Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Styr computeren med et blik

Forskere fra IT-Universitetet arbejder på, at gøre eyetracking-teknologi til allemands eje. I fremtiden vil vores øjne overtage computermusens funktioner.

Eyetracking-udstyr koster i dag i omegnen af 100.000 kroner. Men det er for meget, mener forskere på IT-Universitetet i Ørestaden. Derfor arbejder de nu med at få priserne på den bekostelige hardware og software ned.

»Vi vil gerne have teknologien ned under 5000 kroner, så alle kan bruge det,« fortæller lektor John Paulin Hansen fra IT-Universitetet.

Teknologien kan groft sagt bruges til to forskellige formål.

Den første og mest kendte er nok brugerundersøgelser. Annoncefolk kan for eksempel aflæse, hvor mange der rent faktisk lader øjnene glide hen over en reklame i et blad eller på en computerskærm. Eller journalister kan registrere, hvor mange der læser en artikel til ende.

Det andet hovedformål er langt større. Ved hjælp af software og ekstraudstyr kan øjnene flytte rundt med en markør, akkurat som en normal computermus gør det i dag.

Det gavner specielt handikappede, der pludseligt kan meget mere med en computer, end de hidtil har kunnet. Der er mange, der kan hjælpes med den nye teknologi.

»Der er en halv million med behov for alternative kommunikationsmidler alene i Europa,« beretter John Paulin Hansen.

Men det er ikke kun handikappede, der har gavn af den nye teknologi, hvor et kamera opfanger brugerens øjenbevægelser.

John Paulin forestiller sig, at eksempelvis en kondiløber vil kunne tjekke mail på sine digitale briller, der fungerer som en lille computer.

»Det viser sig, at mange af dem der bruger det her, slet ikke opdager, at deres øjne er blevet tracket,« beretter John Paulin Hansen.
Han fortæller at studerende på it-universitetet har lavet brugerundersøgelser, hvor folk har testet den nye teknologi.

Teknologien blev oprindeligt udviklet af militæret, beretter John Paulin Hansen. Teknologien skulle bruges til at styre missiler med øjnene, men initiativet gled lidt ud i sandet. Der var blandt andet problemer med, at solrefleksion i cockpittet på flyene.

Heldigvis kunne teknologien dog bruges af civile, både i USA, Asien og Europa.

»Vi er faktisk meget pænt fremme i Europa, takket være vores netværk, men det begyndte i USA,« fortæller John Paulin Hansen.

John Paulin Hansen vurderer, at de fleste forskningspenge bliver brugt på at undersøge brugervenlighed, men at andre brancher også følger godt med.

»Der er så mange potentielle anvendelser af den her teknologi, fordi øjet er så ekstremt hurtigt, og øjet bliver aldrig træt,« siger John Paulin Hansen.

(Opdateret)

ComON har talt med John Elvesjö, der er Executive Vice President hos svenske Tobii. De er en af de store spillere på markedet for eyetracking.

»Vi prøver altid at nedsætte produktionsomsætninger, men det er ikke let,« forklarer John Elvesjö.

Han fortæller, at Tobii har ti udviklere til at sidde og arbejde på et produkt, og de penge skal altså ind igen. Hardwaren koster ikke meget, men softwaren skal tjenes ind igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere