Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Afgående Microsoft-chef plotter ny femårsplan

Fremtiden er en mangfoldighed af mobile enheder og allestedsnærværende computere, skriver Ray Ozzie i nyt notat.

Computerworld News Service: Selvom Ray Ozzie er på ved ud af Microsoft, udstikker han på falderebet en ny femårsplan for virksomheden, som peger væk fra den aktuelle it-verden, hvor den personlige computer er i centrum, på samme måde som han gjorde sig bemærket for fem år siden ved at ændre Microsofts retning væk fra softwareprodukter og mod cloud computing.

I et nyt notat, der er dateret til den 28. oktober, pålægger Ozzie Microsoft at at føre an ind i en fremtid, der bevæger sig væk fra pc'en og mod en mangfoldighed af forskellige enheder, der er forbundne til "kontinuerlige services," der er baseret i skyen.

Microsofts koncernchef, Steve Ballmer, offentliggjorde for nylig Ray Ozzies kommende fratrædelse. Ozzie tiltrådte som chefsoftwarearkitekt, da virksomhedens stifter, Bill Gates, forlod positionen for at fokusere på velgørenhedsarbejde.

Ray Ozzie er kendt for det notat, han skrev i 2005, kort efter han var startet i virksomheden, og som udfordrende Microsoft til at ændre sin forretning hen mod en ny model af reklamefinansierede services og software.

Det notat blev offentliggjort på et tidspunkt, hvor resten af it-branchen allerede var i gang med at skifte retning mod cloud computing, men det var ikke desto mindre modigt, i og med at det udfordrede Microsoft til at tage en ny forretningsmodel til sig, der kunne true virksomhedens hovedforretning, navnlig salg af software.

Hans nye notat kommer også på et tidspunkt, hvor branchen allerede er begyndt at bygge en mangfoldighed af enheder såsom smartphones, tablets og e-bogslæsere, men det er modigt på samme måde som det sidste, i og med at det anerkender, at pc-industrien - som Microsoft dominerer - ikke længere vil være omdrejningspunktet for anvendelsen af computere.

Kompleksitet dræber alt og alle

Ray Ozzie mener, at computerverdenen med den personlige computer i centrum i løbet af de sidste 25 år er blevet for kompleks.

"Selv med overmenneskeligt talent inden for udvikling og design, så er der grænser for hvor godt den smukke fernis holder, før den iboende kompleksitet begynder at sive igennem. Kompleksitet dræber. Kompleksitet suger livet ud af brugerne, udviklerne og teknologien.

Kompleksitet gør det svært at planlægge, bygge, teste og anvende produkter. Kompleksitet introducerer sikkerhedsudfordringer. Kompleksitet skaber frustration for it-administratorer," skriver han.

Han antyder, at den personlige computer er ved at nå et punkt, hvor denne kompleksitet vil standse den videre udvikling. Det betyder, at det er tid til at forestille sig en ny verden efter den personlige computer, hævder han.

Såkaldte early adopters er allerede gået bort fra modellen med pc'er, desktoppe, mapper og filer og mod en model, der gør brug af en mangfoldighed af forbundne enheder, der interagerer med cloud-baserede services, fortæller han.

"Forbundne enheder udover pc'en vil i stigende grad komme i en utrolig mængde forskellige former og størrelser hver især særligt tilpasset til en bred vifte af opgaver inden for kommunikation, kreativ produktion og forbrug," skriver han.

Selvom sådanne enheder ifølge Ozzie mere vil minde om andre former for elektroniske apparater, vi har omkring os, end om computere, så vil de alligevel have storage-funktionalitet i skyen.

"De nuværende pc'er, telefoner, og tablets er kun begyndelsen. Vi vil se årtier af utrolige innovationer, hvorfra der vil opstå alle mulige former for 'forbundne ledsagere', som vi vil bære som beklædningsgenstande, bære i lommen, bruge ved vores skriveborde, sætte op på vores vægge og placere i miljøet overalt omkring os," forudsiger han.

I et tilbageblik på de fem år siden hans sidste notat påpeger Ozzie, at Microsoft har været succesfuld i at opnå en del af hans vision, men ikke det hele. Windows Live, Office 265, Xbox Live og Azure viser et godt fremskridt, fremhæver han.

"Men på trods af alle vores gode fremskridt så har visse af de muligheder, jeg fremlagde i mit notat for fem år siden, fortsat undveget os og er endnu ikke blevet realiseret," skriver han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere