Annonceindlæg fra Innofactor

Principal Consultant Aidan Finn hos Innofactor.

Cloud-rejsen: Topledelsen skal med fra begyndelsen

Den største fejl mange begår, er, at de ikke udnytter, at cloud handler om, hvordan man arbejder, ikke hvor man arbejder!

At få den øverste ledelse involveret i cloud-projekter er et spørgsmål om ’vind eller forsvind’. Aidan Finn fortæller, at der har været talt om det i årevis. Nu er der heldigvis bevægelse at spore.

- Hvis vi ikke har diskussioner på dette niveau meget tidligt i cloud-processen, fejler projekterne ofte. Typisk to år efter projektet er afsluttet, siger Finn.

Hovedproblemet er, at organisationen ikke er klar til rejsen. Vigtige afklaringer og interne strukturer mangler.

Ifølge Finn handler en vellykket cloud-rejse ikke om at ’smide en masse servere op i skyen og håbe på det bedste’ – tværtimod.

- Virksomhederne skal gennemgå en transformation, der omfatter mere end bare teknologien. Det påvirker processerne, personerne og deres roller og viden. Derudover skal organisationen selv kunne se fordelene: at IT bliver mere fleksibel, mere sikker, bedre styret og mere imødekommende over for organisationens behov.

- Med cloud som fundament for IT løsninger får virksomhederne simpelthen muligheder for at blive mere innovative og attraktive på markedet, siger Finn.

LÆS RESTEN AF DETTE INTERVIEW I GUIDEN TIL MICROSOFT AZURE «SKYHØJE FORVENTNINGER TIL FORRETNINGSUDVIKLING»

 

Opbrud af gamle team-grænser

Den gyldne vej til succes er brolagt med involvering fra ledelsen på C-level, men gammelt tankegods overleve ofte i bedste velgående.

- Vi oplever, at virksomheder betragter cloud-migrering som et rent IT-projekt, uden ledelse og involvering fra toppen. Det kan være svært at inddrage den øverste ledelse, for det er ikke alle, som forstår, at IT er en ressource.

Finn forklarer, at flytning af virksomhedens virtuelle maskiner fra intern drift til skyen ikke automatisk vil resultere i besparelser. Det sker først, når organisationens gamle team-grænser nedbrydes  og omformes – når IT og forretning arbejder sammen på nye måder, kommer gevinsterne.

- Der kan så skabes teamgrænser omkring arbejdsprocesser, hvor udviklere, arkitekter, drift og sikkerhed arbejder sammen og danner virtuelle teams, som dynamisk kan tildeles opgaver. Så kan de også tage fat på eventuelle udfordringer langt tidligere i et udviklingsprojekt.

Principal Consultant Aidan Finn

 

Det er nødvendigt at træde frem og lede

I mere fastlåste strukturer, baseret på intern drift og ansvarssiloer, kan forskellige fagdiscipliner navigere efter egne mål og behov. Potentielle problemer opdages senere i et projektforløb og er en årsag til, at cloud migrationer mislykkes.

- Med en mere fleksibel tilgang kan teamet nemmere stoppe op, træde et skridt tilbage og justere, inden man går videre, siger Finn.

For at bryde etablerede mønstre er involvering af ledelsen helt afgørende.

- De skal være med fra starten og ikke bare dukke op til statusmøder. De skal involveres, være ledere og forstå motivationen bag, hvorfor virksomheden ønsker at gå cloud-vejen. Dette skal dokumenteres og danne grundlag for cloud-strategien.

Cloud-strategien beskriver hvilke ændringer, organisationen kan forvente. Finn er krystalklar i mælet på, at ændringerne skal kommunikeres tydeligt.

 

En samlet motivation

- Det typiske cloud-projekt drives af IT-chefen, men denne person kan kun påvirke kollegerne i sit eget team. De andre teams, fx udviklere eller sikkerhed, indgår ofte ikke i planen. IT-chefen beslutter at flytte intern infrastruktur op i skyen og opererer på samme måde som tidligere.

Sat på spidsen kan IT-chefen, som følge af et nyt sikkerhedsdesign i flytteprocessen, beslutte at låse infrastrukturen endnu mere og dermed gøre miljøet så uvenligt for udviklerne, at de siger; ’Vi kan ikke lide din cloud-løsning, så vi laver vores egen’.

- Udviklerne mener, det går for langsomt og finder andre autonome løsninger uden om IT. Det har vi faktisk oplevet, siger Finn.

Han støttes af Practice Lead Damian Flynn hos Innofactor.

- Alle har deres opfattelser af verden, og hvordan den styres, og de er ikke altid ens, siger han.

Driften skal sikre, at systemerne er oppe, udvikling skal levere services, og sikkerhed skal sørge for at beskytte applikationer og infrastruktur.

- Topledelsen skal forstå, hvordan man får disse elementer til at spille sammen. Ved at samle udvikling, sikkerhed og drift om en service og vælge de ressourcer, der er bedst til den pågældende applikation, kan virksomheden skabe en række ’sort bælte- team’ med fælles mål og forståelse.

Download E-bok Cloud for ledere (innofactor.com)

 

”Mange IT-folk tror, ​​at cloud-rejsen er en sourcing strategi, men det er det ikke. Det er en transformation af, hvad IT står for og handler om”. - Principal Consultant Aiden Finn

 

Behøver ikke meget tid

- Hvad så, hvis ledelsen ikke er med om bord?

- Så skal virksomhederne ofte starte forfra på et tidspunkt med spild af tid og penge til følge. Desuden er det ikke usædvanligt, at fejlen gentages, fordi de ikke vil lytte til, at C-level skal inddrages. Det hjælper ikke at udskifte én IT-chef med en anden og gøre præcis det samme igen. Cloud-rejsen bliver et IT-driftsprojekt uden en samlet forretningsmotivation, siger Finn.

- Det eneste, vi behøver for at skabe en samlet motivation, er to-tre timer sammen med de nødvendige ledere, pointerer han.

Finn fortæller, at det at starte med en "Business Motivation Workshop", hvor 20 spørgsmål gennemgås, er alt, der skal til for at kunne forme cloud-strategien.

 

Husk træning undervejs

Hvis IT får kommunikeret cloud-strategien fra ledelsen, er der banet vej for en forståelse fra infrastruktur og ’jern’ over til, hvad vi skal gøre som organisation: Hvordan bliver processerne og rollerne, og hvem skal udfylde dem?

Herefter gælder det om at træne.

– Det er overraskende, hvor mange organisationer, der ikke bryder sig om træning og uddannelse, før konsulenterne er færdige, og projektet er afleveret. Jeg har set kunder ved overleveringen, som ikke aner, hvad jeg taler om.

Men når strategien er på plads, når organisationen er afstemt, når det er identificeret, hvor der er mangler viden, og når der er lagt en klar plan for, hvordan man sikre denne viden – så kan en plan for cloud-adoption lægges.

- Det er her, rejsen begynder. Hvis de interne IT-ressourcer har gennemgået den nødvendige uddannelse, kan de inddrages, og alle lærer. Det er meget vigtigt, at vi gennemgår denne proces, hvor vi har ledelsen på C-level inddraget i den tidligere fase, siger Finn.

 

Tre centrale punkter om cloud

  • Virksomheden skal transformeres via cloud-transformation
  • Et cloud-migreringsprojekt ledet af IT-afdelingen vil ikke blive fuldt adopteret af virksomheden
  • Topledelsen skal lede projektet.

 

LÆS RESTEN AF DETTE INTERVIEW I GUIDEN TIL MICROSOFT AZURE «SKYHØJE FORVENTNINGER TIL FORRETNINGSUDVIKLING»