlinjen. Det koster time-to-value. 

Af Christian Møller, Partner, cVation

Jeg har mødt mange virksomheder, som på trods af en 'Cloud First-strategi' ikke for alvor får luft under cloud-vingerne. At løfte al hardware ud af kælderen og placere det i skyen er rigtigt fint og kan give gode økonomiske fordele. Men mange oplever, at det blot er ’lift and shift’ af deres forretningsløsninger. Reelt anvender man stadig de samme, gamle legacysystemer og arbejder efter de samme, gamle dogmer. Det foregår bare i skyen og giver ikke de store forretningsmæssige, procesmæssige og teknologiske gevinster. Jeg kalder det Cloud 1.0.

 

Dét, man bør stræbe efter, er Cloud 2.0. Her udnytter man den værdiskabende agilitet i cloud og kan udrette meget mere for meget mindre. Cloud giver IT-organisationen direkte adgang til nye applikationer, services og udviklingsdiscipliner, som sætter turbo på innovation, kvalitet, sikkerhed, fleksibilitet og automatisering. Alt sammen for færre ressourcer.

Forestil dig at bygge infrastrukturen til en bank. For år tilbage ville man bygge løsninger i et stort og avanceret datacenter i kælderen og armere det i beton. Det ville tage årevis. I dag kan en håndfuld specialister bygge hele løsningen og infrastrukturen i cloud i løbet af måneder. Sikkerhed, compliance, skalering - alt er inkluderet og nemt at gå til. 

 

Så hvad bør en ambitiøs cloud-strategi som minimum indeholde? 

  • PaaS (Platform-as-a-Service), der afvikler apps i cloud-miljøet. Vælger du PaaS, får du derfor hundredevis af managed services med i købet, og alt – sikkerhed, high availability, performance, drift, mv. – bliver håndteret af leverandøren. Derfor behøver du ikke dedikere egne ressourcer til dette. 

  • DevOps (Development & Operation), der praktiseres af bl.a. Amazon og Netflix. Fokus er på hurtig release, hurtig respons, hurtig tilpasning. Mottoet er ’you build it, you own it, you run it!’. DevOps forkorter udviklings- og leverancecyklussen gennem automatiserede processer og giver lynhurtig time-to-market. Her kommer IaC (Infrastructure as Code) også ind i billedet. Manuelle processer erstattes af automatiske processer, og dermed håndteres og provisioneres infrastrukturen hurtigere og mere effektivt. 

  • Automation & TDD (Test Driven Development), der sikrer den højeste kvalitetssikring og hastighed i udviklingsprocessen. Automation & TDD er stærkt undervurderet. Når du arbejder med den superagile DevOps-tilgang, kan du automatisere alle former for test og deployment. 

Din ambitiøse cloud-strategi skal forankres på øverste niveau. Erfaringsmæssigt kan det være en god idé at etablere et Cloud Center of Excellence (CCoE), der evner at definere og operationalisere virksomhedens cloud-tiltag. Start med MVP-tiltag (Minimum Viable Product) for at høste erfaringer og gevinster hurtigt.

Sæt barren højt. Du betaler sandsynligvis allerede for at have adgang til avancerede cloud-ydelser, og derfor giver det god mening at tænke Cloud 2.0 ind fra start. Det smukke ved Cloud er jo, at det til enhver tid kan tilpasse sig virksomhedens behov og kompetencer.

 

 

Af Christian Møller, Partner, cVation