Artikel top billede

Foto: Jørgen True/TDC

TDC-topchef afslutter epoke: TDC nu kun i Norden

Administrerende direktør Henrik Poulsen fortæller, at TDC's salg af schweiziske Sunrise i dag er afslutningen på en rejse mod at blive en ren nordisk forretning.

"Vi har de sidste tre til fire år arbejdet på en strategisk refokusering på vej mod at blive en rendyrket nordisk kommunikationskoncern, og det er jo den rejse, som vi slutter med dette salg."

Sådan siger TDC's administrerende direktør, Henrik Poulsen, om dagens salg af det schweiziske teleselskab Sunrise til kapitalfonden CVC Capital Partners.

Siden kapitalfondene tog over i 2006, har TDC arbejdet hen mod et nordiske fokus, og aktieposter i teleselskaber er solgt fra i lande som Holland, Tyskland, Østrig, Polen samt en række andre lande.

Og i dag sælger TDC så den sidste aktivitet uden for Norden: Sunrise. Et selskab, som tidligere hed TDC Switzerland.

"Det bliver til CVC, fordi det er dem, der er kommet frem på banen, og de har tilbudt os en pris, som vi fandt tilstrækkelig attraktiv," siger Henrik Poulsen om køberen.

Forhandlet i et par måneder

Henrik Poulsen fortæller, at TDC har forhandlet med CVC Capital Partners henover "et par måneder". Kapitalfonden kom på banen, efter at de schweiziske konkurrencemyndigheder afviste en fusion mellem TDC's Sunrise og France Telecoms Orange.

"Efter at fusionen med France Telecom faldt til jorden, så havde vi nok ikke forventet, at vi så hurtigt ville stå med en potentiel ny køber, men der har det altså vist sig, at det gik ret hurtigt, og CVC har vist sig at være en ret god partner på det her," forklarer Henrik Poulsen.

TDC købte Sunrise tilbage i år 2000, da priserne på teleselskaber var på sit højeste. Det viste sig dog svært at forvandle købet til en guldklump, og under daværende TDC-topchef Jens Alder blev en proces sat i gang for at trimme selskabet.

Føler sig tryg ved salg

I år 2009 begyndte udviklingen i Sunrise at vende, og det har blandt andet betydet, at TDC Koncernen har kunnet præsentere bedre vækstrater, end hvis selskabet ikke var en del af koncernen.

Denne turnaround i Sunrise har ifølge Henrik Poulsen haft en positiv virkning.

"Det har været ret afgørende for os, og den turnaround, som vi har set i deres performance i 2009 og 2010, har selvfølgelig nu ført til, at vi har fået en bedre pris, end vi kunne have forventet for et år siden," siger TDC-topchefen.

TDC opgav endeligt i juni at fusionere Sunrise med France Telecoms Orange, efter at de schweiziske myndigheder sagde nej til fusionen. Men denne gang ser Henrik Poulsen ikke den store fare for, at det samme kan ske.

"Vi føler os noget mere trygge. Her er der ikke tale om strukturel forandring i markedet. Der er alene tale om et ejerskifte uden ændringer i markedsstrukturen i Schweiz," forklarer han.

Sidste forhindring før salg?

Henrik Poulsen vil ikke direkte sige, at dagens salg var den sidste forhindring en inden et salg, hvor de fem kapitalfonde, der ejer TDC igennem selskabet NTC, skiller sig af med TDC.

"Vi står stadig i den situation, hvor NTC har meldt ud, at de overvejer deres ejerskab af koncernen, og de er lige nu ikke parate til at melde ud om de overvejelser, så jeg vil nøjes med at sætte frasalget af Sunrise i sammenhæng med, at det i virkeligheden er tre til fire års strategisk rejse mod det at blive en nordisk koncern," fortæller Henrik Poulsen.

Salget indbringer TDC 18,6 milliarder kroner, hvilket er 650 millioner kroner over den bogførte værdi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere