Artikel top billede

CSC-KONFLIKTEN:: Optræk til slagsmål mellem Prosa og HK

CSC udnytter gammelt nag mellem Prosa og HK. Internt referat viser, at HK står klar i kulissen til at overtage CSC-overenskomsten. Det kan udløse internt slagsmål i fagbevægelsen.

CSCs forsøg på at slippe ud af overenskomsten med fagforeningen Prosa kan ende i et opgør mellem hovedorganisationerne LO og FTF.

I går meldte CSC ud, at man betragtede sig selv som frigjort fra overenskomsten med Prosa og at man i stedet vil gå efter en aftale med Prosas konkurrent HK/Privat, som i forvejen har overenskomst for en del medlemmer, der arbejder i forskellige CSCs datterselskaber.

Tanken om at overtage Prosa-overenskomsten ligger tydeligvis ikke fjernt for sektorformand Karin Retvig fra HK/Privat, som på et hovedbestyrelsesmøde i HK Danmark tidligere i denne måned redegjorde for, hvordan HK og Prosa over de seneste år har kæmpet fra hus til hus og retten til at forhandle overenskomst for CSCs medarbejdere.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at HK og PROSA har ligget i en organisatorisk og faglig kamp med hinanden igennem hele EDB/IT-tidsalderen,« sagde Karin Retvig ifølge mødereferatet, som CRN er kommet i besiddelse af.

På mødet beskrev Karin Retvig desuden, hvordan HK og Prosa så sent som i 2009 var nået langt i drøftelser om en fusion mellem Prosa og HKs it-fagforening HK/Samdata. Forhandlingerne strandede dog kort efter, da Niels Bertelsen tiltrådte som nyvalgt formand for Prosa. Siden da har Prosa angiveligt givet HK/Privat »den kolde skulder«.

I fagforeningsverdenen er det velkendt, at der i årevis har hersket en slags væbnet neutralitet mellem HK og Prosa, som i bund og grund slås om retten til at indgå overenskomst for en stor gruppe ansatte i CSC.

Kulminationen på det dårlige forhold mellem HK og Prosa kom i marts 2010, hvor Prosa i Arbejdsretten vidnede til fordel for CSC i en sag, hvor HK havde krævet ret til at få en såkaldt paralleloverenskomst med CSC. HK/privat endte med at tabe sagen.

Spørgsmålet om hvem der har ret til at indgå overenskomst med CSC bliver endnu mere delikat, fordi Prosa hører under hovedorganisationen FTF, mens HK er en del af LO. Spørgsmålet om grænsedragning mellem faglige organisationer er et meget følsomt emne i de kredse, og en konflikt om retten til at indgå overenskomst kan slå alvorlige skår i forholdet mellem FTF og LO.

HK/Privat har ikke nogen officiel kommentar til Prosa-CSC-konflikten, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Karin Retvig, som er bortrejst.

Noget helt andet er så, at CSCs ønske om at droppe Prosa-overenskomsten ikke er nogen enkel sag. Normalt kan en arbejdsgiver ikke opsige en overenskomst, og Prosa vil formentlig kæmpe med næb og kløer for at beholde CSC-overenskomsten. Det slag kommer til at foregå i Arbejdsretten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere