Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bestyrelsesformand Vagn Sørensen fra TDC mener, at telekoncernen er godt rustet til fremtiden trods udbyttebetalinger for over 50 milliarder kroner siden 2006. Foto: Uffe Weng. (Foto: Uffe Weng)

TDC-bestyrelsesformand forsvarer milliard-udbytter

Kritikere mener, at TDC er blevet malket af ejerne. TDC's bestyrelsesformand Vagn Sørensen svarer her på kritikken.

TDC er i dag et mindre selskab, end da fem kapitalfonde i januar 2006 købte sig ind i selskabet.

Dengang havde telekoncernen aktieposter i en lang række udenlandske teleselskaber, men de passede ikke ind i TDC's nye strategi: Et nordisk fokus.

TDC solgte derfor ud af selskabets aktieposter spredt over Europa, og i september afsluttede selskabet den europæiske epoke, da schweiziske Sunrise blev solgt fra for mere end 18 milliarder kroner. En handel, som blev endeligt godkendt i torsdags. 

Salgene har været med til at finansiere de udbytter, som TDC har udbetalt til selskabets aktionærer siden januar 2006. Samlet set har TDC i perioden udbetalt 53,6 milliarder kroner, hvoraf de fem kapitalfonde fik 47,1 milliarder kroner. Det er af analytikere blevet karakteriseret som et meget stort udbytte.

"Vi har haft en majoritetsaktionær, som har en gæld, der skal tilbagebetales, og og vi har andre aktionærer, som også meget gerne vil have udbytte," siger TDC-bestyrelsesformand Vagn Sørensen og henviser til ATP's aktiepost i TDC.

TDC i en spændetrøje?

Kritikere ­- deriblandt teleanalytiker Torben Rune fra Netplan - mener dog, at pengene, som kapitalfondene har hevet ud af TDC, har trukket en spændetrøje ned over selskabet. Det vil sige, at selskabet kun har begrænsede muligheder for at investere i ny infrastruktur. Et synspunkt, som TDC-bestyrelsesformand Vagn Sørensen afviser.

"Det er helt forfejlet. For det første har vi i perioden investeret rigtig meget i vores teknologi, infrastruktur og net," siger han.

Han nævner, at TDC i 2009 spenderede 15 procent af omsætningen i den nordiske forretning på investeringer i nordisk infrastruktur. Samtidig har TDC haft ressourcerne til opkøb, pointerer han.

"Vi har absolut fundet penge til de ting, som vi gerne har villet gøre. Eksempelvis ved at købe Dongs fibernet," siger Vagn Sørensen.

Derudover fremhæver han, at hvis ledelsen i TDC peger på et opkøb, som ville være meget vigtigt for selskabets fremtid og er en god case, så er han "ikke i tvivl om, at ejerne vil give kapital til det". Men hele diskussionen om frasalg af TDC's aktiviteter bør have modvægt, mener han.

"Det lyder, som om, vi bare har skåret ned. Men det har vi ingenlunde. Vi har solgt fra uden for Norden, men vi har brugt en del af provenuet til at købe op i Norden og derved forstærket vores platform i Norden," fortæller han.

TDC købte sidste år kabelselskabet A+, bredbåndsselskabet Fullrate, mobilselskaberne Unotel og M1 samt Dongs fibernet.

"Vi har kigget efter, hvor der har været konsoliderings-muligheder i Norden, som vi med vores størrelse har kunnet tillade os at udnytte. De muligheder har vi taget for at konsolidere os yderligere, og de muligheder vil vi også fortsat være på udkig efter," fortæller TDC's bestyrelsesformand.

Computerworld har interviewet TDC's bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, og bringer i denne uge flere artikler omkring TDC under kapitalfondene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere